Κοζάνη: «Φρένο» στο φωτοβολταϊκό πάρκο της Καλαμιάς βάζει η απόφαση του Πρωτοδικείου
Newsroom«Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών απαγορεύεται στην ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια των οικισμών που υφίστανται προ του 1923, συνιστώντας ανεπίτρεπτη προσβολή του ζωτικού χώρου και συνεπακόλουθα της προσωπικότητας των κατοίκων». Αυτό έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης με απόφασή του. κάνοντας εν μέρει δεκτό τον ισχυρισμό των κατοίκων της Καλαμιάς Κοζάνης εναντίον της εταιρίας που κατασκευάζει το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 45 ΜW. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γιάννης Θεοφύλακτος, ένας εκ των τριών νομικών που εκπροσώπησαν τους κατοίκους στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης είναι μια νίκη των κατοίκων που στηρίχθηκε στο Προεδρικό διάταγμα 2/13-3-1981 (ΦΕΚ Δ, 138/1981), το οποίο ορίζει ότι στους «προ του 1923 οικισμούς απαγορεύεται η ανέγερση εγκαταστάσεων βιοτεχνικών ή βιομηχανικών, μέσης ή χαμηλής όχλησης (που είναι τα Φ/Β) περιμετρικά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων.
Στην απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνεται επίσης ότι μετά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων «οι κάτοικοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην τακτική αγωγή τους» κάτι που, όπως ανέφερε ο Γιάννης Θεοφύλακτος, θα γίνει το επόμενο διάστημα αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο η δικαστική εξέλιξή της.
Το Φ/Β της Καλαμιάς είναι μέρος ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου εταιρίας έργων ηλιακής ενέργειας, που εκτείνεται έως την περιοχή του Μαυροδενδρίου Κοζάνης. Η απόφαση του δικαστηρίου που ορίζει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο ελάχιστο όριο 500 μέτρων από το οικισμό επηρεάζει την εξέλιξη του έργου, αφού ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρίας τοποθετούσε την εγκατάσταση του Φ/Β πάρκου περιμετρικά και σε κάποιες περιπτώσεις σε απόσταση μολις 100 μέτρων από τα σπίτια του χωριού.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες