Ελλάδα|27.08.2023 22:15

Φωτιά στον Έβρο: Ακόμη μια δύσκολη νύχτα – Άνιση μάχη με τις φλόγες, στο «κόκκινο» η αγωνία για τη Δαδιά

Newsroom

Άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες για ένατη ημέρα στον Έβρο όπου οι φωτιές σε Δαδιά και Αλεξανδρούπολη ενώθηκαν δημιουργώντας ένα γιγαντιαίο μέτωπο.

Γλίτωσε προς το παρόν η Λευκίμμη

Παρόλα αυτά, το χωριό Λευκίμμη που απειλήθηκε μέσα στην ημέρα και εκκενώθηκε, γλίτωσε τον κίνδυνο, αφού με υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών, η μεγάλη αναζωπύρωση, αντιμετωπίστηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι 15 κάτοικοι, κατά την εκκένωση του οικισμού, μεταφέρθηκαν με ευθύνη του Δήμου σε ξενοδοχείο της περιοχής ενώ δεκάδες άλλα, κυρίως ηλικιωμένοι, μετέβησαν σε σπίτια συγγενών τους.

Ωστόσο, ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το ενεργό μέτωπο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά, όπου αυτή την ώρα οι επίγειες δυνάμεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να μην περάσει έναν δρόμο, καθώς αν συμβεί αυτό οι φλόγες θα μπουν στον Δρυμό.

Αισιοδοξία επικρατεί και οικισμό των Κασσιτερών στη Ροδόπη, αφού αυτή την ώρα η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο. Το μεσημέρι στάλθηκε μήνυμα 112 για εκκένωση προς τις Σάπες, για τρίτη συνεχόμενη φορά. Σε επιφυλακή είναι όλες οι επίγειες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

SOS από αντιπεριφερειάρχη Έβρου: Αν γυρίσει ο άνεμος κινδυνεύει δάσος που δεν έχει καεί

Μιλώντας στον αέρα του OPEN στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, σημείωσε πως «πρόκειται για άνιση μάχη. Το πρόβλημα αυτή την ώρα επικεντρώνεται στη Λευκίμμη, κάτω από το πάρκο των κεραιών. Βορειότερα στη Δαδιά έχουμε ένα τεράστιο εξελισσόμενο μέτωπο».

«Έχουμε αναζωπύρωση στο χωριό Αύρα και διάσπαρτες εστίες σε άλλα χωριά. Κάνουν οι υλοτόμοι αντιπυρικές ζώνες. Εάν υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη φωτιά», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει κίνδυνο επειδή είναι νότιοι οι άνεμοι, η φωτιά να γυρίσει και να κατευθυνθεί προς την περιοχή του ορεινού όγκου, εκεί έχουμε τα χωριά του Δερείου, αλλά και δάσος το οποίο έχει καεί».

Όπως μετέφερε η Αναστασία Αργυριάδου, δίνεται μάχη για να σωθεί το χωριό Λευκίμμη, καθώς οι φλόγες είναι σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια.

Στον Έβρο σήμερα επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή από αέρος επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών και πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Κικίλιας: Περαιτέρω ενίσχυση δυνάμεων πυρόσβεσης

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο σημείωσε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις παρά το γεγονός όπως είπε ότι επιχειρεί ήδη στον Έβρο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, επίγειων και εναέριων.

«Πράγματι μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν δύο πυρκαγιές, της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας» δήλωσε ο κ. Κικίλιας μετά την πτήση που πραγματοποίησε με Super Puma πάνω από την πληγείσα περιοχή, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του αντιπερφιερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς.

Σημείωσε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια εκδήλωσης και της συγκεκριμένης πυρκαγιάς όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές της χώρας ενώ θα ακολουθήσει και η επιχειρησιακή αξιολόγηση της αντιμετώπισής της. «Υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα» είπε ο κ. Κικίλιας συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα διερευνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας δεν προσφέρεται για εικασίες ή σχόλια. «Σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και κρίνεται αυτό. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει είτε να συντονίζουν -οι στρατηγοί-, είτε να επιχειρούν...» είπε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας όλους όσοι επιχειρούν ή συμπαρίστανται στο έργο της κατάσβεσης.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς ο κ. Κικίλιας δήλωσε «Μετά όμως απ' αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια έρχεται μια πολύ μεγάλη προετοιμασία, μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη δασοπροστασία, με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, με τον έλεγχο των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει να κάνει με τα έργα τα αντιπλημμυρικά που θα απαιτηθούν, έργα πυροπροστασίας, πρόληψης και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά τον επιχειρησιακό τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες ακόμη και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη κι ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί για ότι θα φέρει το μέλλον», κατέληξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

φωτιάπυρκαγιάΈβροςφωτιά τώραειδήσεις τώραΔάσος Δαδιάς