Ελλάδα|05.08.2023 07:05

Κίνημα της πετσέτας: Μαζεύουν άρον άρον ξαπλώστρες λόγω των ελέγχων - Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ η αγανάκτηση για το όργιο αυθαιρεσίας

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook

Εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς το κίνημα για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας», που ξεκίνησε από την Πάρο με σφοδρές καταγγελίες για το όργιο αυθαιρεσιών από τουριστικές επιχειρήσεις και οδήγησε σε κινητοποίηση των εκλεκτικών μηχανισμών και ακόμη και παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Στη Νάξο για παράδειγμα, μετά την απομάκρυνση των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων από τη παραλία μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο, επιχειρηματίες στην παραλία Πλάκα απομάκρυναν άρον άρον έπιπλα παραλίας, σε κάποιες περιπτώσεις με φορτηγό χωρίς πινακίδα, υπό τον φόβο των επικείμενων ελέγχων.  Από το πρωί την ίδια πρακτική ακολουθούν και άλλοι επιχειρηματίες σε μεγάλες παραλίες του νησιού, όπως η Αγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος, απομακρύνονται ομπρέλες και ξαπλώστρες.

«Κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας μαζί με την αστυνομία και τη συνδρομή του Δήμου διενέργούν ελέγχους στο νησί ανέφερε στο OPEN, ο δήμαρχος του νησιού», Δημήτρης Λιανός. Έχουμε διαπιστώσει σωρεία παραβάσεων στις εμπορικές παραλίες της Νάξου τόνισε το μέλος του κινήματος «Σώστε της παραλίες της Νάξου», Ελένη Ανδριοπούλου.


Τρεις συλλήψεις στην Πάρο

Στην Πάρο η αστυνομία έκανε τρεις συλλήψεις σε παραλίες της Παροικιάς και της Νάουσας, με την συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, μετά από εισαγγελική εντολή για παράνομη κατάληψη παραλίας. «Μας ζητήθηκε η συνδρομή από την αστυνομία με παρέμβαση του εισαγγελέα. Εμείς άμεσα παρείχαμε οποιαδήποτε βοήθεια προς τις αρχές γιατί είμαστε υπέρ της τάξης και της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες» υπογράμμισε ο δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος.

Το μέλος της «Κίνησης πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες», Ηλίας Πετράκης, σημείωσε στην ΕΡΤ ότι, «βάζαμε τις συντεταγμένες στις αεροφωτογραφίες και βλέπαμε περιπτώσεις που η εκμετάλλευση ήταν στο δεκαπλάσιο από το νόμιμο όριο της παραχώρησης. Επιχειρηματίας νοίκιαζε 20 τ.μ. και είχε ομπρέλες και ξαπλώστρες σε 500 τ.μ. ή και σε 1 στρέμμα».

Ο Μιχάλης Κυριαζάνος, επίσης μέλος της Κίνησης, επισημαίνει ότι η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο που είναι αρμόδια για τις αυτοψίες, δεν έχει προφανώς αρκετούς υπαλλήλους για να ελέγξει τα χιλιόμετρα ακτογραμμών όλων των Κυκλάδων. Βασίζεται λοιπόν στους ελέγχους των κατά τόπων Δήμων, ώστε να μπορέσει να πάρει διοικητικές αποφάσεις αποβολής και πράξεις άμεσης απομάκρυνσης από τις παραλίες και συμπληρώνει: «Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να προλάβουμε τη σεζόν. Να μην κινηθεί μια νομική διαδικασία αφότου έχει τελειώσει η σεζόν και τα έχουν μαζέψει έτσι κι αλλιώς για να μπορέσουν πραγματικά όλες οι παραλίες της Πάρου να είναι προσβάσιμες και από το κοινό που δεν θέλει μία ξαπλώστρα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποιον τρόπο μπορεί να επιβληθεί τόσο άμεσα όσο επικοινωνείται προς τα έξω η νομοθεσία. Παραμένουμε θετικοί και ελπίζουμε να γίνει».

Κίνημα και στη Χαλκιδική

Το κίνημα της πετσέτας έχει επεκταθεί και στη Χαλκιδική με ομάδα στο Facebook, η οποία σε ελάχιστο χρόνο συγκέντρωσε χιλιάδες μέλη, ενώ έχουν αναρτηθεί πλήθος φωτογραφιών με καραμπινάτες παραβάσεις

«Υπάρχει και σε εμάς αυτό το πρόβλημα. Ίσως σε όχι τόσο μεγάλη ένταση που υπάρχει σε άλλες περιοχές αλλά υπάρχει και σε εμάς. Και όχι μόνο φέτος και πέρυσι και πρόπερσι για αυτό και εγώ πέρυσι ούτως ή άλλως είχαν κάνει ένα αίτημα στην κτηματική υπηρεσία να ΄ρθουν να ελέγξουν. Μπας και βάλουν κάποια σειρά» ανέφερε η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά. 

Στη Ρόδο το δίκτυο Ομπρέλα καταγγέλλει ότι η παραλία μπροστά από την Ακρόπολη της Λίνδου έχει καταληφθεί πλήρως από επιχειρηματία, χωρίς καμία άδεια, ενώ έχει προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο καθώς κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε δυναμίτης για την καταστροφή βράχων με σκοπό την κατασκευή πλατωμάτων.

Έχει αλλοιωθεί πλήρως το σημείο, η μορφολογία του σημείου και μιλάμε τώρα δεν είναι ένα τυχαίο σημείο είναι ακριβώς κάτω από την ακρόπολη της Λίνδου, απόλυτης προστασίας» ανέφερε ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος του δικτύου Ομπρέλα. 

«Δεν είναι δικαιοδοσία δημοπράτησης από εμάς. Και εμείς οι ίδιοι στεναχωριόμαστε για τυχόν αυθαιρεσίες. Η παραλία αυτή θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν ξέρουμε αν είναι από το ΤΑΙΠΕΔ ή αν είναι από την κτηματική έχω την αίσθηση ότι είναι από την κτηματική» είπε από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου, Κωνσταντίνος Ταρασλιάς.

Και στα Φαλάσαρνα Χανίων αντιδράσεις πολιτών

Διευρύνεται η απήχηση του αιτήματος για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές στη χώρα μας, που έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες ως «κίνημα της πετσέτας». Μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε Πάρο και Νάξο ομάδα πολιτών στα Χανιά εκφράζει τον προβληματισμό της για την κατάληψη Φαλάσαρνας μεταξύ άλλων από ομπρεοκαθίσματα.

Η ομάδα πολιτών με επιστολή που δημοσιεύει καλεί «όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να κινητοποιηθούν και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά της Φαλάσαρνας».  

Καταστροφή οι ξαπλώστρες για τις θαλάσσιες χελώνες

Οι ασφυκτικά γεμάτες παραλίες με παράνομες ξαπλώστρες προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην άγρια ζωή. Μάλιστα ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καταγράψει πολλές φορές εικόνες με θαλάσσιες χελώνες να αδυνατούν να γεννήσουν λόγω των ομπρελοκαθισμάτων. Σύμφωνα με τον νόμο σε περιοχές με θαλάσσιες χελώνες κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επιχειρηματίες θα πρέπει να απομακρύνουν τα έπιπλα παραλίας, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα. 

«Το πιο σύνηθες πρόβλημα που συναντάμε και στη Δυτική Πελοπόννησο και στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη είναι ότι υπάρχουν έπιπλα θαλάσσης κατά τη διάρκεια της νύχτας» είπε στο OPEN, o Βιολόγος και Υπεύθυνος Προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου ΑΡΧΕΛΩΝ, Αλέξανδρος Καραπλής. «Το συναντάμε και εν έτη 2023. Μάλιστα στη σεζόν την οποία διανύουμε την περίοδο ωοτοκίας από Μάιο έως μέσα Αυγούστου το συναντάμε και εδώ στον Λακωνικό κόλπο και στην Κυπαρισσία» πρόσθεσε.

Ανάλογες όμως εικόνες έχουν δημοσιοποιηθεί από χρήστες του Facebook τον περασμένο Ιούνιο σε παραλίες του Ρεθύμνο.

Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ: «Οργισμένοι οι Έλληνες σε πόλεμο κατά της ξαπλώστρας»

Eνάντια στη «καταχρηστική κατοχή» τους από τουριστικές επιχειρήσεις καταπιάνεται μέχρι και η βρετανική Daily Mail, με δημοσίευμά της όπου αναφέρει πως «οργισμένοι ντόπιοι Έλληνες εξαπολύουν πόλεμο κατά της ξαπλώστρας σε αγαπημένα βρετανικά τουριστικά θέρετρα» αλλά και η αυστριακή Der Standard.

Το δημοσίευμα της Der Standard: «Μερικές δεκάδες πολίτες της Πάρου θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοπόροι για όλη την Ελλάδα στον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και κατά των παράνομων beach bars. Την Κυριακή πραγματοποίησαν πορεία με πετσέτες και πανό στην παραλία Σάντα Μαρία στο βόρειο τμήμα της Πάρου. "Διεκδικούμε τις παραλίες μας" και "Σώστε τις παραλίες", φώναζαν μπροστά στους έκπληκτους τουρίστες. Η διαμαρτυρία δεν στρέφεται κατά των τουριστών, αλλά κατά των αναρίθμητων παράνομων και ημιπαράνομων beach bars, των οποίων οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες κλείνουν τις παραλίες. Στις αρχές Μαΐου, με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς όλης της χώρας, με την οποία ζητούσε αυστηρή παρέμβαση. Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως δημόσιες. "Η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει ιδιωτικές παραλίες", αναφερόταν στην εγκύκλιο».

Και το άρθρο καταλήγει: «Οι διαδηλωτές της Πάρου, που τα μέσα ενημέρωσης βάφτισαν "κίνημα της πετσέτας", θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προηγούμενο στην Ελλάδα, επειδή το φαινόμενο της παράνομης εξάπλωσης των μπαρ στις παραλίες ενοχλεί πολλούς Έλληνες. Ήδη οι διοργανωτές λαμβάνουν τεράστια ενθάρρυνση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα φανεί εάν το κίνημα θα εξαπλωθεί και πέρα από την Πάρο».

Από την πλευρά η Daily Mail κάνει εκτενή αναφορά στο «κίνημα της πετσέτας» που ξεκίνησε από την Πάρο, από «κουρασμένους πολίτες που βαρέθηκαν να μην μπορούν να βρουν ελεύθερο χώρο στις παραλίες λόγω των επιθετικών πολιτικών που προωθούν οι εταιρείες με τις ξαπλώστρες».

Όπως αναφέρει, οι Έλληνες παράκτιοι σταυροφόροι κήρυξαν πόλεμο στις τουριστικές περιοχές που προτιμούν οι Βρετανοί, δεσμευόμενοι να αντεπιτεθούν ενάντια στην «καταχρηστική κατοχή» των παραλιών. Το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» δημιουργήθηκε στην Πάρο. Τα μέλη του υποστηρίζουν ότι οι επιχειρηματίες εκδιώκουν παρανομα τους παραθεριστές και δεν αφήνουν κανέναν να καθίσει σε ελεύθερο χώρο στην παραλία, γιατί, πολύ απλά, δεν υφίσταται τέτοιος χώρος.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρώτοι στους πίνακες επισκεπτών στην Ελλάδα, με περίπου 4,5 εκατομμύρια να αναζητούν... ήλιο, άμμο και σουβλάκι. Ήταν ένας αριθμός-ρεκόρ, λέει η Daily Mail, σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότερα από το 2021, προς το τέλος της πανδημίας.

Αλλά το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση στις ευκαιριακές επιχειρήσεις που χρεώνουν τις κρατήσεις για πετσέτες και ξαπλώστρες σε κορυφαίες παραλίες. Το κίνημα κατήγγειλε, για παράδειγμα, μια εταιρεία που χρεώνει 60 ευρώ στους τουρίστες για να νοικιάσει μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες την ημέρα. Για 120 €, οι επισκέπτες μπορούσαν να απολαύσουν μια «VIP περιοχή».

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι παραλίες είναι δημόσιες και μπορούν να τις απολαύσουν όλοι δωρεάν. Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στον δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν τις παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους έως και 100 φορές την έκταση που νομίμως μίσθωση».

Παρά τη συγκέντρωση 2.200 υπογραφών, ο δήμαρχος Πάρου ήταν ασαφής για το πώς θα λυθεί το θέμα. «Ο καθένας μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει γιατί δεν είχε ποτέ τον έλεγχο, πόσο μάλλον να έχει συνέπειες που του αποδίδονται» είπε σχετικά ο δήμαρχος του νησιού.

H Daily Mail αναφέρει ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση κι ότι το κίνημα πανηγύρισε την πρώτη του νίκη, ύστερα από το κλείσιμο τριών μονάδων μετά από έρευνα του Κτηματολογίου Σύρου. Το κίνημα της Πάρου έχει απήχηση στους κατοίκους των Κυκλάδων, με μέλη της ομάδας να εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες για την κατάσταση στη Θεσσαλία, τη Νάξο και τη Ρόδο.

Χαλκιδικήειδήσεις τώραΠάροςθαλάσσια χελώναπαραλίεςΝάξος