Ελλάδα|20.03.2019 09:46

Εαρινή ισημερία 2019: Google Doodle για την Πρώτη Ημέρα της Άνοιξης

Newsroom

Για την εαρινή ισημερία δημιουργήθηκε το σημερινό Doodle της Google, ενώ την ίδια στιγμή θα παρακολουθήσουμε το φαινόμενο της Υπερπανσέληνου. Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές κάθε χρόνο, όταν η Γη περνά από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού.

Τη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ήλιου – γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της Γης και έτσι η ημέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Η ισημερία συμβαίνει περί της 21ης Μαρτίου και 23ης Σεπτεμβρίου. Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα). Σήμερα υπάρχει ένα σπάνιο φαινόμενο.

Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί αστρονομικά την αρχή της άνοιξης και θα συμπέσει, σχεδόν, με την τρίτη και τελευταία υπερ-σελήνη ή υπερπανσέληνο του φετινού έτους.

Φέτος, η εαρινή ισημερία θα συμβεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (στις 23:58 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα λάβει χώρα μια νέα υπερπανσέληνος. Το 2019 υπάρχουν τρεις υπερπανσέληνοι, όλες στους πρώτους μήνες του έτους, και δεν θα υπάρξει άλλη έως το τέλος της χρονιάς (είχαν προηγηθεί άλλες δύο στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου).

Με την εαρινή ισημερία θα αρχίσει και επίσημα η άνοιξη του 2019 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.

Η σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόσταση της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο. Ο όρος υπερ-σελήνη ή σούπερ-σελήνη δεν είναι επιστημονικός, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από αστρολόγους.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια σύμπτωση. Η εαρινή ισημερία, που σηματοδοτεί αστρονομικά την αρχή της άνοιξης, θα συμπέσει σήμερα με την τρίτη και τελευταία υπερ-σελήνη ή υπερπανσέληνο του φετινού έτους.  

Ειδικότερα, η Εαρινή Ισημερία θα συμβεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (στις 23:58 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα λάβει χώρα μια νέα υπερπανσέληνος.

Αστρονόμοι υπολογίζουν ότι η πανσέληνος του Μαρτίου θα μοιάζει περίπου 14% πιο φωτεινή απ’ ότι συνήθως. Αυτή θα είναι η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους καθώς η επόμενη θα πραγματοποιηθεί το 2020. Η «σούπερ πανσέληνος των σκουληκιών» ονομάζεται έτσι καθώς τότε ανεβαίνει η θερμοκρασία και εμφανίζονται τα πρώτα...σκουλήκια.

Το 2019 υπάρχουν τρεις υπερπανσέληνοι, όλες στους πρώτους μήνες του έτους, και δεν θα υπάρξει άλλη έως το τέλος της χρονιάς (είχαν προηγηθεί άλλες δύο στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου).

εαρινή ισημερίαυπερπανσέληνοςGoogle doodle