Σύνδρομο της Ραπουνζέλ: Η κίνηση της 14χρονης που «έδειξε» στους γιατρούς την χρόνια συνήθειά της - «Το στομάχι είχε διαταθεί»
NewsroomΜια κίνηση που έκανε η 14χρονη από το Κιλκίς η οποία όπως αποδείχθηκε πάσχει από «το σύνδρομο της Ραπουνζέλ», βοήθησε τους γιατρούς να λύσουν το μυστήριο με τους πόνους που ένιωθε στο στομάχι της και να αντιληφθούν την χρόνια συνήθεια της ανήλικης.
«Θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, αλλά δεν συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Το παιδί ήρθε στα επείγοντα της κλινικής μας με ένα άτυπο κοιλιακό άλγος, δηλαδή δεν σηματοδοτούσε τη σοβαρότητα της διάγνωσης», δήλωσε στο MEGA η Κατερίνα Ραμματά, υπεύθυνη του Παιδοχειρουρχγικού τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς».
«Πρόκειται για ένα παιδί που είχε πλούσια σγουρά μαλλιά. Έκανε την κλασική κίνηση να πιάσει τα μαλλιά της και να το βάλει στο στόμα. Μόλις την κοίταξα τραβήχτηκε ενοχικά και το σταμάτησε. Για εμένα αυτό ήταν μία μαγική στιγμή, γιατί τέθηκε η υποψία τριχοπιλήματος», συμπλήρωσε η γιατρός. Άμεσα, έκαναν στο κορίτσι απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος αποκάλυψε πως στο στομάχι της 14χρονης κρυβόταν μία τεράστια μπάλα 700 γρ. από τρίχες, κομμάτια από βάμβακι, πλαστικό και κλωστές που κατάπινε το παιδί.
«Το στομάχι είχε διαταθεί»
«Το στομάχι του παιδιού είχε διαταθεί τόσο πολύ για να χωρέσει όλη αυτή τη μάζα. Από την υπερβολική διάταση είχε τρυπήσει, άρα ήταν διπλά επικίνδυνο για το παιδί», είπε η κα Ραμματά.
Το χειρουργείο κράτησε τρεις ώρες και η 14χρονη είναι καλά στην υγεία της και δέχεται ψυχολογική υποστήριξη.
Η κα Ραμματά έστειλε μέσω του MEGA το δικό της μήνυμα στους γονείς, τονίζοντας πως πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους με διακριτικό τρόπο.
«Να είμαστε κοντά στα παιδιά μας. Είναι πολλοί γονείς που βρίσκονται προ εκπλήξεως και λένε «μα ήμουν εκεί». Δεν χρειάζεται να είμαστε μόνο εκεί, πρέπει να είμαστε πολύ διακριτικά και πολύ στενά μαζί τους, με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο που μπορούν να βρουν μόνο οι γονείς. Όταν βλέπουμε ιδιαιτερότητες να τρέχουμε στον ειδικό. Όχι φοβία ή ανησυχία, αλλά ευαισθητοποίηση προς τα παιδιά μας», δήλωσε.
Τι είναι το σύνδρομο της Ραπουνζέλ
Σπάνια επιπλοκή τριχοτιλλομανίας είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ, δηλαδή η κατάποση τριχών, το οποίο, κατά την ψυχίατρο παιδιών και εφήβων και επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας Connect Family, Κατερίνα Τσούρα, -η οποία μίλησε στο ethnos.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη-, δε συναντάται από μόνο του συνδέεται και με άλλες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις ή με αναπτυξιακές διαταραχές, για παράδειγμα με τον αυτισμό.
Κάποιο άτομο μπορεί να το παρουσιάσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενώ αναφορικά με τα παιδιά δεν είναι εύκολο να καταλάβει ένας γονιός ότι το παιδί του πάσχει από τριχοτιλλομανία, εκτός κι αν του παραπονεθεί για κοιλιακό άλγος, οπότε θα του γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Ωστόσο, κατά την κ. Τσούρα που μίλησε στο ethnos.gr, τα άτομα με ψυχωτική σημειολογία συνήθως αντέχουν στον πόνο, με συνέπεια να μην παραπονιούνται γι’ αυτόν.
«Η τριχοτιλλομανία συνδέεται με ένα ευρύτερο φάσμα ψυχοπαθολογικών καταστάσεων και δε συναντάται από μόνη της. Το να τρώει ένα παιδί σε πολύ μικρή ηλικία πράγματα μη βρώσιμα, όπως κιμωλία ή χώμα, μπορεί να έχει κάποια νοητική στέρηση ή χαμηλό αιματοκρίτη. Αν έχει νοητική στέρηση, μπορεί να κάνει διάφορα πράγματα για να διασκεδάσει τον εαυτό του ή να αντιμετωπίσει την ανία του. Κάθεται ήσυχο, φαίνεται ότι παίζει με κάτι, δεν ενοχλεί, οπότε ο γονιός δεν μπορεί να καταλάβει, τι ακριβώς κάνει το παιδί. Σε πιο βαριά σύνδρομα, όπως, για παράδειγμα, η τάση να τραβάει τις τρίχες του, μπορεί να οδηγηθεί και στο να τις καταπιεί. Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να παρουσιάσουν τέτοιες παράδοξες συμπεριφορές. Η αλλοτριοφαγία, δηλαδή η κατάποση μη βρώσιμων πραγμάτων, παρουσιάζεται κυρίως στα πολύ μικρά παιδιά. Η τριχοτιλλομανία μπορεί να παρουσιαστεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου», λέει στο ethnos.gr η κ. Τσούρα.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Κατά την ψυχίατρο παιδιών και εφήβων, οι γονείς παιδιών που υπολείπονται δεν πρέπει να τα αφήνουν για πολύ ώρα χωρίς εποπτεία. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν ότι το παιδί τους παρουσιάζει τριχοτιλλομανία.
«Οι γονείς μπορούν να το αντιληφθούν, όταν το παιδί τους παραπονεθεί για κοιλιακό άλγος και στη συνέχεια απευθυνθούν σε γιατρό, για να του γίνουν εξετάσεις. Όμως, τα άτομα με ψυχωτικές σημειολογίες συνήθως αντέχουν στον πόνο, οπότε στην περίπτωση αυτή είναι δύσκολο να αντιληφθούν κάτι οι γονείς. Καλό είναι, αν δουν ότι το παιδί έχει κενά στο τριχωτό της κεφαλής του ή στα φρύδια του, να απευθυνθούν σε δερματολόγο. Ο γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας θα μπορέσει να καταλάβει ότι το παιδί μπορεί να πάσχει από τριχοτιλλομανία. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να γίνει αντιληπτή από τους γονείς η αλλοτριοφαγία. Δε θα μπορέσουν να καταλάβουν κάτι οι γονείς, αν το παιδί τους δεν τους παραπονεθεί για πόνους στην κοιλιά», τονίζει η κ. Τσούρα.
- Καθυστερήσεις σχεδόν... ενός χρόνου στη Γραμμή 4 του Μετρό: Πότε ξεκινούν τα έργα από τον πρώτο μετροπόντικα - Το χρονοδιάγραμμα
- Συνεχίζει την εξοπλιστική κούρσα ο Ερντογάν: Νέο βίντεο με τον πύραυλο Tayfun - Τα F-16 παραμένουν το μεγάλο «στοίχημα»
- Στρίβειν... πριν τον αρραβώνα - Ο κορονοϊός κράτησε στις βιτρίνες τα μονόπετρα
- Ήθελε τη Γερμανία ξεδοντιασμένη: Πώς ένα σχέδιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οδηγούσε στον θάνατο 25 εκατ. Γερμανούς από ασιτία – Ποιοι έκαναν πίσω
- Κόκκινα δάνεια: Γκαζώνουν οι ρυθμίσεις - Δεν περπατούν οι επιδοτήσεις δόσεων
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής