Ελλάδα|23.08.2023 00:12

Φωτιά τώρα: Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό - Η Πάρνηθα απειλείται και ο Έβρος καίγεται ανεξέλεγκτα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Εθελοντής στη μάχη με τις φλόγες στη Χασιά (ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ)
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Φυλή (ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ)
Πυροσβέστης και εθελοντής επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Φυλή (ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ)
(ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)
(ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)
(ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)
(ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)
Καρέ - καρέ η μάχη με τις φλόγες στη Φυλή (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Καρέ - καρέ η μάχη με τις φλόγες στη Φυλή (ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

Η Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη ένα καλοκαίρι σε πύρινο κλοιό, με πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές να έχουν «ριχθεί» τις τελευταίες ώρες σε φωτιές στον Έβρο, τη Ροδόπη, τη Φυλή, τον Ασπρόπυργο, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Οι φλόγες σε όλα τα μέτωπα καίνε ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους από τη Δευτέρα 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.

Για άλλο ένα βράδυ το έργο της κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν συνεχώς το έργο.

Στάχτη και αποκαΐδια πάνω από 400.000 στρέμματα

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η σύνοψη του Meteo για 400.000 στρέμματα τα οποία και έγιναν στάχτη τις τελευταίες ώρες. Σε αυτόν τον αριθμό, δεν περιλαμβάνονται οι καταστροφές της Τρίτης (22/8).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ):

  • 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο
  • 30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη
  • 12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία
  • 8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο
  • 5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά

Πύρινη κόλαση και στην Αττική - Στις παρυφές της Πάρνηθας η φωτιά

Η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 12:00 της Τρίτης στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, καίει ανεξέλεγκτη. Η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικισμό της Χασιάς και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για τις παρυφές της Πάρνηθας.

«Η φωτιά κινείται προς τον Δήμο Αχαρνών και απειλεί την περιοχή του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου» ανέφερε στην ΕΡΤ ο γ.γ Δήμου Φυλής, Αργύρης Αργυρόπουλος, αργά το βράδυ της Τρίτης.

Με βάση τις καιρικές συνθήκες, κινδυνεύουν οι παρυφές της Πάρνηθας και οι Αχαρνές πρόσθεσε και τόνισε ότι οι ζημιές που προκάλεσαν οι φλόγες δεν ήταν μεγάλες και ακόμη ότι επιχειρήσεις δεν καταστράφηκαν. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω πλήρη εικόνα αλλά απο τις μαρτυρίες δεν βλέπω να έχουν γίνει μεγάλες ζημιές σε σπίτια. Δίνουμε μάχη με τις αναζωπυρώσεις».

Η φωτιά, αργά το βράδυ της Τρίτης, χωρίζεται σε δύο επικίνδυνα μέρη, με το ένα να κατευθύνεται προς το Μενίδι και τους Θρακομακεδόνες, ενώ το άλλο που επεκτείνεται προς τη θέση Κεραμίδι, εάν συνεχίσει να καίει ανεξέλεγκτα ίσως απειλήσει την Πάρνηθα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το απόγευμα είχε σταλεί μήνυμα 112 στους κατοίκους των περιοχών Άγιος Ιωάννης Ρώσσος και Ντάρδιζα να εκκενώσουν προς το κέντρο του Μενιδίου. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Άνω Λιοσίων, Πανοράματος, Γεννηματά και Κανάλα. Λόγω των δυνατών ανέμων νωρίτερα την Τρίτη υπήρξε άμεση κινητοποίηση πυροσβεστικής και αστυνομίας για να απεγκλωβίσουν τις μοναχές και τον κόσμο από τη Μονή Κλειστών.

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος σημείωσε ότι στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής, επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Μάχη με τις φλόγες για τέταρτο 24ωρο στον Έβρο - Η τρομακτική εξάπλωση σε ένα βράδυ

Στον Έβρο τα ενεργά μέτωπα που προβληματίζουν είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης που καίει για τέταρτη μέρα και αυτό στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς, εκεί όπου εντοπίστηκαν οι 18 απανθρακωμένοι άνθρωποι.

Δύσκολη είναι η κατάσταση κοντά στον οικισμό της Μεσημβρίας, όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Το χωριό έχει κυκλωθεί από τις φλόγες και όταν έπεσε το φως της ημέρας σταμάτησαν τα εναέρια μέσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ρεύμα ενώ σπίτια κάηκαν.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και τον Άβαντα ενώ τη ζωή τους έχασαν, περικυκλωμένοι από τις φλόγες και τους καπνούς, μέσα στο δάσος της Δαδιάς 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά. Οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα εντόπισαν τις απανθρακωμένες σορούς που, σύμφωνα με την πυροσβεστική πιθανολογείται ότι ήταν όλοι μετανάστες, καθώς δεν είχαν αναφερθεί αγνοούμενοι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας η πυρκαγιά απείλησε την παραλιακή ζώνη στα δυτικά της Αλεξανδρούπολης και στις 2:00 τα ξημερώματα δόθηκε απομάκρυνση με 112 σε όλους τους παραλιακούς συνοικισμούς από Μάκρη μέχρι την Πόλη. Τα χωριά Άβαντας και Παλαγία δοκιμάστηκαν. Το πρώτο φως του ήλιου αποκάλυψε την καταστροφή στην Παλαγία. Η εικόνα αποκαρδιωτική. Καμένα σπίτια. Καμένη γη. Το σχολείο της Παλαγίας δυστυχώς δεν γλύτωσε από τη μανία της φωτιάς. Μόνο οι παιδικές ζωγραφιές στους τοίχους μαρτυρούν ότι ήταν σχολείο.

Παρά την τιτάνια προσπάθεια πυροσβεστών, στελεχών του στρατού και κατοίκων, οι ισχυροί άνεμοι έστρεψαν το μέτωπο της φωτιάς και προς δυο αποθήκες πυρομαχικών στην Παλαγία και τον Άβαντα. Αναφορές για μεμονωμένες εκρήξεις, σύμφωνα με στρατιωτικές πήγες, αφορούν βλήματα πυροβολικού από πεδία βολής του νότιου Έβρου.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα στο liveblog του ethnos.gr

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς στον Έβρο

Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας σκιαγράφησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς -με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας. «Άρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές "γλώσσε", η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. "Γλώσσα" σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης, λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς».

Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

Τα φλεγόμενα μέτωπα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη.

Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Τα δύο μέτωπα της Ροδόπης

Μάχη συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερη μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει δασικές εκτάσεις σε δύο μέτωπα στη Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.

Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πέντε αεροσκάφη. Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Μάλιστα, περίπου στις 23:00 της Τρίτης, εκκενώθηκαν οι περιοχές Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνεια Ροδόπης. Οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς Κομοτηνή.

Μαίνεται και η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασποπύργου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πρόκειται για διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Συγκεκριμένα το πρωί της Τρίτης εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Από τη φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ αργότερα το πρωί της ίδιας ημέρας ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, επιχειρούν 78 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, ενώ στη διάρκεια της ημέρας, επιχείρησαν τρία αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν στις 8μμ. 

Παράλληλα αργά το βράδυ, διακόπηκε εκ νέου η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό από την Περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια της Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα.

Τέσσερα ανεξέλεγκτα μέτωπα στη Βοιωτία

Στη Βοιωτία καίνε συνολικά τέσσερα μέτωπα: Το μέτωπο που ξεκίνησε από τη Χώστια, το δεύτερο που ξέσπασε στον Ταρσό, ένα τρίτο στην Υλική και το τέταρτο στο Μοσχοπόδι των Θηβών.

Όλα τα μέτωπα είναι εκτός ελέγχου, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις έχουν καεί περισσότερα από 23.000 στρέμματα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι άνεμοι συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Λίγο μετά τις 23:30 ήχησε ξανά το 112, αυτή τη φορά για τους κατοίκους του οικισμού Ζάλτσα: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα, εκκενώστε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι».

Δύσκολες ώρες και στη Φθιώτιδα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές και στην περιοχή της Μακρακώμης ενώ το μέτωπο της φωτιάς κινείται απειλητικά σε ολόκληρη την περιοχή.

Πυροσβέστες και κάτοικοι απέτρεψαν την τελευταία στιγμή να επεκταθούν οι φλόγες σε κάποια σπίτια και εγκαταστάσεις. Το μέτωπο το απόγευμα ξεπέρασε τα 2 χιλιόμετρα και κινήθηκε απειλητικά προς δύο κατευθύνσεις: Το ένα βορειοδυτικά της Μακρακώμης και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση είχε κατεύθυνση προς το χωριό Τσούκα. Το άλλο μέτωπο στα δυτικά και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση κινείτο προς το χωριό Βίτωλη.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στον Νέστο Καβάλας

Στην Καβάλα, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο μέτωπο του δήμου Νέστου λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή προβληματίζει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους φορέων στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από χθες (21/8) το μεσημέρι να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Νωρίς το απόγευμα εκκενώθηκε προληπτικά το ορεινό χωριό Άγιο Κοσμάς στον δήμο Νέστο.

Η βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς τις πρωινές ώρες της Τρίτης σε συνδυασμό με τις ρίψεις νερού από αέρος έδωσε στιγμές αισιοδοξίας, αλλά δυστυχώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με τη δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου. Μέχρι στιγμής, η φωτιά έχει κάψει πολλά σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

ΠάρνηθαπυρκαγιέςΑλεξανδρούποληφωτιάΦυλήΦθιώτιδαφωτιά τώραειδήσεις τώραΈβροςΒοιωτία