Ελλάδα|11.05.2023 12:25

«Στη σωστή κατεύθυνση αλλά σε λάθος timing και δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά» - Τι εκτιμούν οι μεσίτες για το «Σπίτι μου»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η φιλοσοφία του προγράμματος «Σπίτι μου», το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία, ωστόσο, αποφασίσθηκε να υλοποιηθεί σε λανθασμένη χρονική περίοδο για την κτηματαγορά, αφού η ζήτηση σπιτιών υπερκαλύπτει την προσφορά.

Εξαιτίας αυτού είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν συνθήκες στρέβλωσης στην αγορά ακινήτων και να αυξηθούν πολύ οι ζητούμενες τιμές των κατοικιών, από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν ξαφνικά σε όλη τη χώρα περίπου 10.000 ζητήσεις διαμερισμάτων εξαιτίας του προγράμματος, χωρίς να υπάρχει παράλληλα ο αναγκαίος αριθμός σπιτιών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Μάλιστα, ήδη αυξήσεις τιμών έχουν γίνει ορατές, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα σπίτια να πληρούν τις προϋποθέσεις. Να σημειωθεί ακόμα ότι από τις προσφερόμενες προς πώληση κατοικίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου», μέχρι στιγμής μόνο το 20% αρέσει στα νέα ζευγάρια και από αυτά στα μισά γίνονται ή εκτιμάται ότι θα γίνουν μεταβιβάσεις.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, στο οποίο υπάγεται το Παρατηρητήριο Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην ίδια εκδήλωση τονίστηκαν ακόμα ότι είναι τεράστια η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης και η προσφορά της στην εισροή χρημάτων στη χώρα ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους και ότι πολλά καταστήματα σε λιγότερο εμπορικούς δρόμους και γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες.

Στις 26.000 οι αιτήσεις για 716 ακίνητα μέχρι στιγμής

Στις 26.000 αιτήσεις έχουν φτάσει οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων νέων ζευγαριών για ένταξη στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και περίπου 3.500 από αυτές έχουν λάβει προέγκριση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα έχουν «κουμπώσει» μόνο 716 ακίνητα, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει αυτό ότι όλα θα μεταβιβαστούν.

Τα παραπάνω σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής και αντιπρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, Λευτέρης Ποταμιάνος, τονίζοντας ότι στη φιλοσοφία του το πρόγραμμα είναι καλό, αφού αν μη τι άλλο επαναφέρει στον Έλληνα την κουλτούρα της ιδιοκτησίας.

«Εμείς οι μεσίτες θέλουμε το πρόγραμμα, διότι θα δουλέψουμε περισσότερο εξαιτίας του, όμως, στη συγκεκριμένη συγκυρία δημιουργεί προβλήματα. Αυτό διότι η προσφορά ακινήτων είναι μικρότερη από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και άρα δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα για το πρόγραμμα. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να διαμορφωθεί διαφορετικά η κατάσταση αναφορικά με το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Ποταμιάνος, τονίζοντας ότι μια λύση θα ήταν η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να χτιστούν κατοικίες σε διαθέσιμα οικόπεδα.

«Αν δεν αλλάξει ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος θα οδηγηθούμε στις εξής δύο αρνητικές κατευθύνσεις: Δε θα μπορέσουν να βρουν όλοι οι νέοι σπίτι και θα έχουμε τουλάχιστον πρόσκαιρες στρεβλώσεις τιμών στην αγορά ακινήτων, με τις τιμές να αυξάνονται. Ήδη το πρόβλημα είναι ορατό και έχουν παρατηρηθεί πλειοδοσίες, με αυξημένες τιμές μέχρι και 10.000 ευρώ, για την αγορά ακινήτων που εμπίπτουν στο πρόγραμμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου και και πολλά χρόνια επαγγελματίας κτηματομεσίτης στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Γεωργάκος, υπογράμμισε ότι την κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι μόλις το 20% των ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα, δημιουργεί θετική εντύπωση στα νέα ζευγάρια

«Και από αυτό το 20% τα μισά στην πορεία παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Το timing που υλοποιείται το πρόγραμμα, δεν είναι καλό για την αγορά ακινήτων, αφού δεν υπάρχουν κατοικίες και αυτό είναι συνέπεια του ότι, αυτοί που το σχεδίασαν, δεν πήραν τη γνώμη των ειδικών, αυτών που απασχολούνται πολλά χρόνια με την αγορά ακινήτων. Δεν μπορεί ξαφνικά να ρίχνεις 10.000 ζητήσεις στην αγορά και να την κάνει άνω-κάτω. Από αυτό συνεπάγεται ότι το πρόγραμμα θα έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα από την προσδοκώμενη και θα δημιουργήσει στρέβλωση στην αγορά, αφού αυξάνουν τις τιμές, όσοι ιδιοκτήτες βλέπουν, τι συμβαίνει. Ωστόσο, η φιλοσοφία του προγράμματος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και με τις κατάλληλες διορθώσεις θα βοηθήσει. Είναι σημαντικό, επίσης, ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι, όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές, θα ιδρύσει υπουργείο ή υφυπουργείο Στεγαστικής Πίστης», τόνισε ο κ. Γεωργάκος.

Κατά τον ίδιο, εκτός από το ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση οικοπέδων, μία καλή λύση θα ήταν θα ήταν να δημιουργηθεί μία τράπεζα ακινήτων με τα σήμερα κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ώστε να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους και να τα εντάξουν στο πρόγραμμα. Επίσης, για να μπορέσει να καλυφθεί η ζήτηση, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμα και καινούργια ακίνητα και όχι μόνο αυτά που κατασκευάστηκαν μέχρι το 2007.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό σήμερα των κλειστών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου, ανέφερε ότι φτάνει τις 900.000, εκ των οποίων τα 130.000 βρίσκονται στην Αθήνα και τα 100.000 στη Θεσσαλονίκη.

«Καλπάζει» η βραχυχρόνια μίσθωση

Στις περίπου 145.000-150.000 φτάνουν σήμερα τα ακίνητα σε όλη τη χώρα που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση σύμφωνα με τον κ. Χίου και οι συνολικές κλίνες τους είναι περισσότερες από αυτές όλων των ξενοδοχείων της Ελλάδας (500.000 κλίνες διαθέτει η βραχυχρόνια μίσθωση και 400.000 τα ξενοδοχεία). Παράλληλα, κατά τον ίδιο, η βραχυχρόνια μίσθωση φέρνει το 55% των τουριστών στη χώρα και το 2022 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα. Τ0 2021 τα έσοδα από αυτήν έφτασαν τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και για φέτος αναμένονται να φτάσουν στα 4,5 δισ. ευρώ

«Επειδή πολλά διαμερίσματα, που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν πάνω από ένα δωμάτια, έρχονται στην Ελλάδα και οικογένειες από χώρες, όπως το Ισραήλ, που δε θα μπορούσαν να βολευτούν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Στη Βόρεια Ελλάδα η βραχυχρόνια μίσθωση αναπτύσσεται κατά 20%-30% το χρόνο. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 5.000 διαμερίσματα, στη Χαλκιδική 4.500, ενώ τελευταία η βραχυχρόνια μίσθωση αναπτύσσεται σε Καβάλα, όπου υπάρχουν 400 ακίνητα και Κατερίνη με 200 ακίνητα). Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχει κόψει δουλειά από τα ξενοδοχεία, αντίθετα έχει δημιουργήσει καινούργια ζήτηση», ανέφερε ο κ. Χίου.

Από την πλευρά του ο κ. Ποταμιάνος είπε ότι από το 2017 η βραχυχρόνια μίσθωση, μαζί με την Golden Visa, δημιούργησαν νέα πνοή και προοπτική στην αγορά ακινήτων. Τόνισε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να μπουν κανόνες σε αυτήν, ώστε να λειτουργήσει πιο ομαλά η αγορά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγει από το «χάρτη» της αγοράς ακινήτων, αφού πλέον αποτελεί και νέο επενδυτικό προϊόν σε αυτήν. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν είναι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν όλα τα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο κ. Γεωργάκος, ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη περίπου 30.000-40.000 δομημένα τετραγωνικά μέτρα προορίζονται για ξενοδοχεία και διαμερίσματα, με αποτέλεσμα, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τα επόμενα χρόνια να αλλάξει άρδην η εικόνα της Θεσσαλονίκης. «Γραφειακοί χώροι μετατρέπονται σε διαμερίσματα και οδηγούνται σε βραχυχρόνια μίσθωση και όπου είναι δυνατόν σε μακροχρόνια μίσθωση», είπε ο κ. Γεωργάκος.

Μεγάλη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους

Κατά τον πρόεδρο του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, μετά την πανδημία υπάρχει μία τελείως διαφορετική εικόνα στην αγορά ακινήτων, όπου καταγράφεται αύξηση τιμών μέχρι και 300% στους αποθηκευτικούς χώρους, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης από εταιρείες, ενώ ελληνικές και ξένες εταιρίες συρρίκνωσαν τον αριθμό καταστημάτων που διέθεταν και συστεγάστηκαν με άλλες.

Επίσης, καταστήματα σε μη εμπορικούς δρόμους και μικροί γραφειακοί χώροι μετατράπηκαν σε κατοικίες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


κατοικίεςβραχυχρόνια μίσθωσηαγορά ακινήτωνδιαμερίσματατιμέςΣπίτι μουκαταστήματα