Ελλάδα|15.06.2023 19:49

Ναυάγιο με μετανάστες στην Πύλο – Στελέχη λιμενικού στο OPEN: Δεν επιχειρήσαμε να ρυμουλκήσουμε το σκάφος

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News

«Δεν έγινε προσπάθεια να ρυμουλκηθεί με σκοινί το αλιευτικό» που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου, με αποτέλεσμα να πνιγούν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες μετανάστες, ανέφεραν στελέχη του Λιμενικού στην τηλεόραση του OPEN, κι ενώ είχαν προηγηθεί σχετικές αναφορές από διασωθέντες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μίλτου Σακελλάρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού φαίνεται πως τη στιγμή που ο καπετάνιος ενημέρωσε πως υπάρχει πρόβλημα στη μηχανή, προκλήθηκε διαμάχη με τους μετανάστες να επιτίθενται στους διακινητές. Καταγράφηκε η μετατόπιση στο σκάφος με αποτέλεσμα να παρει κληση από τα δεξιά προς τα αριστερά με αποτέλεσμα την ανατροπή του

Σύμφωνα με τις καταθέσεις διασωθέντων, το αλιευτικό είχε παρουσιάσει βλάβη από τη στιγμή που ξεκίνησε από τη Λιβύη. Σημειώνεται πως όπως προκύπτει από τις καταθέσεις το αλιευτικό ξεκίνησε από την Αίγυπτο και έκανε ενδιάμεση στάση στη Λιβύη και έπειτα συνέχισε για Ιταλία.

Οκτώ ύποπτοι – Ανάμεσά τους και ο καπετάνιος

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής 8 άτομα έχουν περάσει από την προανακριτική διαδικασία ως ύποπτοι για την παράνομη μεταφορά των δεκάδων μεταναστών.  Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Αιγύπτιους που φέρονται ως ύποπτοι για διακίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, διέψευσε την πληροφορία ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το υπέρφορτο αλιευτικό πριν βυθιστεί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σαφώς και ο καπετάνιος είναι στους ανθρώπους που ελέγχονται».

Εξάλλου, το απόγευμα της Πέμπτης, έφτασε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας ο επικεφαλής της FrontexΧανς Λάιτενς προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες. «Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο κ. Λάιτενς. Όπως είπε η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμα του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

Συγγενείς επιβαινόντων στο λιμάνι της Καλαμάτας

Συνεχώς καταφτάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο Λιμάνι της Καλαμάτας ψάχνοντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αλιευτικό πλοίο που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου.

Ο Κασίμ Αμπουζίντ έφτασε από τη Γερμανία και μαζί με έναν φίλο του σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τη γυναίκα του κι άλλους 6 συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Διασχίζοντας τον δρόμο προς το χώρο όπου διαμένουν οι διασωθέντες μετανάστες πλησίαζε στις χαραμάδες μήπως και καταφέρει να βρει κάποιον από τους αγνοούμενους οικείους του, ενώ έδειχνε και φωτογραφία της γυναίκας του μήπως και την έχει δει κάποιος. Συνομιλώντας με στελέχη του Λιμενικού Σώματος του επετράπη η είσοδος στον χώρο, ώστε να ψάξει μέσα μήπως τυχόν έβρισκε τη σύζυγό του. Όπως ανέφερε η γυναίκα του πήγαινε στην Ιταλία, ενώ σε επικοινωνία που είχε μαζί της του είχε πει ότι στο αλιευτικό πλοίο βρίσκονταν άλλες 20 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στα αμπάρια.

Ο Άφταμπ ζει στην Αγγλία και είναι από το Πακιστάν και όπως λέει βρήκαν έναν συγγενή τους, αλλά αναζητούν ακόμη άλλα 4 άτομα. «Θέλουμε να μάθουμε που είναι ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε.

Τις τελευταίες ώρες αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών και μαζί και η αγωνία για την τύχη των οικείων τους. Άλλοι συνοδεύονται από φίλους τους και άλλοι μόνοι τους, ακολουθώντας όμως την ίδια διαδικασία. Στέκονται στα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί, συνομιλούν με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίοι σημειώνουν τα στοιχεία τους αφήνοντας κάποιους να περάσουν μήπως και αναγνωρίσουν το άτομο που αναζητούν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ