Ελλάδα|14.03.2019 07:43

Στα δίχτυα του Λιμενικού έπεσαν οι ιχθυοκλέφτες του Αμβρακικού

Βασίλης Ιγνατιάδης

Με «καταδρομικές» επιχειρήσεις, οργανωμένα κυκλώματα ιχθυοκλεφτών εισβάλλουν τις νύχτες με βάρκες σε ιχθυοτροφεία του Αμβρακικού Κόλπου και της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, απλώνουν τεράστια δίχτυα απαγορευμένα εδώ και 40 χρόνια και φεύγουν με εκατοντάδες κιλά αλιευμάτων, τα οποία πωλούν στις ψαραγορές. Οι ιχθυοκλοπές έχουν γίνει μάστιγα στις δύο περιοχές, οι λιμενικές Αρχές έχουν αποδυθεί σε ανθρωποκυνηγητό για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων, ενώ και οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί λαμβάνουν τα μέτρα τους για τον περιορισμό της ζημιάς, που, εκτός από οικονομική, έχει επιπτώσεις και στη βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων.

Οι κινηματογραφικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στη λιμνοθάλασσα Βαθύ Πρέβεζας είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στα ιχθυοτροφεία. Στην περιοχή, όπου σχηματίζεται κλειστός φυσικός κόλπος που επικοινωνεί με τη λιμνοθάλασσα μέσω στομίων, υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία φυσικών ιχθυοτροφείων, χωρίς κλωβούς και με ελάχιστες τεχνικές παρεμβάσεις.

Στη λιμνοθάλασσα δεν μπορεί να εισέλθει σκάφος του Λιμενικού. Ο φύλακας καραβοκύρης, που βρισκόταν στο σημείο για λογαριασμό του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, αντιλήφθηκε έγκαιρα τους τέσσερις ιχθυοκλέφτες -σεσημασμένους για ανάλογες κλοπές, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- οι οποίοι έφτασαν από το Μεσολόγγι με πλήρη εξοπλισμό: αυτοκίνητο, ξύλινη βάρκα, απαγορευμένα δίχτυα 250 μέτρων και άλλα αλιευτικά εργαλεία. Κάλεσε αμέσως το Λιμεναρχείο Πρέβεζας και οι λιμενικοί που έφτασαν οδικώς πρόλαβαν τους δράστες πριν επιβιβαστούν στη βάρκα και απλώσουν τα δίχτυα.

«Ο ένας, που ήταν μάλλον ο τσιλιαδόρος και περίμενε στο αυτοκίνητο, μόλις μας είδε έβαλε μπρος τη μηχανή και διέφυγε, ενώ οι τρεις σκόρπισαν πεζή στη γύρω περιοχή» λέει στο «Εθνος» ο υπολιμενάρχης Πρέβεζας, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Σούγκας. Ακολούθησαν παράλληλες καταδιώξεις, τόσο στα γύρω χωράφια όσο και στον δρόμο, με τη συνδρομή και της Αστυνομίας. Συνελήφθησαν δύο από τους δράστες και μέχρι χθες αναζητούνταν οι άλλοι δύο, με τους λιμενικούς να γνωρίζουν ήδη την ταυτότητά τους και να θεωρούν θέμα χρόνου τη σύλληψή τους. Πρόκειται για γνώριμους των διωκτικών Αρχών και από άλλες περιπτώσεις ιχθυοκλοπών.

«Πληρώνονται καλά»

«Δρουν κυκλώματα που έχουν αναγάγει τις ιχθυοκλοπές σε επάγγελμα και ζουν από αυτό. Μας έχουν ρημάξει κυριολεκτικά. Οι συγκεκριμένοι ήρθαν από Μεσολόγγι και το έχουν κάνει άλλες 3-4 φορές. Για να κάνουν τόσα χιλιόμετρα και να αναλάβουν τέτοιο ρίσκο, θα πει πως το κύκλωμα πληρώνει καλά» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, Γρηγόρης Κατσάβαρος, και πρόσθεσε: «Παλαιότερα μας “χτυπούσαν” πολύ πιο συχνά, γιατί είχε ελαττωθεί η δύναμη του συνεταιρισμού και δεν είχαμε φύλακα. Τώρα έχει μπει νέο αίμα και έχουμε οργανωθεί καλύτερα».

Οι λιμενικοί κατάσχεσαν τη βάρκα των δραστών, καθώς και δίχτυα 250 μέτρων από μεσηνέζα. Πρόκειται για ειδικό τύπο στατικών διχτυών, γνωστά ως κρυσταλιζέ, που κατασκευάζονται από νήματα μεσηνέζας και έχουν απαγορευτεί από το 1978, καθώς είναι αόρατα από τα ψάρια και σαρώνουν ό,τι βρίσκουν στον βυθό. Σύμφωνα με τον κ. Κατσάβαρο, με τα συγκεκριμένα δίχτυα οι δράστες θα μπορούσαν να «σηκώσουν» από το ιχθυοτροφείο έως και 200 κιλά τσιπούρας, προκαλώντας ζημιά της τάξης των 1.500 ευρώ στον συνεταιρισμό

ιχθυοτροφείοιχθυοκαλλιέργειες