Ελλάδα|29.05.2023 06:00

Προβληματίζει η κακοποίηση κουταβιών στις Σέρρες: Ο παράγοντας «τραυματισμένη ψυχή» και τα προειδοποιητικά σημάδια στα παιδιά

Μάγδα Μπακούση

Τα φαινόμενα κακοποίησης ζώων παρουσιάζουν μία ταχύτατη, θλιβερή και πλέον καθημερινή αύξηση. Στη δημοσιότητα έρχονται σε σταθερή βάση περιστατικά με θύματα σκύλους, γάτες, άλογα και πολλά ακόμη. Το τελευταίο σοβαρότατο συμβάν σημειώθηκε στις Σέρρες, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη και προβληματισμό σε κτηνιάτρους, γονείς, φιλόζωους -και όχι μόνο.

Η «ιδιαιτερότητα» αυτής της νέας υπόθεσης κακοποίησης που προστέθηκε στην «ολόμαυρη» λίστα της Ελλάδας είναι ότι οι θύτες είναι παιδιά μόλις 10 ετών. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αναμενόμενα και δικαιολογημένα. Πώς μπορεί ένα τόσο μικρό παιδί να προχωρήσει σε μία τέτοια πράξη; Γιατί το έκανε; Θα πρέπει να ανησυχήσουμε για την πορεία του προς την ενηλικίωση; Είναι πιθανό να διαπράξει και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές προς άλλα ζώα ή και ανθρώπους;

Ξεκάθαρες απαντήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ωστόσο, ο κλινικός ψυχολόγος και CBT ψυχοθεραπευτής, Γιώργος Παπαγεωργίου, απαντά στο ethnos.gr σε ερωτήματα που ενδεχομένως έχουν κάποιοι γονείς μετά το συμβάν ενώ πραγματοποιεί και μία ψυχολογική προσέγγιση ως προς μία τέτοια συμπεριφορά από παιδί.

Τι μπορεί να «μαρτυρά» μία τέτοια συμπεριφορά;

Όλα τα παρακάτω είναι ψυχολογικές προσεγγίσεις. Το μόνο θέσφατο είναι πως οι γονείς θα πρέπει να είναι παρόντες, να παρατηρούν τα παιδιά τους και να αναγνωρίζουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια. Οι παρακάτω εκτιμήσεις του κλινικού ψυχολόγου απευθύνονται σε γονείς που έχουν προβληματιστεί και θα ήθελαν μία συμβουλή από κάποιον ειδικό και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν διάγνωση για τα δύο παιδιά στις Σέρρες.

Αρχικά, όπως μας εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου, αυτά τα παιδιά ενδεχομένως δεν καταλαβαίνουν ότι εκείνη τη στιγμή διαπράττουν κακοποίηση ζώου ή και γενικότερα μία κακοποιητική συμπεριφορά. Ο τρόπος που το αντιλαμβάνονται δείχνει πως πάει πιο πολύ προς το παιχνίδι, κάτι που εξηγείται και από το γεγονός ότι πετούσαν τα ζώα σε στρώμα και όχι στο έδαφος.

Ενδεχομένως, σύμφωνα πάντα με τον ψυχολόγο, αυτό να δείχνει μία μεγάλη έλλειψη ενσυναίσθησης -δηλαδή πώς να ξεχωρίζουν τι είναι καλό και τι κακό και να αναγνωρίζουν το συναίσθημα. Όλη αυτή η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στο πώς ο περίγυρός τους -σχολείο, οικογένεια, φίλοι- έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στη μη καλλιέργεια αυτής της ικανότητας.

Τα προειδοποιητικά «σημάδια»

Τι μπορεί να κάνεις ένας γονέας στην περίπτωση μίας τέτοιας συμπεριφοράς;

«Αυτή η συμπεριφορά των παιδιών παραπέμπει, φυσικά, σε μία επιθετική συμπεριφορά. Ουσιαστικά, θέλουν να εκτονώσουν ένα έντονο και ενδεχομένως εσωτερικευμένο συναίσθημα. Οπότε οι γονείς όταν τα παιδιά τους δεν εκφράζονται πολύ, έχουν εκρήξεις θυμού η λαμβάνουν παράπονα από το σχολείο για επιθετική συμπεριφορά, υπάρχουν ακραίες αντιδράσεις μέσα στο σπίτι για μικρά έως και μεγάλα ζητήματα, τότε πρέπει να δουν ότι το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολία ως προς τη διαχείριση του θυμού», διευκρινίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

Όπως υπογραμμίζει, το μόνο σίγουρο είναι πως ο γονέας θα πρέπει να είναι εκεί και ενεργά να παρακολουθεί και να αντιλαμβάνεται τις συμπεριφορές του παιδιού του, να συζητάει μαζί του πώς είναι, τα συναισθήματά του, πώς ήταν η μέρα του, αν υπάρχει κάτι που το προβληματίζει.

Αν το παιδί έχει βιώσει ένα σημαντικό και δύσκολο περιστατικό, όπως ένα διαζύγιο ή ένας θάνατος, τότε οι γονείς θα πρέπει να το παρακολουθούν ακόμη πιο στενά για να αποφευχθούν συμπεριφορές όπως το συμβάν στις Σέρρες.

Τι να κάνει ένας γονέας αν υπάρχει γεγονός που «τραυμάτισε» την αθώα ψυχή του παιδιού

Το συμπέρασμα είναι πως οι γονείς πρέπει ενεργά να παρακολουθούν το παιδί και ειδικά αν υπάρχει ένα γεγονός που έχει «τραυματίσει» την αθώα ψυχή ενός παιδιού και να το έχει φέρει αντιμέτωπο με καταπιεσμένα συναισθήματα, που στο μυαλό τους δεν ξέρουν πώς να τα εκφράσουν και οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές -ως προς τα μάτια ενός ενήλικα καθώς στα μάτια ενός παιδιού είναι ένας τρόπος να ξεδώσουν ή να «συμπεριφερθούν ενήλικα» ή ακόμα και να φανούν δυνατοί.

Αυτή η δύναμη, άλλωστε, ίσως είναι και αυτό που τους λείπει από την καθημερινότητά τους και από το συναίσθημά τους. Το να έχουν ανάγκη να επιβληθούν σε κάτι μικρότερο και απροστάτευτο ενδεχομένως οφείλεται στο ότι τα ίδια νιώθουν μικρά και απροστάτευτα, τονίζει ο κλινικός ψυχολόγος στο ethnos.gr. Για αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι εκεί και να προστατεύουν τα παιδιά τους.

Σε περίπτωση που δεν μπορούν να τα βοηθήσουν, το να συμβουλευτούν έναν ειδικό και να τον ενημερώσουν για όσα περιστατικά έχουν παρατηρήσει είναι το πιο σημαντικό. Επίσης, θα πρέπει να μιλήσουν και στους εκπαιδευτικούς των παιδιών ώστε να υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση προς αυτή την παραβατική συμπεριφορά και το παιδί να αισθανθεί ασφαλές να ανακάμψει, σημειώνει στο τέλος ο Γιώργος Παπαγεωργίου.

Η κατάσταση των τριών κουταβιών στις Σέρρες - Το χρονικό

Τα τρία σκυλάκια που έπεσαν θύματα της κακοποιητικής συμπεριφοράς σε χωριό των Σερρών, είναι καλά στην υγεία τους, όπως γνωστοποιεί στο ethnos.gr, η πρόεδρος του «Φιλοζωικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παπά», Ελένη Τζιαφέτα

Σύμφωνα με την ίδια, το συμβάν έγινε γνωστό καθώς το βίντεο, που έχει κυκλοφορήσει και δείχνει την κακοποίηση των κουταβιών, κυκλοφορούσε από παιδί σε παιδί, μέχρι που έφτασε στα χέρια ενός ενήλικα. Τότε ενημερώθηκε η κα Τζιαφέτα και μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα του χωριού, όπου σημειώθηκε το συμβάν. Στη συνέχεια οι Αρχές ταυτοποίησαν τα δύο παιδιά.

Στην υπόθεση έχει παρενέβη εισαγγελέας, η οποία έχει ζητήσει να της προωθηθεί το αποτέλεσμα της προανάκρισης και από Δευτέρα (29/5) αναμένεται να παρακολουθεί στενά την υπόθεση και ο σύλλογος «Εμμανουήλ Παπά» μέσω δικηγόρου.

Στο βίντεο διακρίνονταν συνολικά επτά κουτάβια. Τα άλλα τέσσερα, σύμφωνα με την πρόεδρο του φιλοζωικού συλλόγου, αγνοούνται. Ωστόσο, κάτοικος του χωριού φαίνεται να έχει υποστηρίξει πως τα βρήκε νεκρά σε γήπεδο και τα πέταξε.

Η Ελένη Τζιαφέτα τονίζει επίσης: «Πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με τα παιδιά, γιατί είναι 10 χρόνων. Πρέπει κάποιος να τους εξηγήσει πόσο λάθος ήταν αυτό και γιατί ήταν λάθος», εκφράζοντας την ανησυχία της για τα δύο παιδιά καθώς προέρχονται από «διαλυμένες οικογένειες» και «κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα» στο χωριό.

Τέλος, η ίδια καταγγέλλει πως ο δήμος -στον οποίο ανήκει το χωριό όπου έγινε το συμβάν- αλλά ούτε και η φιλοζωική του τόπου δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια -είτε για να βοηθήσουν τα παιδιά είτε τα ζωάκια. Την περίθαλψη των σκυλιών ανέλαβε ο «γειτονικός» δήμος Εμανουήλ Παπάς, καλύπτοντας το οικονομικό κόστος.

ψυχολόγοςζώακακοποίηση ζώωναδέσποτα ζώαΣέρρεςπαιδιά