Ελλάδα | 11.05.2023 08:03

Aegean: Πότε ξεκινά η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων - Τα χαρακτηριστικά του

Μαρία Λιλιοπούλου

Εως το τέλος του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στη χώρα μας, το οποίο θα βάλει την Ελλάδα δυναμικά στο κέντρο της αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Το εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί η AEGEAN προχωρεί με τη συνεργασία υπό τη μορφή κοινοπραξίας (Joint Venture), με την καναδική CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας.

Η χωρητικότητα του Κέντρου θα είναι έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης και θα αποτελεί τμήμα της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα επεκτείνει περαιτέρω το ήδη σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης της CAE.

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το AEGEAN CAE Flight Training Center θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας (12.000 με 13.000 άτομα). Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι πρώτοι προσομοιωτές αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ σταδιακά το Κέντρο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει καθώς θα προστίθενται και άλλοι προσομοιωτές. Το διάστημα που απαιτείται μέχρι να τεθούν σε λειτουργια οι πρώτοι προσομοιωτές εκτιμάται σε δύο με τρεις μήνες. Κατά συνέπεια η λειτουργία τους τοποθετείται τον Δεκέμβριο του 2023. 

Η δημιουργία του νέου εκπαιδευτικού κέντρου της Aegean και της CAE έχει προυπολογισμό ύψους 36 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στη συνολική επένδυση που είχε ανακοινώσει ο ελληνικός αερομεταφορέας τον περασμένο Δεκέμβριο ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου οικοσυστήματος για υπηρεσίες αερομεταφορών στην Ελλάδα.

Η σύγχρονη εκπαίδευση των ιπταμένων της πολιτικής αεροπορίας παρουσιάστηκε αναλυτικά στο πλαίσιο επίσκεψης Ελλήνων δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις της CAE στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους καθώς επίσης και δοκιμαστική «πτήση» σε έναν εκ των προσομοιωτών του κέντρου με παράλληλη ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών, αλλά και την εκπαίδευση των υποψηφίων πληρωμάτων καμπίνας για κάθε πιθανό σενάριο έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022, η AEGEAN ανακοίνωσε επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, σε ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar της Ευρώπης.

Η συγκεκριμένη επένδυση στην ωρίμανσή της, αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε ετών.

Με συνολική έκταση 85.000 m2 το πρώτο σύγχρονο οικοσύστημα υπηρεσιών υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα θα καλύψει ένα σημαντικό κενό σε υποδομές σε τοπικό επίπεδο για υπηρεσίες υποστήριξης τρίτων μέσω δύο κύριων παράλληλων δραστηριοτήτων:

  • τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως και 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων.

  • την ανάπτυξη του Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων με επένδυση σε συνολικά 7 προσομοιωτές πτήσης τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing, καθώς και τη δημιουργία εγκαταστάσεων, για τη διενέργεια ειδικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.

Οι εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας τεχνικής βάσης, έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να υποδεχτούν τον τεχνολογικό εξοπλισμό (προσομοιωτές) και τις λοιπές υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία του Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE. Η ύπαρξη του νέου κέντρου θα σταματήσει τη «διαρροή» των υποψηφίων ιπταμένων της AEGEAN στο εξωτερικό για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση καθώς η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται πλέον στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα τοποθετήσει τη χώρα μας σταδιακά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη ως εκκολαπτήριο στελεχών αφού στο Κέντρο θα εχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται οι πιλότοι, τα πληρώματα και οι μηχανικοί του μέλλοντος που θα απασχοληθούν σε άλλες αεροπορικές εταιρίες.

Κι αυτό διότι η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, θα επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η AEGEAN θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Δημήτρη Γερογιάννη, η υλοποίηση του εκπαιδευτικού κέντρου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελούσε προσωπικό όραμα του επικεφαλής εκπαίδευσης της AEGEAN, Παναγιώτη Σίσκου.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, επικεφαλής οικονομικού σχεδιασμού της AEGEAN ανέφερε ότι έχει ήδη ιδρυθεί η ελληνική εταιρεία που θα υλοποιήσει την επένδυση. «Έχουμε επαφή με κατασκευαστικές εταιρείες. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί ο General contractor. Η επένδυση είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει» ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι το κέντρο εκπαίδευσης θα προάγει τη βιωσιμότητα καθώς η επένδυση προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, μέσω της τοποθέτησης στο κέλυφος των κτηρίων 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ, 3 MW ισχύος, με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες τους και να δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της Ευρώπης.

Το Κέντρο εκπαίδευσης πτήσεων της CAE στη Μαδρίτη

Το Κέντρο Εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη απέχει μόλις 10 λεπτά από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης. Το CAE Madrid εκπαιδεύει περισσότερους από 5.000 πιλότους και περισσότερα από 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας ετησίως παρέχοντας συνολικά περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών ετησίως.

Το κέντρο φιλοξενεί 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για τους ακόλουθους τύπους αεροσκαφών: A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787. Επιπλέον υπάρχουν 3 συσκευές APT για τα A320, A330 και A340, καθώς και μία IPT για τα αεροσκάφη CRJ200 και CRJ900, μία για DASH8 και μία για B787.

Όσον αφορά την εκπαίδευση του πληρώματος καμπίνας, υπάρχουν υποδομές τόσο για τον τύπο αεροσκάφους Α340 όσο και για το Α320, καθώς και, δύο χώροι κατάσβεσης φωτιάς και ένας καπνού.

Διατίθενται είκοσι αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένες με ψηφιακούς πίνακες και προβολείς, καθώς και 22 αίθουσες ενημέρωσης για τους προσομοιωτές.

Σε όλο τον κόσμο, η CAE, η οποία προσφάτως γιόρτασε τα 75α της γενέθλια, διαθέτει σήμερα περισσότερους από 13.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες και τοποθεσίες εκπαίδευσης σε περισσότερες από 40 χώρες.

Η εταιρία έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα καθώς η επιχειρηματική μονάδα Άμυνας και Ασφάλειας της CAE έχει μια σειρά από συμβάσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, το AEGEAN CAE Flight Training Center θα είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο πολιτικής αεροπορίας της CAE στη χώρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πιλότοιειδήσεις τώρααεροσυνοδόςAegeanεκπαίδευσηπλήρωμααεροπορική εταιρεία