Δικηγόρος των διασωθέντων της Marfin: Ο Κυρίτσης διαστρεβλώνει την Ιστορία
Βάσω Ασμανίδου«Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, δεν θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης, 13 Μαρτίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην εκπρόσωπος Τύπου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. Η τοποθέτησή του αυτή που έγινε σε πρωινή εκπομπή στην ΕΡΤ προκάλεσε την άμεση αντίδραση όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του δικηγορικού κόσμου.
Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο των 11 διασωθέντων της τράπεζας Marfin, Θρασύβουλο Κονταξή, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ηθικά απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις. Είναι ιστορικά στερούμενο ερείσματος γιατί είναι γνωστό το τι συνέβη στη Marfin. Οι μολότοφ προκάλεσαν αυτά που έγιναν στην τράπεζα. Ακόμη, αυτή η τοποθέτηση καλλιεργεί στην πραγματικότητα μία αντίληψη ότι μπορεί κάποιος πράγματι να πετάει μολότοφ χωρίς να υπάρχουν συνέπειες και πρακτικές και νομικές», σημειώνει ο δικηγόρος, προσθέτοντας: «Πρόκειται περί μιας διαστρέβλωσης της Ιστορίας».
Ο συνήγορος υπεράσπισης της διοίκησης της τέως τράπεζας Marfin, Αλέξανδρος Στρίμπερης, αναφέρει στο ethnos.gr: «Η έλλειψη στοιχειώδους μνήμης αποτελεί παθογένεια και βλάπτει το δικαιϊκό μας σύστημα και τον πολιτικό πολιτισμό. Θα συνιστούσα να γυρίσουμε πίσω τη μνήμη μας στα τραγικά γεγονότα της 10ης Μαΐου του 2010 και τα χτυπήματα με τις βόμβες μολότοφ των τρομοκρατών εμπρηστών εις βάρος του καταστήματος της Marfin, το οποίο στοίχισε τις ζωές τεσσάρων ατόμων και δημιούργησε προβλήματα και σωματικές βλάβες σε δεκάδες άλλους εργαζόμενους. Η δημοκρατική νομιμότητα επιτάσσει να θέτουμε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων επί των συγκεκριμένων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών και την εφαρμογή του κράτους δικαίου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και οι Διεθνείς Συμβάσεις». Και προσθέτει: «Θα έλεγα στον κ. Κυρίτση ότι έπρεπε να προβληματιστεί ιδιαιτέρως για το συγκεκριμένο θέμα και να κοιτάξει την προϊστορία πριν κάνει αυτές τις δηλώσεις».
Το περιβάλλον της οικογένειας της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της εγκύου που βρήκε φρικτό θάνατο στην Marfin, χαρακτηρίζει ανήθικες τις δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση και επισημαίνει ότι «η Αγγελική πνίγηκε από τους καπνούς που δημιουργήθηκαν από τη φωτιά που ξέσπασε στο ισόγειο του καταστήματος».
Η τραγωδία στη Marfin
Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Μαΐου 2010 όταν γραφόταν μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Η Ελλάδα ζούσε τις πρώτες μέρες του μνημονίου. Οι Έλληνες διαδήλωναν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Ξαφνικά και ενώ όλα κυλούσαν ειρηνικά η ατμόσφαιρα άρχισε να μυρίζει μπαρούτι. Τα επεισόδια ξέσπασαν. Οι διαδηλωτές, που είχαν πλημμυρίσει τόσο την οδό Σταδίου όσο και το Σύνταγμα προσπάθησαν να απομονώσουν τους ταραξίες που είχουν παρεισφρύσει στο συλλαλήτηριο. Οι προσπάθειές τους δεν είχαν αποτέλεσμα. Έγινε η πρώτη επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός και λίγο αργότερα ακολούθησε ο εμπρησμός στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου. Επικράτησε πανικός και σκηνές αλλοφροσύνης, καθώς οι υπάλληλοι έτρεξαν να σωθούν από το φλεγόμενο κτίριο και τους καπνούς που τους έκοβαν την ανάσα.
Τρεις νέοι άνθρωποι (και ένα μωρό που δεν πρόλαβε καν να γεννηθεί) δεν κατάφεραν να βγουν από το κτίριο και βρήκαν τραγικό θάνατο. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης. Η πρώτη ήταν έγκυος. Η τραγωδία της Marfin συγκλόνισε το πανελλήνιο.