Ελλάδα|04.08.2023 12:44

«Δεν είναι κακοποίηση, αλλά η κουλτούρα του νησιού - Κάποτε κουβαλούσαν πολεμοφόδια», λέει ο δήμαρχος Ύδρας για τα μουλάρια που μετέφεραν ψυγεία

Newsroom

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι εικόνες με τα φορτωμένα γαϊδουράκια και μουλάρια στην Ύδρα, οι οποίες τις τελευταίες ώρες κάνουν τον γύρο των social media. Ο δήμαρχος της Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης μίλησε για το θέμα και υποστήριξε πως δεν πρόκειται για κάτι παράνομο και σημείωσε πως τα ζώα δεν κακοποιούνται.

Αρχικά ο κ. Κουκουδάκης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Καλοκαίρι #yes», εξέφρασε τη διαφωνία του με «ό,τι έχω ακούσει ή έχω διαβάσει μέχρι σήμερα» και λέει πως «αυτό που συμβαίνει στην Ύδρα είναι η κουλτούρα του νησιού και δεν συντρέχουν λόγοι ούτε κακοποίησης ζώου και αφετέρου δεν είναι άθλιες οι εικόνες».

«Η κουλτούρα του νησιού είναι αυτή»

Στη συνέχεια, τόνισε πως οι Υδραίοι ιδιοκτήτες ιπποειδών εργασίας τηρούν ευλαβικά τις κτηνιατρικές διατάξεις και σχολίασε: «Όταν κάποιοι φιλόζωοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα μουλάρι από ένα γαϊδούρι, τότε είναι φιλόζωοι του καναπέ και του πληκτρολογίου. Έχω την αίσθηση ότι για άλλη μια φορά αδικείται το νησί και συκοφαντείται. Η κουλτούρα του νησιού είναι αυτή. 200 χρόνια άνθρωποι και ζώα συνυπάρχουν στο νησί».

Όπως λέει ο δήμαρχος Ύδρας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά η χρήση ιπποειδών, κυρίως μουλαριών καθώς στο νησί απαγορεύεται αυστηρά η κυκλοφορία τροχοφόρων, μοτοποδηλάτων και «με την αυστηρή ερμηνεία του αρχαιολογικού νόμου απαγορεύονται και τα ποδήλατα. Αναφερόμενος στα μουλάρια, λέει πως είναι ζώα εργασίας για τη μεταφορά εμπορευμάτων και ανθρώπων και «γίνεται αυτό 200 χρόνια και γίνεται με ευλαβική τήρηση της κείμενης κτηνιατρικής νομοθεσίας».

«Το ζώο φορτώνεται έτσι ώστε να μην καταπονείται»

Αναφερόμενος ξανά στις καταγγελίες, ο κ. Κουκουδάκης είπε πως «σε καμία περίπτωση δεν συντρέχουν λόγοι κακοποίησης ζώου, δεν νοείται σήμερα φιλόζωος, συνειδητοποιημένος και με κάποια παιδεία, που να μην μπορεί να ξεχωρίσει ένα μουλάρι από ένα γαϊδούρι αφενός και αφετέρου να μην γνωρίζει τις κείμενες διατάξεις».

«Δεν δέχομαι από κανέναν αυθαίρετα, συκοφαντικά, να λέει ότι το νησί έχει άθλιες εικόνες από τη συμπεριφορά του απέναντι στα ζώα, είναι αδικία (...). Απαιτώ τον σεβασμό που αρμόζει στην Ύδρα και την κουλτούρα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλούν τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, ο ίδιος λέει πως «η εικόνα με ένα ογκώδες αντικείμενο, σε κάποιον που δεν γνωρίζει, βεβαίως ναι (σ.σ. μπορεί να προκαλεί αρνητικά συναισθήματα). Σε κάποιον όμως που είναι φιλόζωος και έχει και παιδεία φιλόζωου, αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές δεν ξεπερνούν τα 70 κιλά σε βάρος. 'Ενα μουλάρι, σύμφωνα με κείμενες κτηνιατρικές διατάξεις, μπορεί να σηκώσει μέχρι 100 κιλά. Επομένως, να μην παραποιούμε την αλήθεια. Αν αλλάζει η νομοθεσία, σαφώς να το σεβαστούμε όλοι και να την εφαρμόσουμε. Όμως, να μην μιλάμε για άθλιες εικόνες και κακοποιήσεις ζώων γιατί έχουν και νομικές διαστάσεις αυτά που λέμε».

«Καλό είναι να σοβαρευτούμε και να δούμε τα πράγματα ως έχει. Αν υπάρξει κακοποίηση ζώου στο νησί μου θα είμαι ο πρώτος που θα πάω μάρτυρας κατηγορίας», συμπλήρωσε.

Για τις αναφορές ότι τα ζωάκια μετέφεραν τόσο μεγάλα αντικείμενα μέσα στη ζέστη, ο δήμαρχος λέει -σε υψηλούς τόνους: «Υπάρχει κείμενη διάταξη, η οποία στο τελευταίο κύμα καύσωνα εφαρμόστηκε ευλαβικά από τους Υδραίους ότι μετά τους 35 βαθμούς δεν χρησιμοποιούμε ζώα εργασίας. Οπότε το "μέσα στη ζέστη", είναι παραπληροφόρηση κατά τη γνώμη μου».

«Το ζώο αυτό φορτώνεται έτσι ώστε να μην καταπονείται (...). Η εικόνα, αν κάποιος δεν γνωρίζει, μπορεί όντως να δημιουργεί συναισθήματα ευαισθητοποίησης και παραπόνων εναντίον του τρόπου που χρησιμοποιούνται τα ζώα. Όμως, αν κάποιος γνωρίζει σε βάθος τις κτηνιατρικές διατάξεις, έχει παιδεία φιλόζωου και έχει διαβάσει πέντε πράγματα δεν συντρέχει κανένας λόγος παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας», συμπλήρωσε.

«Η άλλη λύση είναι να πάρουμε ανθρώπους» 

Σε άλλο σημείο λέει πως «ένα ζώο εργασίας μπορεί να κουβαλήσει μέχρι 100 κιλά, ένα μουλάρι συγκεκριμένα. είναι ρητές οι κτηνιατρικές διατάξεις» και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους λέει ότι «μετά τους 35 βαθμούς δεν δουλεύουν τα ζώα της Ύδρας, λέτε ανακρίβειες. Έχετε τη θερμοκρασία καταγεγραμμένη; Προσβάλλετε και τις λιμενικές Αρχές που έχει αναλάβει την αστυνόμευση».

Σε ερώτηση εάν «θα έπρεπε να ανανεωθούν αυτά τα πράγματα;», ο κ. Κουκουδάκης απαντά: «Αν έρθετε στην Ύδρα με ηλεκτρικό πατίνι, θα σας συλλάβει το Λιμεναρχείο και εσείς μου λέτε να βάλω ηλεκτρικά αυτοκίνητα (...). Αυτά τα ζωντανά κάποτε κουβαλούσαν πολεμοφόδια για να μείνει η Ελλάδα ελεύθερη. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση όμως πρέπει να καταλάβετε τις ιδιαιτερότητες του νησιού».

Λίγο μετά, σχολίασε με... μάλλον έναν «τόνο» ειρωνείας πως «η άλλη λύση είναι να πάρουμε ανθρώπους να φορτώσουμε ψυγεία στην πλάτη τους να τα κουβαλάνε».

Τέλος, είπε: «Μέχρι το 1995 η κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ έκανε καταγραφή των ζώων εργασίας. μέχρι τότε ήταν στην Ελλάδα γύρω στις 600.000, μετά το 95 και μέχρι σήμερα είναι 14.000 γιατί όπως είπατε έχει έρθει η εξέλιξη. Σήμερα, ένα μουλάρι στοιχίζει 4.000 με 5.000 ευρώ, κανένας ιδιοκτήτης εν θέλει το δικό του γιατί ζει και εργάζεται με αυτό και είναι πανάκριβο. Το θέλει και την άλλη μέρα και τον άλλο χρόνο. Όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες ζώα που εξαφανίστηκαν χάρη της προόδου και της εξέλιξης, αν θέλετε, η Ύδρα είναι η μόνη -μαζί με άλλες 2-3 περιοχές- που τα προστατεύουμε με το να συντηρούμε και να τα έχουμε σε αυτή την κατάσταση ευζωίας».

Ύδραγαϊδούριαειδήσεις τώρακακοποίησημουλάριακακοποίηση ζώωνγαϊδούρι