Ελλάδα|18.03.2019 08:47

Έτσι δρούσε η γεωργιανή μαφία που άνοιγε σπίτια σε 30 δευτερόλεπτα

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Το «αξίωµα» της γεωργιανής µαφίας «Vor V Zakone», που σηµαίνει «Κλέφτης του Νόµου», κατείχε ο 38χρονος αρχηγός της σπείρας, που είχε αναγάγει σε... επιστήµη τις διαρρήξεις σε σπίτια. Η συµµορία του εξαρθρώθηκε από την Αστυνοµία την περασµένη εβδοµάδα, µε τη βοήθεια της Europol, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, µέρος των κλοπιµαίων έφευγε από την Ελλάδα για να πουληθεί σε χώρες του εξωτερικού.

Ο Γεωργιανός µαφιόζος επέλεγε τις περιοχές δράσης, τη σύνθεση των οµάδων που εισέβαλλαν στα διαµερίσµατα, επικοινωνούσε µε στελέχη εγκληµατικών οργανώσεων στο εξωτερικό και διαχειριζόταν όπως ήθελε τα κέρδη.

Ο τίτλος του «Vor V Zakone» υποδηλώνει στον κόσµο της µαφίας ότι πρόκειται για «υψηλόβαθµο» στέλεχος εγκληµατικών οργανώσεων, ότι δεν έχει συνεργαστεί ποτέ µε τις διωκτικές Αρχές, ότι έχει κάνει φυλακή και ότι έχει αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες στην παρανοµία. Τα υπόλοιπα µέλη της οργάνωσης του οφείλουν, όπως εξηγούν αστυνοµικές πηγές, την απόλυτη υπακοή.

Το επόµενο βήµα που σχεδίαζε ο 38χρονος, σύµφωνα µε την Αστυνοµία, ήταν να αλλάξουν ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του δαχτυλικά αποτυπώµατα, µέσω πλαστικής χειρουργικής επέµβασης, προκειµένου να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές και να κρύψουν το εγκληµατικό παρελθόν τους.

Ο επιχειρησιακός «υπαρχηγός» Οι αστυνοµικοί της Ασφάλειας σχηµάτισαν δικογραφία για έξι άτοµα, τέσσερα εκ των οποίων συνελήφθησαν και δύο αναζητούνται. Εκτός από τον αρχηγό, κοµβικό ρόλο είχε ένας 40χρονος, µε τον ρόλο του επιχειρησιακού «υπαρχηγού», του προσώπου δηλαδή που οργάνωνε τις επιθέσεις στα σπίτια.

Ο 40χρονος διατηρούσε «αυστηρό προφίλ», ώστε να ασκεί τον πλήρη έλεγχο στα υπόλοιπα µέλη και να εποπτεύει τη διαδικασία των διαρρήξεων. Επίσης, ήταν ο µόνος που είχε το «δικαίωµα» της επικοινωνίας µε τον αρχηγό «Vor», ενώ οι κλοπές διαπράττονταν πάντα µε τη φυσική παρουσία του.

«Πρωταγωνίστρια» ήταν και µια γυναίκα, η οποία παρίστανε τον διανοµέα διαφηµιστικών φυλλαδίων για να αποκτά πρόσβαση στις πολυκατοικίες και να σηµαδεύει µε στυλό τα κουδούνια των σπιτιών στα οποία απουσίαζαν οι ένοικοι. Επίσης, ήταν αυτή που βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία µε τους συνεργούς της που έµπαιναν στα σπίτια, προκειµένου να ενηµερώσει αµέσως σε περίπτωση που πλησιάσει κάποιος από τους ενοίκους της πολυκατοικίας ή αστυνοµικοί.

Εντυπωσιακές ήταν, όπως περιγράφουν αστυνοµικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, οι γνώσεις των Γεωργιανών για τις κλειδαριές. Εφτιαχναν οι ίδιοι χειροποίητα κλειδιά-πασπαρτού, τα οποία ταίριαζαν σε δεκάδες τύπους κλειδαριών και, χρησιµοποιώντας αυτοσχέδια διαρρηκτικά εργαλεία και σπρέι, «άνοιγαν» τις πόρτες ασφαλείας µέσα σε µόλις 30 δευτερόλεπτα.

Τα αντικείµενα που αφαιρούσαν από τις οικίες, τα πουλούσαν σχεδόν αµέσως σε ενεχυροδανειστήριο της Αθήνας. Υπήρχαν, ωστόσο, και φορές που µετέφεραν τα κλοπιµαία στη Γεωργία, όπου εκεί είχαν τη δυνατότητα να πετύχουν το µεγαλύτερο κέρδος. Στις συναλλαγές τους χρησιµοποιούσαν αποκλειστικά µετρητά, προκειµένου να µην αφήνουν «ίχνη».

ληστέςγεωργιανή μαφίαδιαρρήξεις