Ο αστροναύτης... Μανούσος κατακτά το ?ιάστηµα (pics)
Έρη ΠανσεληνάΠριν από μερικές ηµέρες ο «Μανούσος» απογειώθηκε από τα νότια Χανιά και έγινε ο πρώτος... Κρητικός που ταξίδεψε στο ∆ιάστηµα. Αν και δεν πρόκειται για άνθρωπο, αλλά για µινιατούρα που φέρει όµως το χαρακτηριστικό µουστάκι της πατρίδας του, ο «πρώτος Κρητικός αστροναύτης» (Cretan Astronaut) είχε την ευκαιρία να «χαζέψει» τα Χανιά από ένα υψόµετρο 23,5 χιλιοµέτρων από την επιφάνεια της Γης χάρη σε µια οµάδα ερευνητών ηλικίας 20-28 ετών που είναι αποφασισµένοι να βάλουν την Ελλάδα στον χάρτη της παγκόσµιας αεροδιαστηµικής έρευνας.
Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», ο 29χρονος Θάνος Παράσχος, επικεφαλής του πρότζεκτ «Cretan Astronaut» µίλησε για τις σηµαντικές µηχανικές και ηλεκτρολογικές καινοτοµίες που έφερε η πτήση του «Μανούσου» αλλά και για το επόµενο ταξίδι στο ∆ιάστηµα που θα πραγµατοποιήσει στις αρχές ∆εκεµβρίου.
Η διάταξη που κατασκεύασαν οι ίδιοι οι νεαροί ερευνητές -ακόµα και σε επίπεδο µηχανολογικών και ηλεκτρονικών κυκλωµάτων- και που άντεξε σε θερµοκρασία έως και -51,4 βαθµών Κελσίου, αποτελείται από το µετεωρολογικό µπαλόνι που είναι γεµάτο µε ήλιο, το σκάφος, έναν ανακλαστήρα και ένα αλεξίπτωτο.
«Το πρώτο ζητούµενο ήταν η επαναχρησιµοποίηση του µετεωρολογικού µπαλονιού», που στοιχίζει 200 ευρώ, αναφέρει ο κ. Παράσχος, εξηγώντας ότι η επανακτησιµότητα του εξοπλισµού είναι για λόγους κόστους σηµαντικό στοιχείο των διαστηµικών αποστολών. «Θέλαµε να κάνουµε ανακτήσιµη όλη αυτή τη διάταξη γιατί αυτή τη στιγµή τα µπαλόνια καταστρέφονται και δεν επαναχρησιµοποιούνται ή πολλές φορές στις πτήσεις χάνεται ο εξοπλισµός» µας εξηγεί.
«Επιπλέον σχεδιάσαµε τη βαλβίδα και τα ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να µπορούµε να ελέγξουµε και τη βαλβίδα και την πτήση σε πραγµατικό χρόνο» αναφέρει ο νεαρός. Η συνεχής επικοινωνία µε τον «Μανούσο» από τη Γη στη διάρκειας 117 λεπτών πτήση επέτρεψε στην οµάδα να δίνει real time εντολές στο διαστηµικό σκάφος τους.
Με τις καινοτοµίες που έχουν ενσωµατώσει στον εξοπλισµό τους µπορούν να ελέγχουν ανά πάσα στιγµή πού βρίσκεται το σκάφος, αν και πότε θα ανοίξει το αλεξίπτωτο και πότε θα ανοίξει η βαλβίδα για να απελευθερώσει ήλιο ώστε να προσγειωθεί το σκάφος στο επιθυµητό σηµείο (εν προκειµένω έξω από την πόλη των Χανίων) και να αποτρέψουν το σκάσιµο του µπαλονιού από τη διαφορά πίεσης και θερµοκρασίας. «Επειδή στην πρώτη πτήση θέλαµε να είµαστε σίγουροι ότι θα βρούµε τον εξοπλισµό µας, χρησιµοποιήσαµε και έναν εµπορικό ανιχνευτή. Αυτό που διαπιστώσαµε ήταν ότι στις ακραίες συνθήκες της στρατόσφαιρας, ο εµπορικός δεν λειτούργησε, ενώ αυτός που είχαµε κατασκευάσει εµείς λειτούργησε» τονίζει ο κ. Παράσχος.
«Στόχος του εγχειρήµατος είναι αφενός να γνωρίσουµε τον χώρο της αεροδιαστηµικής, που είναι µια βιοµηχανία µε τεράστιες προοπτικές και µε µεγάλη αυξητική τάση στις επενδύσεις και, αφετέρου, να δείξουµε ότι ακόµα και µια οµάδα από την Κρήτη µπορεί να δηµιουργήσει αξία, έτσι ώστε να εµπνεύσουµε και άλλους να ασχοληθούν µε αυτόν τον κλάδο» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Παράσχος. Η οµάδα αποτελείται από φοιτητές και αποφοίτους ηλικίας ’– έως ’— ετών που προέρχονται από διάφορους κλάδους (από τη µηχανική µέχρι το µάρκετινγκ) που γνωρίστηκαν µέσω του µη κερδοσκοπικού οργανισµού Youth Entrepreneurship Club.
Πάντως ο νεαρός µηχανικός ορυκτών πόρων οµολογεί ότι οι δυσκολίες που αντιµετώπισε η οµάδα του ήταν τεράστιες λόγω της δαιδαλώδους ελληνικής γραφειοκρατίας, της κακής επικοινωνίας µε την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και της µηδενικής κρατικής υποστήριξης.
«Σε άλλες χώρες αρκεί µια κοινοποίηση επτά ηµέρες πριν, ενώ εµάς µας πήρε τέσσερις µήνες να βρούµε ποιο γραφείο είναι υπεύθυνο και πάλι ήταν τόσοι οι εµπλεκόµενοι φορείς που παρουσιάστηκαν νέα εµπόδια» περιγράφει ο κ. Παράσχος, εξηγώντας ότι το πρότζεκτ χρηµατοδοτήθηκε µέσω χορηγών και crowdfunding (χρηµατοδότησης από το πλήθος).
Στη δεύτερη αποστολή του Μανούσου, που έχει προγραµµατιστεί για τον επόµενο µήνα, η οµάδα θέλει να στείλει τον πρώτο Κρητικό αστροναύτη πιο ψηλά, στα 30 χιλιόµετρα από τη Γη, να καταγράψει το ταξίδι µε κάµερα 360και να αναβαθµίσει το καινοτόµο σύστηµά του, ώστε να πετύχει ακόµα ακριβέστερο έλεγχο του σκάφους.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών