Ελλάδα|27.08.2023 18:11

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα και αγώνας δρόμου έως τη Δευτέρα – Εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις

Newsroom

Δραματική μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες για ένατη ημέρα στον Έβρο, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες, την ώρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αύριο, Δευτέρα η κατάσταση θα επιδεινωθεί με ενίσχυση των ανέμων.

Οι πυροσβέστες έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του οικισμού της Αύρας και των Κασσιτερών που έχουν εκκενωθεί και στα μέτωπα της πυρκαγιάς σε Λευκίμη όπου επίσης έχει εκδοθεί οδηγία εκκένωσης, στις Τρεις Βρύσες και Δαδιά. Οι άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν βορειοανατολικοί και κόντρα στη φωτιά η αναχαίτιση της οποίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Στον Έβρο σήμερα επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή από αέρος επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών και πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Κικίλιας: Περαιτέρω ενίσχυση δυνάμεων πυρόσβεσης

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο σημείωσε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις παρά το γεγονός όπως είπε ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.

«Πράγματι μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν δύο πυρκαγιές, της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας» δήλωσε ο κ. Κικίλιας μετά την πτήση που πραγματοποίησε με Super Puma πάνω από την πληγείσα περιοχή, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του αντιπερφιερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς.

Σημείωσε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια εκδήλωσης και της συγκεκριμένης πυρκαγιάς όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές της χώρας ενώ θα ακολουθήσει και η επιχειρησιακή αξιολόγηση της αντιμετώπισής της. «Υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα» είπε ο κ. Κικίλιας συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα διερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας δεν προσφέρεται για εικασίες ή σχόλια. «Σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και κρίνεται αυτό. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει είτε να συντονίζουν -οι στρατηγοί-, είτε να επιχειρούν...» είπε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας όλους όσοι επιχειρούν ή συμπαρίστανται στο έργο της κατάσβεσης.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς ο κ. Κικίλιας δήλωσε «Μετά όμως απ' αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια έρχεται μια πολύ μεγάλη προετοιμασία, μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη δασοπροστασία, με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, με τον έλεγχο των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει να κάνει με τα έργα τα αντιπλημμυρικά που θα απαιτηθούν, έργα πυροπροστασίας, πρόληψης και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά τον επιχειρησιακό τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες ακόμη και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη κι ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί για ότι θα φέρει το μέλλον», κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι περίπου στις 10.00 ο κ. Κικίλιας συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης όπου ενημερώθηκε μεταξύ άλλων για τα ενεργά μέτωπα, την εκδήλωση πολλών εστιών στη Δαδιά και την επιτυχή αντιμετώπισή τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και το πύρινο μέτωπο το οποίο δεν ήταν δυνατό να περιοριστεί και επεκτάθηκε, για τη διαρκή μετακίνηση των δυνάμεων λόγω της συνεχούς αλλαγής των ανέμων και τη σημαντική συμβολή του Στρατού.

Μπαράζ μηνυμάτων του 112

Παράλληλα, σε από τα δύσκολα μέτωπα, αυτό της Λευκίμμης, εστάλη 112 για εκκένωση του οικισμού ενώ λίγο αργότερα έλαβαν και οι κάτοικοι στην περιοχή Κασσιτέρα, στη Ροδόπη. Οπως μετέδωσε στο OPEN η Αναστασία Αργυριάδου που βρίσκεται στη Λευκίμμη, η πλατεία είναι πολύ κοντά στο χωριό και απειλεί τα σπίτια.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, έκανε έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων για να περιοριστούν τα μέτωπα, ενώ τόνισε ότι η οικολογική καταστροφή αλλά και οι οικονομικές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής είναι ανυπολόγιστες. «Ο νέος κόσμος και όσοι μπορούμε θα μείνουμε εδώ να δώσουμε τη μάχη», τόνισε.

«Είναι μια μάχη άνιση»

Ο κ. Πέτροβιτς κάλεσε σε «ενίσχυση των μέσων από αέρος και έδαφος» ενώ τόνισε πως  οι χειριστές των μηχανημάτων που επιχειρούν για την κατάσβεση δουλεύουν 13 και 14 ώρες χωρίς να έχουν αντικαταστάτη. «Είναι πολύ δύσκολο το έργο μέσα στο μέτωπο της πυρκαγιάς, μέσα στους καπνούς. Είναι μια μάχη άνιση. Μια διαρκής μάχη. Ο φόβος είναι η αυριανή ημέρα που σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίες αλλάζει η κατεύθυνση των ανέμων και γίνονται νότιοι. Και αυτό σημαίνει πως η πυρκαγιά μπορεί να ξεφύγει από το μέτωπο της Δαδιάς προς τα δυτικά, τον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Είναι σενάριο που δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε».

«Κίνδυνος για την Λευκίμμη και το Γιαννούλη»

«Ανησυχούμε πολύ γιατί πλέον μετά από 9 μέρες, μετά από αυτή τη μεγάλη καταπόνηση, την άνιση μάχη (η φωτιά δεν έχει σβήσει)... Τις πρώτες ημέρες είχαμε πολύ ισχυρούς ανέμους και αυτό που συνέβη ήταν προφανές. Μέσα σε ελάχιστες ώρες να επεκταθεί η  φωτιά από τη Δαδιά και να ενωθεί με το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης. Αυτό δεν άρχει ξανασυμβεί. Αλλά η κατεύθυνση των ανέμων και η έντασή τους προκάλεσε αυτό το γεγονός. Τότε κινδύνεψε η Αλεξανδρούπολη, κινδύνευσαν όλα τα χωριά γύρω από την πόλη. Σήμερα ευτυχής έχει περιοριστεί στη Δαδιά. Το ευτυχώς εντός πολλών εισαγωγικών γιατί αυτό το δάσος ήταν μαζί με τον δρυμό της βόρειας Αλεξανδρούπολης οι πνεύμονες πρασίνου και είναι δάσος που έχει τα σπάνια αρπακτικά της Ευρώπης. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια αλλά ο κίνδυνος είναι πλέον για την Λευκίμμη και το Γιαννούλη. Η μάχη είναι σε όλα τα επίπεδα», επισήμανε.

Μάλιστα ανέφερε πως «όπως έχουμε μετρήσει το μέτωπο σε διάφορες εστίες, εκτείνονται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων στο δάσος της Δαδιάς. Είναι τεράστιο το μέτωπο, δεν είναι ενιαίο αλλά με διάσπαρτες εστίες σε μια σειρά».

«Το δάσος της Δαδιάς δεν είχε καθαριστεί ποτέ»

Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Πέτροβιτς είπε πως: «Το δάσος της Δαδιάς δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση. Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δάσους. Κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές, να υπάρχει μια άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών».

112 σε Λευκίμμη - Κασσιτέρα 

Λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς, το μεσημέρι της Κυριακής, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Λευκίμμη να απομακρυνθούν προς το Τυχερό. 

Και οι κάτοικοι του οικισμού Κασσιτέρα Ροδόπης έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν προς Σάπες.

φωτιάφωτιά τώραειδήσεις τώραΈβροςπυροσβεστικήπυροσβέστες