Ελλάδα|25.08.2023 12:20

Φωτιά τώρα: Πώς επιβαρύνει την υγεία μας ο καπνός από τις πυρκαγιές - Επηρεάζουν τους πνεύμονες και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό

Newsroom

Σοβαρές καταστροφές έχουν προκαλέσει οι μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται μέχρι και σήμερα στη χώρα καίγοντας γη, δάση και σπίτια και σκοτώνοντας ή εκτοπίζοντας άγρια ζώα και ανθρώπους. Εκτός από τις άμεσες καταστροφές και τραγωδίες, ο καπνός από τις πυρκαγιές μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα και μακριά από τα μέτωπα.

Ο τοξικός καπνός

Ο καπνός των πυρκαγιών είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα, φυτά, κτίρια και άλλα υλικά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο καπνός περιέχει μικρούς ρύπους γνωστούς ως σωματιδιακή ύλη ή PM 2.5, οι οποίοι είναι 30 φορές μικρότεροι από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και να φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Τι προβλήματα προκαλείς την υγεία

Η έκθεση στον καπνό των πυρκαγιών μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες, να προκαλέσει φλεγμονή, να μεταβάλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, σύμφωνα με το CDC. Τον Ιούνιο, ο οργανισμός εξέδωσε συμβουλή προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα οξέα σημεία και συμπτώματα της έκθεσης στον καπνό, καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά επηρέασε την ποιότητα του αέρα σε τμήματα των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν αναλύσει 36 ακαδημαϊκές μελέτες, κυρίως από την Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1987 και 2022. Η πλειονότητα επικεντρώνεται στις επιπτώσεις στην υγεία ένα έως δύο χρόνια μετά την έκθεση σε πυρκαγιά. Περισσότερες από τις μισές μελέτες εστιάζουν στην ψυχική υγεία. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι περισσότερες από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν προέρχονται από ανεπτυγμένες χώρες με περιορισμένα δεδομένα.

Μακροχρόνιες επιπτώσεις

Η ανάλυση διαπιστώνει ότι μακροπρόθεσμα, οι πυρκαγιές και ο καπνός των δασικών πυρκαγιών συνδέονται με διαταραχές της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής μετατραυματικού στρες, αναπνευστικές παθήσεις και επιπλοκές COVID-19, θάνατο από καρδιακές παθήσεις και χειρότερη γενική υγεία.

Τα ευρήματα μεγάλων ερευνών:

  • Δεν υπήρξε σημαντική μακροπρόθεσμη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε πυρκαγιές και της παιδικής θνησιμότητας και της νοσηλείας λόγω αναπνευστικών παθήσεων.
  • Αρκετές μελέτες έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε πυρκαγιές και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ποσοστών γρίπης, άσθματος στα παιδιά και διαφόρων τύπων καρκίνου.
  • Μια μελέτη από το Ισραήλ διαπίστωσε υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας δύο χρόνια μετά την έκθεση σε πυρκαγιά σε σύγκριση με το έτος πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Επιπλέον, τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις, όπως υπέρβαρο ή παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθεια, και χαμηλότερο εισόδημα είχαν υψηλότερα ποσοστά νοσηλειών σε σχέση με τα άτομα χωρίς υποκείμενες παθήσεις και υψηλότερο εισόδημα.
  • Δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε πυρκαγιά συνδέεται με μικρότερο ύψος στα παιδιά, ιδίως όταν οι μητέρες εκτέθηκαν στον καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μία μελέτη υποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις του καπνού των πυρκαγιών στην αναπνευστική υγεία των εγκύων μητέρων.
  • Οι συγγραφείς των ερευνών προσθέτουν ότι τα τρέχοντα στοιχεία, αν και περιορισμένα, υποδηλώνουν ότι τα άτομα με ορισμένα τρωτά σημεία - συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, του χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης, της παχυσαρκίας, της μεγαλύτερης ηλικίας, των υποκείμενων ασθενειών και του χαμηλότερου εισοδήματος - μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αρνητικών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από την έκθεση σε πυρκαγιές.
φωτιάφωτιά τώρακαπνόςειδήσεις τώρα