Από διαστημικές οδοντόβουρτσες μέχρι κούριερ για... Σελήνη παρουσίασαν μικροί εφευρέτες
Τίμος ΦακαλήςΥπηρεσίες κούριερ για το διάστημα, θερμοκήπια στην Σελήνη, ειδικές οδοντόβουρτσες για τους αστροναύτες αλλά και τρόπους ανύψωσης του ηθικού και της ψυχολογίας τους παρουσίασαν 54 μαθητικές ομάδες ρομποτικής από όλη την Ελλάδα που διαγωνίστηκαν το Σαββατοκύριακο στο μεγαλύτερο πανελλήνιο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας, FIRST LEGO League, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
«Φτιάξαμε το Rover. Ένα θερμοκήπιο το οποίο θα σταλεί στην Σελήνη σε μία οριοθετημένη περιοχή. Το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε στην ουσία είναι τα ανακριβή δορυφορικά δεδομένα που έχουμε για την Σελήνη και το ανάγλυφό της. Οπότε για να φτιάξουμε μία βάση στη Σελήνη θα πρέπει να συλλέξουμε τα απαραίτητα δεδομένα. Το Rover θα συγκεντρώσει όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την Σελήνη. Όπως για παράδειγμα που έχει πάγο στην Σελήνη το οποίο θα αξιοποιήσει ο αστροναύτης για να τον μετατρέψει σε νερό» εξήγησε με ενθουσιασμό στο ethnos.gr η Εμμανουλέα Σταμέλου εκπροσωπώντας την ρομποτική ομάδα του Ευγενίδειου Πλανητάριου Αθηνών.
"Ένα ρομπότ το οποίο ονομάζεται «Αλέξανδρος» και το οποίο κάνει όλες τις εργασίες έξω από το διαστημόπλοιο αλλά και μια εφαρμογή η οποία θα διασκεδάζει τους αστροναύτες ανυψώνοντας το ηθικό τους έφτιαξε η Δήμητρα Δημούδη μαζί με την ομάδα της, την ομάδα NASA LEAGUE από το Κέντρο Πληροφορικής Computer Action της Αλεξανδρούπολης. «Είναι ένα παιχνίδι gaming. Την ώρα που θα γυμνάζονται οι αστροναύτες (τρέχουν 2 αστροναύτες μαζί) θα μπορούν να βλέπουν τοπία από τη γη μέσω του παιχνιδιού και θα αναγκάζονται οι δυο που τρέχουν μαζί να συνεργάζονται μέσω του παιχνιδιού» είπε στο ethnos.gr η Δήμητρα Δημούδη." Μια άλλη ομάδα, η M-Rast, των εκπαιδευτηρίων "Μαντουλίδη" αποφάσισε να ασχοληθεί με το πρόβλημα της έκθεσης των αστροναυτών σε κοσμική ακτινοβολία. Μετά από συστηματική έρευνα και συνομιλία με ειδικούς στον τομέα οι μικροί μαθητές της ομάδας κατέληξαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα που θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά στην προστασία των αστροναυτών από την επικίνδυνη ακτινοβολία.
Οι 54 ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό πέρασαν από τρεις δοκιμασίες, μεταξύ των οποίων ήταν η συναρμολόγηση και ο προγραμματισμός ρομπότ σε μόλις 2,5 λεπτά.
«Τα παιδιά μέσω της ρομποτικής και των πρότζεκτ που κάνουν έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα και μαθαίνουν να τα ξεπερνούν μεθοδικά. Παράλληλα, αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και μαθαίνουν να εκτίθενται μπροστά σε πολύ κόσμο από μικρή ηλικία. Καμιά φορά δεν αρκεί να φτιάξεις κάτι καινοτόμο. Σημαντικό ρόλο παίζει και πώς θα το παρουσιάσεις» είπε στο ethnos.gr ο Θεράπων Φάκας το παιδί του οποίου συμμετείχε στο διαγωνισμό.
Τα παιδιά προπονούνται συνήθως σε ασκήσεις ρομποτικής εκτός σχολείου. «Δεν είναι απλώς ένας διαγωνισμός ρομποτικής, εμείς το βλέπουμε ως μια μεγάλη γιορτή» τόνισε από την πλευρά της η Αντωνία Ψαλλίδα, εκ των διοργανωτών και της φετινής εκδήλωσης.
Στη φετινή σεζόν διαγωνίστηκαν συνολικά 160 ομάδες, προερχόμενες από όλη την Ελλάδα, και μεταφέρθηκαν νοητά στο σύμπαν, όπου εξερεύνησαν, έμαθαν, αλλά και προσπάθησαν να βρουν λύσεις σε προβλήματα, σαν επιστήμονες και μηχανικοί. Οι διαγωνιζόμενες ομάδες, με παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών, επέλεξαν και έλυσαν ένα πραγματικό πρόβλημα στο πλαίσιο του Project. Παράλληλα, έχτισαν, δοκίμασαν και προγραμμάτισαν ένα αυτόνομο ρομπότ για να επιτύχουν σε μία σειρά αποστολών στο Robot Game. Κατά την προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν μεταξύ τους, να ανακαλύψουν καινούργια μονοπάτια έρευνας, αλλά και να ενστερνιστούν την ιδέα της ευγενούς άμιλλας.
Οι νικήτριες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο WF Houston τις 17 - 20 Απριλίου (2 ομάδες), στην Τουρκία 22 – 25 Μαΐου, στην Ουρουγουάη στις 30 Μαίου – 01 Ιουνίου (2 ομάδες) και στο Λίβανο 14 – 16 Ιουνίου (4 ομάδες).
- Η επόμενη μέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου
- Ποιοι είναι οι πιο οικονομικοί και αποδοτικοί τρόποι να ζεσταθείτε φέτος; Αναλυτικός οδηγός
- Εκπαιδευτικοί: Διορισμούς 10.000 μόνιμων δασκάλων και καθηγητών υπόσχεται το Υπ. Παιδείας την επόμενη χρονιά
- Υποχωρεί η κακοκαιρία Alexandros - Σε ποιες περιοχές θα έχουμε βροχές