Ελλάδα|20.05.2023 11:50

Χριστοδουλίδης: «Ο σπαραγμός τους μας είναι οικείος» - Συγκίνηση στην Κύπρο κατά την εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων - Το δώρο στον Κύπριο πρόεδρο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Εκδήλωση μνήμης στην Κύπρο για τη Γενοκτονία των Ποντίων/ethnos.gr
Εκδήλωση μνήμης στην Κύπρο για τη Γενοκτονία των Ποντίων/ethnos.gr
Εκδήλωση μνήμης στην Κύπρο για τη Γενοκτονία των Ποντίων/ethnos.gr
Εκδήλωση μνήμης στην Κύπρο για τη Γενοκτονία των Ποντίων/ethnos.gr
Εκδήλωση μνήμης στην Κύπρο για τη Γενοκτονία των Ποντίων/ethnos.gr
Εκδήλωση μνήμης στην Κύπρο για τη Γενοκτονία των Ποντίων/ethnos.gr
Εκδήλωση μνήμης στην Κύπρο για τη Γενοκτονία των Ποντίων/ethnos.gr

«Ο πόνος και ο σπαραγμός των Ποντίων μας είναι οικείος. Τον αναγνωρίζουμε και τον συμμεριζόμαστε. Τιμούμε σήμερα την ηρωική αντίσταση των Ποντίων ενάντια στους φρικαλέους διωγμούς που υπέστησαν. Σύσσωμος ο κυπριακός λαός καταδικάζει τη βαρβαρότητα σε βάρος των Ποντίων».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, που διοργανώθηκε στη Λευκωσία από ποντιακά σωματεία από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο κ. Χριστουδουλίδης αναφέρθηκε και στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο σημείωσε ότι «αντί να προχωρεί σε προκλητικές δηλώσεις, θα έπρεπε να αποδεχθεί τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοί του. Η Γενοκτονία κληροδοτεί τα αποτυπώματά της στους απογόνους των θυμάτων από γενιά σε γενιά». Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Τουρκία προχωρεί σε ισλαμοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη βεβήλωση των εκκλησιών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για θεσμοθετημένη εξάλειψη από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία αποσκοπεί στο να χαθεί η ελληνοχριστιανική ταυτότητα.

Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος έκανε αναφορά και στο τραγικότατο γεγονός της σφαγής των νηπίων της Σάντας. Γυναίκες στη Σάντα του Πόντου, που κρύβονταν σε σπηλιά, για να ξεφύγουν από το μαχαίρι των κεμαλιστών, αναγκάστηκαν να πνίξουν με τα ίδια τους τα χέρια τα παιδιά τους, για να μην προδώσει το κλάμα τους τη θέση τους και έτσι αφανιστούν εκατοντάδες. «Το συγκεκριμένο γεγονός συμπυκνώνει τον ανείπωτα πόνο που έζησαν οι Έλληνες του Πόντου», υπογράμμισε ο κ. Χριστουδουλίδης.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχει σε μια τέτοια εκδήλωση και μάλιστα τοποθετείται από το βήμα.

Δώρο εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Πριν κατέβει από το βήμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πήρε ως δώρο μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά από την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», Λίνα Φενερίδου.

«Στηρίξτε μας κ. πρόεδρε, ώστε να αποκτήσουμε μια στέγη στη Λευκωσία, όπου θα μπορούμε να δουλεύουμε. Βοηθήστε να αποκτήσουν ίσα πολιτικά δικαιώματα τα παιδιά μας που γεννήθηκαν στην Κύπρο και να λυθούν τα προβλήματα με τις συντάξεις που αντιμετωπίζουν κάποιοι ηλικιωμένοι», είπε η κ. Φενερίδου, για να αποκτήσει τη δέσμευση του κ. Χριστοδουλίδη ότι θα συζητήσουν όλα τα θέματα που απασχολούν τους Πόντιους της Κύπρου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, Ξένης Ξενοφώντος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αποδίδουμε τιμή στον υπερήφανο λαό του Πόντου, μεγάλο μέρος του οποίου χάθηκε από τους Τούρκους. Παραμένουμε η εμπροσθοφυλακή στην προσπάθεια για τη δικαίωση του κυπριακού, του ποντιακού και όποιου άλλου τμήματος του ελληνισμού καταστράφηκε από τις τουρκικές ορδές».

Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», Γιώργος Γεωργιάδης, εκ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «κλίνουμε το γόνυ στην αιματωβαμμενη Λευκωσία. Οι μόνοι που μπορούμε να καταλάβουμε τους Έλληνες της Κύπρου, είμαστε εμείς οι Έλληνες του Πόντου, διότι και οι δύο αντισταθήκαμε, τα δώσαμε όλα και μείναμε μόνοι. Εμείς χάσαμε την πατρίδα μας, εσείς χάσατε τη μισή σας πατρίδα. Οι τελευταίοι σύμμαχοι των Ελλήνων της Κύπρου θα είμαστε εμείς οι Έλληνες του Πόντου», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάζαρος Καμπουρίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Τουρκία συνεχίζει και σήμερα τη γενοκτονική πολιτική της και μάλιστα με τις πλάτες της Δύσης, αν πάρουμε τον όρο Γενοκτονία. Παράλληλα, η Τουρκία εφαρμόζει σχέδιο αφομοίωσης πολιτισμών. Η Δύση γίνεται ολοένα και πιο ανεκτική απέναντι στους Τούρκους».

Η βραδιά περιελάμβανε και ένα πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Συγκινητικές αφηγήσεις από το γνωστό ηθοποιό Τάσο Νούσια, ποντιακά τραγούδια από τον Χρήστο Ακριτίδη, κυπριακά τραγούδια με αναφορά στον Πόντο από τον Στέφανο Πελεκανή και απαγγελία ποιημάτων, θεατρικά δρώμενα καθώς και χορούς από μέλη του Κέντρου Νεότητας της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά».

Η εκδήλωση έκλεισε με μία συγκλονιστική σέρρα που χόρεψαν μέλη του Κέντρου Νεότητας της «Παναγία Σουμελά». «Ο ελληνισμός δεν τελειώνει ποτέ. Είναι εδώ και όποτε μας καλεί, πρέπει να είμαστε παρόντες», είπε συγκινημένος, κλείνοντας την εκδήλωση, ο Τάσος Νούσιας.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, στο εκκλησάκι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, της Ιεράς Μονής Κύκκου, παρουσία του κ. Χριστοδουλίδη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και έγινε κατάθεση στεφάνων.

ειδήσεις τώραΝίκος ΧριστοδουλίδηςΚύπροςΠόντιοιΓενοκτονία Ποντίων