Αναφιώτικα: Κραυγή αγωνίας των κατοίκων της ιστορικής συνοικίας
Άρης ΧατζηγεωργίουΖουν στη σκιά της Ακρόπολης. Χαρίζουν ταξίδια στον χρόνο και στις... Κυκλάδες στον διαβάτη που θα βρεθεί ανάµεσά τους. Οµως οι κάτοικοί τους εκπέµπουν SOS ζητώντας τα στοιχειώδη: καθαριότητα, αστυνόµευση, να µην πέφτει το ρεύµα µε το παραµικρό, να µην απειλούν τους περαστικούς ηλεκτροφόρα καλώδια και χαλάσµατα. Είναι τα Αναφιώτικα, περίπου πενήντα σπιτάκια που σκαρφάλωσαν στην ανατολική-βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης στου Οθωνα τα χρόνια.
Τα έχτισαν µαστόροι που είχαν κληθεί από την Ανάφη για να βοηθήσουν στην ανοικοδόµηση της νέας πρωτεύουσας. Ξέµειναν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς. Απειλήθηκαν µε κατεδάφιση, κάποια απαλλοτριώθηκαν, αλλά 180 χρόνια αργότερα στέκουν εκεί, χαµηλά και στριµωγµένα το ένα δίπλα στο άλλο, ανάµεσα σε δροµάκια που µετά βίας χωρούν δύο ανθρώπους τον έναν δίπλα στον άλλον. Για έναν περαστικό, το περπάτηµα στα Αναφιώτικα είναι πραγµατικά µαγικό ταξίδι. Φαίνεται όµως ότι δεν ισχύει το ίδιο για τους κατοίκους, που αποφάσισαν να στείλουν υπόµνηµα στον ∆ήµο Αθηναίων εκθέτοντας τα παράπονά τους.
Μάλιστα, εκπρόσωποι των κατοίκων θα βρεθούν αύριο Πέµπτη στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο για να µιλήσουν και να ζητήσουν λύσεις, ενώ την ανάγκη σχετικής συζήτησης έχει επισηµάνει εδώ και έναν µήνα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος δήµαρχος Νίκος Σοφιανός. Στο υπόµνηµα που υπογράφουν 83 κάτοικοι των Αναφιώτικων αλλά και φίλοι του οικισµού ξεκινούν περιγράφοντας σκηνές κυκλοφοριακής συµφόρησης πεζών: «Ηδη η γειτονιά ασφυκτιά τόσο απ’ την επισκεψιµότητα, που πολλές φορές δυσανασχετούν και οι ίδιοι οι περαστικοί όταν τα στενάκια µπλοκάρουν από τα γκρουπ που δεν πάνε ούτε µπρος ούτε πίσω».
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η όχληση είναι δεδοµένη για τους κατοίκους, οι οποίοι στο υπόµνηµα συνεχίζουν περιγράφοντας την καθηµερινή τους πάλη: «Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι κάτοικοι, απ’ το υστέρηµα του χρόνου και των χρηµάτων τους, αναλαµβάνουν δράση απ’ τα χαράµατα. Σκουπίζουν, ασπρίζουν, µαζεύουν ό,τι άφησε η νύχτα, περιποιούνται τις αυλές-σοκάκια, δενδροφυτεύουν, κλαδεύουν, επιδιορθώνουν τα δροµάκια και µαντράκια από τις φθορές, καθαρίζουν τις ακαθαρσίες ζώων, αντιπαρατίθενται µε κλεφτρόνια, πορτοφολάκηδες, τσαντάκηδες, εγκληµατίες, αγενείς, όταν δεν τους έχουν ρηµάξει τα σπίτια από τις διαρρήξεις».
Περιστατικά βίας
«Αµέτρητες φορές έχουν περιθάλψει ανθρώπους µετά από επιθέσεις κάθε είδους» γράφουν στο υπόµνηµα, ενώ η κάτοικος της περιοχής Ελένη Γιαννακάκη, µε την οποία επικοινωνήσαµε, µας µίλησε για πολλές ληστείες αλλά και κάποιες απόπειρες βιασµού.
Οι κάτοικοι προβάλλουν τα εξής αιτήµατα:
- Να περνούν τουλάχιστον δύο φορές την ηµέρα οδοκαθαριστές.
- Αποψίλωση από χόρτα και αποκλάδωση δέντρων διότι προκαλούνται συχνά καταστροφές όταν φυσά δυνατός άνεµος.
- Συντήρηση των µονοπατιών και των πλατωµάτων.
- Να τοποθετηθούν καλαθάκια για σκουπίδια, κρουνοί για πυρόσβεση, βρύσες για πότισµα, παγκάκια, ταµπέλες.
- Καινούργια και πρόσθετα σώµατα ηλεκτροφωτισµού, διότι µε την πρώτη βροχή προκαλούνται συνεχείς διακοπές ρεύµατος, πολλές φορές γενική συσκότιση για µέρες.
- Παρέµβαση προς ∆Ε∆∆ΗΕ, διότι η ηλεκτροδότηση γίνεται µετά το 2005 µε εναέρια καλώδια που προκειµένου να στηριχθούν «αγκαλιάζουν δέντρα και σπίτια» ή «βυθίζονται απροστάτευτα στο δάπεδο κοινόχρηστου δρόµου».
- Συνεχή αστυνόµευση ώστε να ελαχιστοποιηθούν «οι ληστείες, οι διαρρήξεις, οι επιθέσεις µε απειλή και µαχαιριών» και να αντιµετωπιστούν νεαροί «υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ που ευθυµώντας εκσφενδονίζουν πέτρες και µπουκάλια τα οποία σπάνε στις αυλές» και άλλοι που «ρεµβάζουν ή κάνουν παρκούρ στα κεραµίδια και στα ταρατσάκια όλο το 24ωρο».
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της