Ελλάδα|23.07.2023 15:24

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Αγωνιώδεις αναζητήσεις κάτω από τα συντρίμμια - «Γνωστά τα προβλήματα στατικότητας», λέει ο Λέκκας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Αδιανόητη τραγωδία έχει συμβεί στην Πάτρα, μετά την κατάρρευση τμήματος γέφυρας, την ώρα που γινόταν εργασίες συντήρησης.  Ξαφνικά η γέφυρα έπεσε πάνω σε ρομά και τους καταπλάκωσε. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάζευαν σίδερα κάτω από τη γέφυρα, ενώ άλλες ότι είχαν βρει καταφύγιο από τον καυτό ήλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική που μετέδωσε το OPEN, υπάρχουν πληροφορίες για δύο άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους, επισήμως όμως γίνεται λόγος για έναν νεκρό. Παραμένει άγνωστο το πόσα άτομα βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα όταν αυτή κατέρευσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, μέχρι τώρα, οι πυροσβέστες, που μετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, έχουν ανασύρει κάτω από τα συντρίμμια έναν νεκρό και 12 τραυματίες.

Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ για ανεύρεση εγκλωβισμένων, με ειδικά μηχανήματα αλλά και σκύλο ανίχνευσης για να σηκώσουν τα μπάζα από τους εγκλωβισμένους.  Ωστόσο, στο σημείο επικρατεί και πολύ μεγάλη αναστάτωση από τους συγγενείς των θυμάτων που διαμαρτύρονται για παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό στο σημείο σπεύδουν και δυνάμεις των ΜΑΤ προκείμενου να περιορίσουν το πλήθος. Ο ρεπόρτερ του OPEN, έγινε μάρτυρας της ανάσυρσης ενός νεκρού ατόμου.

Λέκκας: Τεράστια τα προβλήματα της γέφυρας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα που μίλησε στην ΕΡΤ, η συγκεκριμένη γέφυρα είχε σοβαρά προβλήματα στατικότητας. «Η γέφυρα αυτή αντιμετώπιζε προβλήματα εδώ και 15 χρόνια. Υπήρχε διαδικασία κατεδάφισης της γέφυρας και κάπου εκεί στη διαδικασία κατεδάφισης έγινε και το θλιβερό δυστύχημα» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Μιλώντας για την κατάσταση των γεφυρών στη χώρα τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες στον ΟΑΣΠ για να τεθούν οι προδιαγραφές αντισεισμικού ελέγχου των γεφυρών προκειμένου να είναι ασφαλείς.

«Μαζί με το τεχνικό επιμελητήριο γίνεται μια προσπάθεια να ελέγξουμε όλες τις γέφυρες», ανέφερε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη γέφυρα στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας, στην περιοχή Χάρανδρο, ήταν μια ειδική περίπτωση.

«Γλίτωσα από θαύμα»

Την ίδια ώρα, ένας άνδρας που ήταν κοντά στη γέφυρα που κατέρρευσε στην Πάτρα μίλησε για το περιστατικό, σημειώνοντας ότι ήταν στη γωνία και γλίτωσε από θαύμα, ενώ δήλωσε ότι είδε άλλα δύο με τρία άτομα που ήταν θαμμένα στα συντρίμμια.

«Ήμουν εγώ και ο αδερφός μου από κάτω. Μαζεύαμε παλιοσίδερα και έπεσε η γέφυρα πάνω μας. Γλίτωσα από θαύμα, ήμουν στη γωνία. Έχει δύο – τρία άτομα θαμμένα. Τους είδα μπροστά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά

Το χρονικό

Στις 12:47 σήμερα το μεσημέρι, ειδοποιήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιμετρική Πατρών στο 206 km Πατρών - Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα. Άμεσα μετέβησαν στο σημείο 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους, ενώ μεταβαίνουν δυνάμεις και από 1η και 5η ΕΜΑΚ.

Επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό, με απόφαση της Διεύθυνσης της Αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης.

Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Επίσης στο σημείο έχουν μεταβεί δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας από γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες καθώς και από Αττική. Έχει ενημερωθεί από την αστυνομία ο αρμόδιος εισαγγελέας ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

Επίσης στο σημείο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

γέφυραειδήσεις τώρακατάρρευση γέφυραςΠάτραΕΜΑΚ