Ελλάδα | 23.08.2023 09:07

Φωτιά στον Έβρο: Αγώνας για την κατάσβεση σε τέσσερα πύρινα μέτωπα - Εχθρός για ακόμη μια ημέρα οι άνεμοι

Newsroom

Εχθρός για ακόμη μια ημέρα είναι οι ισχυροί άνεμοι για την Πυροσβεστική που επιχειρεί με αμείωτο ρυθμό για πέμπτη ημέρα για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στον Έβρο.

Με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, επτά εναέρια μέσα -και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης να προτάσσει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το δάσος-, επιχειρείται από το πρωί να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότεραδεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ' τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επίσης, οι οικισμοί του Άβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον 'Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Τα χαρακτηριστικά της φωτιάς

Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, σκιαγράφησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

«Άρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. «Γλώσσα» σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς».

Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

φωτιά τώραπυροσβεστικήφωτιάειδήσεις τώραΈβρος