Ελλάδα|08.03.2019 14:13

Γρεβενά: Δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο γιατί κάνουν μάθημα προσφυγόπουλα

Newsroom

Μετά τη Σάμο έρχονται τα Γρεβενά. Γονείς κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι λόγω των προσφυγόπουλων που παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ στα στελέχη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών αλλά και στους ανθρώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), επικρατεί προβληματισμός εξαιτίας της στάσης του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου της πόλης, τα μέλη του οποίου συνεχίζουν για τρίτη ημέρα να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπου το απόγευμα λειτουργεί δομή εκπαίδευσης προσφυγόπουλων.

Τι ισχυρίζονται οι γονείς

Οι γονείς διαμαρτύρονται γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν τηρηθεί τα κριτήρια που προβλέπονται ως προς τη δημιουργία δομής υποστήριξης εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο σχολείο και δεν έχει ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης, σε ό,τι αφορά το πλαίσιο εμβολιασμού των παιδιών. Από τα 103 παιδιά που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο για τρίτη ημέρα απουσίασαν τα 63, με ευθύνη και προσωπική επιλογή των γονέων. Η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων, Βασιλική Πρέβεζα, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «έχουν σταλεί επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπου διατυπώνουμε ερωτήματα αλλά και τις επιφυλάξεις μας χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση».

Οι μαθητές πρόσφυγες του Δημοτικού παρακολουθούν μαθήματα από τις 14:00 έως τις 18:00 και το ημερήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει Γλώσσα, Μαθηματικά, Αγγλικά, Γυμναστική, Πληροφορική και μαθήματα Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών.

Στο 7ο δημοτικό σχολείο είναι εγγεγραμμένα 37 προσφυγόπουλα και παρακολουθούν μαθήματα τα 30. Οι επτά μαθητές, μαζί με τους γονείς τους, απουσιάζουν σε διαδικασίες ασύλου στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά στα διαλείμματα παίζουν μαζί με τους 20 μαθητές του ολοήμερου σχολείου και όπως αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου Φώτης Μπαζάκας «όλα εξελίσσονται αρμονικά και όμορφα, όπως είναι ο ψυχικός κόσμος των παιδιών».

«Γινόμαστε μάρτυρες πολύ ωραίων και συγκινητικών εικόνων». συνέχισε ο διευθυντής του σχολείου, τα παιδιά «αγκαλιάζονται, παίζουν μαζί, προσφέρουν από το φαγητό τους ή τα γλυκίσματα που μπορεί να έχουν στις τσέπες τους». Μίλησε για το ενδιαφέρον που δείχνουν κάποιοι από τους δημότες των Γρεβενών που πηγαίνουν στο σχολείο και προσφέρουν γλυκίσματα ή ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να βοηθήσουν εάν υπάρχει ανάγκη στην εκπαίδευση των παιδιών.

Υγιεινή και καθαριότητα

Σε ό,τι αφορά τα θέματα υγιεινής και καθαριότητας του σχολείου, εκτός από μια θέση καθαρίστριας που προβλέπεται από το οργανόγραμμα στη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, μετά τη δημιουργία δομής εκπαίδευσης προσφύγων, ο δήμος Γρεβενών έχει προσλάβει και δεύτερο άτομο. Δηλαδή, από τις 14:00 έως τις 18:00, υπάρχουν δυο καθαρίστριες που φροντίζουν τους χώρους υγιεινής για 50 μαθητές.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών λειτουργούν πέντε δομές εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, όπου έχουν εγγραφεί 145 παιδιά, εκ των οποίων τα 105 είναι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα 40 στη Δευτεροβάθμια. Οι τέσσερις δομές βρίσκονται στην πόλη των Γρεβενών στο 7ο και 3ο δημοτικό σχολείο όπου εκπαιδεύονται μαθητές του δημοτικού και στο 1ο γυμνάσιο και ΕΠΑΛ όπου εκπαιδεύονται παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου. Επίσης, λειτουργεί και δομή εκπαίδευσης στην Κρανιά Γρεβενών για τα 21 παιδιά των προσφύγων που διαμένουν στα δύο ξενοδοχεία της ορεινής κωμόπολης.

Εμβολιασμένα τα παιδιά

Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών, Βασίλης Μήτσιαλος, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Συλλόγου Γονέων για τους εμβολιασμούς των προσφυγόπουλων εξήγησε ότι «δεν εγγράφεται μαθητής στο σχολείο εάν δεν έχει ακολουθήσει πρόγραμμα εμβολιασμού» ενώ πρόσθεσε ότι «τα προσφυγόπουλα σύμφωνα με τις καρτέλες υγείας που έχουν στο φάκελο τους, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα».

Ανέφερε ότι έχουν γίνει διεξοδικές συζητήσεις με τους συλλόγους γονέων των σχολικών μονάδων όπου εκπαιδεύονται προσφυγόπουλα, στους οποίους με αναλυτικό τρόπο «περιγράψαμε το πλαίσιο υποστήριξης της εκπαίδευσης» και προκειμένου να διαλυθούν οι παραμικρές υποψίες που εκφράστηκαν από ορισμένους για τις συνθήκες διαμονής στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου ως αιτία δημιουργίας ασθενειών, «συνοδεία ειδικών και του ΔΟΜ επισκεφθήκαμε όλες τις δομές φιλοξενίας χωρίς να εντοπίσουμε κάποιο πρόβλημα». Ο κ. Μήτσιαλος εξήγησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δήλωσε ότι είναι ανοικτός και συνεχίζει να συζητά με τους γονείς του 7ου δημοτικού σχολείου, ενώ ανακοίνωσε ότι «από την Τετάρτη 13 Μαρτίου όλες οι δομές υποδοχής εκπαίδευσης προσφύγων θα λειτουργούν σε πλήρη διάταξη» αφού θα έχουν προσληφθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί που προβλέπονται.

ΣάμοςμαθητέςΓρεβενάπρόσφυγεςγονείςσχολεία