Στο επίκεντρο η ολιγωρία της ΕΛΑΣ μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη: Τα δύο σενάρια - Τι λέει ο φωτορεπόρτερ για τις έρευνες σε καθαρισμένη γέφυρα
NewsroomΣυναγερμός έχει σημάνει για τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που δεν έχουν συλληφθεί και κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα, καθώς πληροφορίες των τελευταίων ωρών τούς θέλουν να επιχειρούν να διαφύγουν από τη χώρα -κάτι που φάνηκε και από τη σύλληψη πέντε ατόμων στην Ηγουμενίτσα. Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται και ολιγωρία της ΕΛΑΣ, με το τελευταίο στοιχείο να αφορά την καταγγελία φωτορεπόρτερ πως αστυνομικοί συνέλεξαν στοιχεία για το φονικό στη Νέα Φιλαδέλφεια από σημείο που είχε καθαριστεί.
Σοβαρά ερωτήματα για τη συλλογή στοιχείων μετά τον καθαρισμό της γέφυρας
Την ίδια ώρα, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και μετά την καταγγελία του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμου πως η γέφυρα όπου ο 29χρονος Μιχάλης δέχθηκε το δολοφονικό χτύπημα καθαρίστηκε πριν οι αστυνομικές Αρχές διεξάγουν έρευνες στο σημείο.
Ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, αρχικά παρουσιάζει το χρονικό, λέγοντας: «Το πρωί πριν τις 8:00 είχα φτάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, κάναμε βήμα - βήμα όλα τα σημεία που καταλάβαμε ότι συνέβησαν τα γεγονότα, ψάξαμε να βρούμε τα στοιχεία της επόμενης μέρας, να βγάλουμε φωτογραφίες από πέτρες, από σπασμένα, από αντικείμενα που μπορεί να βρέθηκαν. Στο σημείο υπήρχαν και σημεία με αίμα, στα σκαλοπάτια κοντά στο γήπεδο, στο γεφυράκι».
Στο γεφυράκι, μάλιστα, υπήρχανε πολλά αίματα και ροή από αίμα, «ένα μονοπάτι από αίμα», περιγράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Ήταν το σημείο που, από ό,τι καταλάβαμε, δέχθηκε τις μαχαιριές ο άτυχος φίλαθλος. Στα επόμενα 100 μέτρα, μέχρι το περίπτερο όπου κατέληξε, υπήρχε ένα μονοπάτι από αίμα», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν αρκετά πριν τις 8:30: «Κατά τις 8:00 έβγαλα εγώ τις φωτογραφίες με τις κηλίδες, σπασμένα μπουκάλια, αντικείμενα πάνω στη γέφυρα. Περίπου στις 8:30, ενώ είχα πάει προς το περίπτερο, στην επιστροφή βλέπω πάνω στη γέφυρα ένα όχημα μάλλον του Δήμου, με μάνικα υψηλής πίεσης και υπάλληλο που έπλενε τη γέφυρα. Μου φάνηκε και εμένα περίεργο. Έβγαλα τις φωτογραφίες και περίπου μέχρι τις 11:10 που έμεινα στο σημείο δεν είχα δει κάποια άλλη δραστηριότητα».
«Εγώ έφυγα και άλλοι συνάδελφοι που έμειναν με ενημέρωσαν ότι περίπου στις 13:00 έφτασε αστυνομία, έκλεισε τον χώρο στο γεφυράκι που ήταν και το αρχικό σημείο που δέχθηκε τη μαχαιριά και άρχισαν μνα κάνουν έρευνες. Μου φάνηκε περίεργο γιατί έχω βρεθεί σε δεκάδες τέτοια σημεία», προσθέτει ο Γιάννης Κέμος.
Όπως εξηγεί ο φωτορεπόρτερ, το γεφυράκι είναι συγκεκριμένο, είναι ένα και έχει δύο άκρες.
«Οπότε, εγώ τράβηξα τη φωτογραφία αυτή από την πλευρά που είναι το περίπτερο. Πίσω, από την άλλη πλευρά, οδηγεί στο γήπεδο. Ο συνάδελφος αργότερα κατάλαβε ότι την τράβηξε από την άλλη πλευρά. Έχω βάλει όλη τη σειρά φωτογραφιών και από την άλλη πλευρά και από τις κηλίδες αίματος πριν πλυθούν. Όποιος δει στο google maps ή πάει στο σημείο θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλη γέφυρα και επιπλέον, δεν έχει κανένας διάθεση να κοροϊδέψει κανέναν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ή να ρίξει ευθύνες αν υπάρχουν ή χωρίς να υπάρχουν», τονίζει.
Τέλος, υπογραμμίζει πως «το αν υπάρχουν ευθύνες και πού, θα το βρουν άλλοι. Αλλά τα γεγονότα είναι αυτά. Το γεφυράκι είναι αυτό, οι φωτογραφίες είναι αυτές και το γεγονός ότι στις 8:30 το πλένανε και 13:00 πήγαν και έκαναν έλεγχο, είναι αυτό που είναι».
Κρικέτος: «Ο χώρος πρέπει να αποκλειστεί, αν αυτό δεν συνέβη, υπάρχει σοβαρή παράληψη»
Από πλευράς του, μιλώντας στο OPEN, ο γενικός γραμματέας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Σπήλιος Κρικέτος, όσον αφορά τον χώρο του εγκλήματος, τόνισε πως «ο χώρος πρέπει να αποκλειστεί γιατί εκεί είναι τα συνοπτικά ευρήματα που μπορεί να προκύψουν για τη διαλεύκανση του εγκλήματος. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αν αυτό δεν έχει συμβεί, υπάρχει σοβαρή παράληψη που μπορεί να αποβεί μοιραία όσον αφορά την εξιχνίαση».
Στη συνέχεια, ανέφερε και ο ίδιος πως η αστυνομία «γνώριζε δύο μέρες νωρίτερα ότι θα έρθουν οι φασίστες από την Κροατία, με σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδια και όπως αποδείχθηκε να θερίσουν και ανθρώπινη ζωή. Το ότι στον δρόμο δεν τους είδαν οι τροχονόμοι, αλλά είδαμε πλάνα στο κέντρο της πόλης με καδρόνια και λοστάρια να είναι εντός του ηλεκτρικού, αναρωτιέμαι, εδώ στην Αθήνα, αστυνομία υπάρχει;».
Ο κ. Κρικέτος αναφέρθηκε και στο «ξήλωμα» επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ, λέγοντας πως «ίσως δεν είναι οι σοβαρά υπεύθυνοι αυτοί που απομακρύνθηκαν γιατί γνωρίζαμε τις μάρκες και τους αριθμούς των οχημάτων που επέβαιναν αυτά τα φασισταριά. Ξέραμε πού θα μείνουνε».
«Δεν έγινε τίποτα σωστό. Είναι δυνατόν μέσα στην Αθήνα σε σταθμό να βλέπουμε αυτούς με τα λοστάρια; (...). Όταν βγαίνει μια διαταγή από το αρχηγείο δεν σημαίνει τελειώσαμε. Αυτός που την ενέκρινε έχει υποχρέωση να ελέγχει αν αυτή θα εφαρμοστεί, πού και με ποιον τρόπο. Αυτό προφανώς δεν έγινε», πρόσθεσε.
Τέλος, αναρωτήθηκε: «Στη Φιλαδέλφεια υπήρχε αστυνομία; Δεύτερον, αφού υπήρχαν οι πληροφορίες, το Αρχηγείο τι έκανε;» και υπογράμμισε ότι «εδώ υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ασφάλειας, από κάποιους που είχαν την ευθύνη να έχουν ασφαλίσει περιμετρικά τη Νέα Φιλαδέλφεια, να μην φτάσουν ποτές αυτοί. Βεβαίως και μπορούσε να τους σταματήσει η αστυνομία».
Ποια σενάρια εξετάζονται για την ολιγωρία της ΕΛΑΣ
Οι Αρχές στις 7/8, 9:22 το πρωί ενημέρωσαν την Κροατία, τα Τίρανα και την Αθήνα ότι 120 οπαδοί της Ντιναμό που τους χαρακτηρίζει υψηλού κινδύνου, πέρασαν από τις 3 τα ξημερώματα έως τις 6 το πρωί από το Μαυροβούνιο προς την Αλβανία και ότι η κατεύθυνση του ήταν η Ελλάδα. Μάλιστα, τους κοινοποίησαν και τις πινακίδες αυτοκίνητων των χούλιγκανς.Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνεται και έπειτα στέλνει ένα άλλο έγγραφο σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, κοινοποιώντας τις πληροφορίες της Interpol, ενώ ζητά με την ένδειξη κατεπείγον να ληφθούν μέτρα.
Όπως ανέφερε η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, «άρα όλοι γνώριζαν». Τα σενάρια που εξετάζονται λοιπόν αυτή την ώρα είναι δύο. Ή δεν υπήρχαν καθόλου μπλόκα σε έναν από τους πιο κεντρικούς άξονες ή οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στα μπλόκα αμέλησαν.
Κινητοποίηση για τους χούλιγκανς που παραμένουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ωρών, οι χούλιγκανς της Ντιναμό επιχειρούν να διαφύγουν από την Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, διαφεύγουν τουλάχιστον 50 «πρωταγωνιστές ή συμμετέχοντες» στα επεισόδια και για αυτό τον λόγο η αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε εθνικές οδούς και τα σύνορα. Έρευνες πραγματοποιούνται ακόμη σε σπίτια, ξενοδοχεία και καταλύματα Airbnb στο λεκανοπέδιο.
Χαρακτηριστικά, έτοιμοι να επιβιβαστούν σε πλοίο με προορισμό το Μπάρι ήταν πέντε Κροάτες που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα για εμπλοκή στα αιματηρά επεισόδια. Οι πέντε κίνησαν τις υποψίες του Λιμενικού γιατί δεν είχαν αποσκευές μαζί τους, αν και υποστήριζαν πως βρίσκονταν στη χώρα μας για διακοπές.
Οι συλληφθέντες είναι από 25 έως 41 ετών, όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες