Ελλάδα | 15.06.2023 09:55

Ναυάγιο στην Πύλο: «Απίθανο να αρνήθηκαν τη βοήθεια οι μετανάστες» - Η μαρτυρία της ακτιβίστριας που ειδοποίησε για το μοιραίο πλοίο

Newsroom

«Νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα στη ζωή» έγραφαν οι μετανάστες που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο το οποίο ναυάγησε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου, στην ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί. Είναι η γυναίκα που, όπως υποστηίζει, πρώτη που ενημέρωσε τις ελληνικές και ιταλικές Αρχές για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι μετανάστες πάνω στο πλοίο και έδωσε το στίγμα τους.

H ίδια σε ανάρτησή της στο Facebook κατήγγειλε ότι είχε ειδοποιήσει Ελλάδα, Μάλτα και Ιταλία να στείλουν βοήθεια «προσπάθησα να συνεχίσω να τους ηρεμώ και να διαχειριστώ τον πανικό πάνω στη βάρκα. Ο καπετάνιος είχε φύγει και με ρωτούσαν τι να κάνουν. Είναι απίθανο να αρνήθηκαν τη βοήθεια».

Η ανάρτηση

«Εξουσιοδοτώ τους δημοσιογράφους που επικοινωνούν μαζί μου αυτές τις ώρες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δήλωση για να καταγράψουν μέρος της δυναμικής των γεγονότων που έλαβαν χώρα χθες.

Στις 13 Ιουνίου 2023, τις πρώτες πρωινές ώρες, μετανάστες που επέβαιναν σε σκάφος φορτωμένο με 750 άτομα επικοινώνησαν μαζί μου και μου μίλησαν για την κατάστασή τους. Μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, το νερό είχε τελειώσει, ο καπετάνιος του πλοίου τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και υπήρχαν επίσης έξι πτώματα στο σκάφος. Οι μετανάστες δεν γνώριζαν ακριβώς πού βρίσκονταν, αλλά χάρη στον άμεσο εντοπισμό του τηλεφώνου Turaya, μπόρεσα να μάθω την ακριβή τους θέση και να ειδοποιήσω τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέχθηκε όταν ένα πλοίο πλησίασε το σκάφος, έδεσε σχοινιά σε δύο σημεία του σκάφους και άρχισε να πετάει μπουκάλια με νερό. Οι μετανάστες αισθάνθηκαν μεγάλο κίνδυνο, καθώς φοβόντουσαν ότι τα σχοινιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανατροπή του πλοίου και ότι η προσπάθεια επί του σκάφους για να πάρουν νερό θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη βύθισή της. Για το λόγο αυτό, απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο για να αποφύγουν ένα ναυάγιο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση στο σκάφος έγινε ακόμη πιο δραματική: οι μετανάστες ήταν μπερδεμένοι και δεν καταλάβαιναν αν επρόκειτο για επιχείρηση διάσωσης ή για έναν τρόπο να θέσουν τη ζωή τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Παρέμεινα σε επαφή μαζί τους μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας, προσπαθώντας να τους καθησυχάσω και να τους βοηθήσω να βρουν μια λύση. Όλη την ώρα με ρωτούσαν τι έπρεπε να κάνουν και τους έλεγα συνεχώς ότι η ελληνική βοήθεια θα ερχόταν. Σε αυτό το τελευταίο τηλεφώνημα, ο άνθρωπος με τον οποίο μιλούσα μου είπε ρητά: "Νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μας νύχτα στη ζωή". Όταν οι μετανάστες απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο, δεν υπήρχε πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία, γιατί δεν θα ήξεραν πώς να πλεύσουν στα ιταλικά ύδατα, καθώς ο πραγματικός καπετάνιος του πλοίου έλειπε και ρωτούσαν συνεχώς τι να κάνουν. Χρειάζονταν οπωσδήποτε βοήθεια στα νερά όπου βρίσκονταν, και αν μου είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία, προφανώς θα είχα στείλει ενημέρωση στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά οι μετανάστες δεν είπαν ποτέ κάτι τέτοιο.

Είναι ποτέ δυνατόν η φυγή των μεταναστών από την κατάσταση κινδύνου στην οποία βρίσκονταν να ερμηνεύτηκε από τις ελληνικές αρχές ως φυγή από τη διάσωση; Αυτά είναι ερωτήματα που δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτοί οι άνθρωποι ζητούσαν πάντα να διασωθούν από οποιαδήποτε χώρα.

Αυτή είναι η τελευταία ακριβής θέση που εστάλη από το τηλέφωνο Turaya και κοινοποιήθηκε στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία
Θέση στις 15.10 ώρα Ελλάδας.
Lat N 036 Deg 008'059.660" Lon E 021 Deg 002'009.749"

Καθ' όλη τη διάρκεια του απογεύματος και μέχρι τις 11 το βράδυ δεν έκανα τίποτα άλλο από το να καθησυχάζω τους ανθρώπους που τηλεφωνούσαν από το σκάφος, εξηγώντας τους ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν τη θέση του σκάφους εδώ και πολλές ώρες και ότι σίγουρα θα έφτανε βοήθεια. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να διαχειριστούν την κατάσταση πανικού που επικρατούσε στο πλοίο».

 

Ποια είναι η Ναουάλ Σουφί

Ακτιβιστική δραστηριότητα από τα εφηβικά της χρόνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δράση στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό έχει η Ναουάλ Σουφί, η οποία με ανάρτησή της ισχυρίζεται ότι πρώτη ενημέρωση την Ελλάδα και την Ιταλία για το σκάφος που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης με τουλάχιστον 79 νεκρούς.

Η Μαροκινοϊταλίδα κοινωνική λειτουργός και ακτιβίστρια γεννήθηκε στο Μαρόκο από Μαροκινούς γονείς το 1988, αλλά μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα εγκαταστάθηκε με τους γονείς της στην Κατάνια της Σικελίας, στους πρόποδες της Αίτνας.Έγινε ευρύτερα γνωστή το 2013, όταν έσωσε μια βάρκα που είχε χαθεί στη Μεσόγειο με εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι κινδύνευαν να πνιγούν. Έλαβε ένα τηλεφώνημα με αίτημα διάσωσης από έναν από τους μετανάστες και κινητοποίησε τις αρχές.Η Σουφί έχει κερδίσει πολλά βραβεία για τα ντοκιμαντέρ που γύρισε στη Συρία και τη Λιβύη το 2014. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα βραβεία «Pioneer Woman - Donna di Frontiera» και «Border Woman» από τους κριτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Συνόρων Marzamemi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μετανάστεςΜεσόγειοςακτιβιστέςειδήσεις τώραναυάγιοΠύλος