Η εργασιακή εκμετάλλευση στα νησιά καλά κρατεί: Πέντε άτομα σε 25 τμ, 14ωρες βάρδιες και δύο μήνες χωρίς ρεπό
NewsroomΑντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες είναι για άλλη μία χρονιά οι εποχιακοί υπάλληλοι που εργάζονται στα ελληνικά νησιά. Σπίτια 25 τ.μ. για πέντε άτομα, 14ωρες βάρδιες και συμφωνίες που τελικά δεν τηρούνται, είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Καλούμαστε να μείνουμε σε σπίτια 25-30 τετραγωνικά, τέσσερα έως πέντε άτομα. Ένα σπίτι στη Χώρα 20 τετραγωνικά για σεζόν σου ζητάει 15.000 ευρώ. Η αρχική συμφωνία είναι ότι το ωράριο σου είναι από οχτώ μέχρι δέκα ώρες, στην ουσία καταλήγεις να δουλεύεις 13 με 14 ώρες», δηλώνει χαρακτηριστικά στο OPEN ο Σπύρος, ο οποίος είναι εποχικά εργαζόμενος στη Μύκονο.
Αναφερόμενος στο πιο ακραίο σκηνικό που έχει ακούσει, λέει: «Είναι να μη θέλει ο εργοδότης να τον πληρώσει γιατί πολύ απλά άργησε πέντε λεπτά στη δουλειά».
Δεν τηρούνται οι συμφωνίες για τους μισθούς
Από την πλευρά της η Σύλια, η οποία εργάζεται στην Αμοργό, αναφέρει ότι άλλη συμφωνία έκανε για τα χρήματα με τον εργοδότη και άλλα πήρε όταν έφτασε στο νησί.
«Η συμφωνία από τηλέφωνο ήταν 1.400 ευρώ, φυσικά αυτό δεν έγινε πότε, ο μισθός παραμένει στα 1.200. Όταν τον ρώτησα δώρα επιδόματα μου λέει υπάρχει ένας άγραφος νόμος στο νησί όπου κάνεις δεν τα δίνει αυτά. Τα εισιτήρια ενώ κανονικά όταν σε κατεβάζουν σεζόν υποτίθεται ότι σου τα πληρώνουν τα πλήρωσα από την τσέπη μου», είπε.
Όσο για το σπίτι που μένει, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε το μισό να το μετατρέψει σε αποθήκη...
«Το μπάνιο συνέχεια γέμιζε νερά η ντουζιέρα έβγαζε απόνερα από τους σωλήνες, βρώμικα νερά. Ο ανεμιστήρας που μου διέθεσε δεν είχε ανοιχτεί και καθαριστεί ποτέ, τον οποίο κάποια στιγμή θέλησε να μου τον πάρει. Το σπίτι το έχει κάνει αποθήκη», περιγράφει η ίδια.
Δύο μήνες σερί, χωρίς ρεπό
«Ξεκινάς 8:30 το πρωί μέχρι με 10:30 το βράδυ. Τα λεφτά που παίρνεις είναι γύρω στα τέσσερα ευρώ την ώρα. Δύο μήνες ήμουν σερί χωρίς ρεπό», αποκαλύπτει ο Σταμάτης, που εργάζεται στη Σαντορίνη.
Εκείνος ζει σε ένα δωμάτιο περίπου 25 τ.μ. με άλλα δύο άτομα και όπως περιγράφει, «δεν παλεύεται η ζέστη που έχει μέσα εκεί. Τα παντζούρια είναι ανύπαρκτα, air condition δεν το συζητώ. Είχαμε βάλει ένα στρώμα κάτω και άλλο ένα από δίπλα».
Σημειώνεται, τέλος, ότι ενώσεις εργαζομένων έχουν καταγγείλει πολλές φορές τις άθλιες συνθήκες διαμονής ζητώντας από την πολιτεία να πραγματοποιεί περισσότερους ελέγχους στις περιοχές όπου εργάζονται εποχικοί υπάλληλοι.
- Προαναγγελία Μητσοτάκη: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου, πριν το τέλος του 2023 - Τι είπε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg
- Εν έτει 2023 έδιωξαν οροθετικό άτομο από σπίτι, φοβούμενοι ότι θα μεταδόσει HIV μέσω... κουνουπιών - Η σοκαριστική καταγγελία
- Θετικό το αποτύπωμα των δηλώσεων Γεραπετρίτη στην Τουρκία: «Η Ελλάδα έτοιμη να συζητήσει τις θαλάσσιες ζώνες
- Συντριβή μαχητικού αεροσκάφους MiG-31 στην ανατολική Ρωσία: Το πλήρωμα αναζητείται
- Απάντηση Μπιμπίλα για το πουκάμισο με τους παπαγάλους: «Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει, δεν υπάρχει πρωτόκολλο»
- Ακίνητα: Ο χάρτης των τιμών ενοικίασης και πώλησης - Πού καταγράφεται ράλι το β΄τρίμηνο
- Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
- Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
- Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού