Ελλάδα|27.07.2023 07:20

Θεσσαλονίκη: Τι λένε στο ethnos.gr οι διοικήσεις του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για την επικινδυνότητα του κτιρίου που στεγάζονται

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μπορεί να μην υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στις διοικήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) μετά την τεχνική έκθεση καθηγητών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία κατέδειξε προβλήματα στατικότητας στο κτίριο που στεγάζονται και τα δύο, στην οδό Αριστοτέλους 27, ωστόσο, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και προχωρούν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να γίνει αποκατάσταση.

Μάλιστα, ήδη το ΕΕΘ, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο Β΄ αντιπρόεδρός του, Χρήστος Νικολόπουλος, πήρε την απόφαση να μετεγκατασταθούν όλες οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοί του σε άλλο κτίριο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης στο υπάρχον. Η διαδικασία μετεγκατάστασης πιθανότατα θα ολοκληρωθεί εντός του 2023 και το κτίριο που θα μισθωθεί, θα βρίσκεται πάλι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνουν στο ethnos.gr εκπρόσωποι των διοικήσεων των δύο επιμελητηρίων, η συγκρατημένη ανησυχία έγκειται στο ότι η τεχνική έκθεση των καθηγητών του ΑΠΘ επισημαίνει κινδύνους για τη στατική επάρκεια του κτιρίου μετά από ενδεχόμενο σεισμό και όχι επειδή υπάρχει η πιθανότητα να πέσει ή να σημειωθούν σημαντικές ζημιές ξαφνικά σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση δεδομένο θεωρείται ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες στο κτίριο, μετά και τα νέα στοιχεία που θα παρουσιάσουν οι καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, οι οποίοι ήδη έχουν πάρει δείγματα και επιχρίσματα από το ακίνητο.

«Θα δούμε πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα»

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιο Καπνοπώλη, αυτήν τη στιγμή δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι είναι μεγάλα τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζει το κτίριο και ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες σε αυτό.

«Μετά το σεισμό του 1978 το κτίριο είχε χαρακτηριστεί ως κίτρινου χρώματος, διότι είχε υποστεί αλλοιώσεις, οι οποίες αποκαταστάθηκαν. Στην πορεία, βέβαια, υπέστη και άλλες αλλοιώσεις. Πλέον το θέμα το έχει το Πολυτεχνείο, το οποίο έχει πάρει επιχρίσματα και άλλα δείγματα και θα προχωρήσει σε εξειδικευμένη μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί, πόσο βαθύ ή επιφανειακό είναι το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αν υπήρχε, θα είχαμε ήδη φύγει», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καπνοπώλης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμα ότι το Σεπτέμβριο αρμόδιες επιτροπές του επιμελητηρίου, μετά και την εξειδικευμένη μελέτη των καθηγητών που θα έχουν στα χέρια τους, θα αποφασίσουν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να γίνουν όλες οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.

«Τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα του προβλήματος. Θα ξέρουμε σε πόσα ρίχτερ θα μπορεί να αντέξει το κτίριο, γιατί είναι σίγουρο ότι δεν κινδυνεύει να πέσει μόνο του. Μετά θα γίνει δημοσίευση, ώστε να επιλεγεί ο καλύτερος συνεργάτης για την αποκατάσταση του κτιρίου. Η εκπόνηση όλων των μελετών θα διαρκέσει περίπου δέκα μήνες και οι εργασίες αποκατάστασης περίπου δύο χρόνια. Το κτίριο είναι διατηρητέο και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και εξειδικευμένων μελετών. Ένα καρφί να βάλεις, απαιτούνται πολλές και ειδικές μελέτες. Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη ανησυχία, προχωράμε όλες τις διαδικασίες», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

«Αποφασίσαμε τη μετεγκατάσταση»

Από την πλευρά του ο Β΄ αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Χρήστος Νικολόπουλος, ανέφερε στο ethnos.gr ότι την περασμένη Τετάρτη διεξήχθη διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο αποφασίσθηκε ότι οι υπηρεσίες του θα μετεγκατασταθούν σε άλλο κτίριο, μέχρι το υπάρχον να αποκατασταθεί πλήρως και να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος. Στο συμβούλιο ήταν παρούσα και η διευθύντρια του ΕΕΘ, η οποία μετέφερε την ανησυχία των εργαζομένων μετά την τεχνική μελέτη των καθηγητών του ΑΠΘ.

«Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα, αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ή όχι. Ωστόσο, οι πιθανότητες κινδύνου έχουν να κάνουν μόνο με την εκδήλωση μεγάλου σεισμού. Όμως, αφού υπάρχει ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων, εμείς πήραμε την απόφαση να μετεγκατασταθούν οι υπηρεσίες μας σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και εντός του έτους. Ταυτόχρονα λάβαμε την απόφαση να αναθέσουμε στο πανεπιστήμιο να προχωρήσει τις μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιρίου. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έχουμε πλήρη συμφωνία με το ΒΕΘ, ώστε να αναθέσουμε τη διαδικασία στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ», τονίζει ο κ. Νικολόπουλος.

ΕΕΘκτίριοΑΠΘκαθηγητέςμελέτηΒΕΘκίνδυνοι