Ελλάδα|12.09.2023 09:45

Κακοκαιρία Daniel: Με ερπυστριοφόρο μεταφέρουν κατοίκους και διασώστες στη Λάρισα - Πληροφορίες πως ακόμα δεν έχει πάει βοήθεια σε κάποια χωριά της Θεσσαλίας

Newsroom

Η Θεσσαλία συνεχίζει να μετρά τις μεγάλες πληγές της από την κακοκαιρία Daniel, με την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες ζωής να είναι ακόμα πολύ μακριά. Σε περιοχές της Λάρισας οι δρόμοι είναι ακόμα πλημμυρισμένοι παρ' ότι έχει πέσει η στάθμη του Πηνειού ποταμού, με τον κόσμο να μεταφέρεται με ερπυστριοφόρο και μεγάλα οχήματα καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περάσει τα ερμητικά νερά. Οι καταστροφές επίσης στις υποδομές είναι τεράστιες, με το Open να μεταδίδει πως υπάρχουν καταγγελίες πως δεν έχει πάει βοήθεια σε χωριά της Θεσσαλίας καθώς οι δρόμοι είναι αποκομμένοι.

Η απεσταλμένη του Open, Αδαμαντία Λιόλιου μετέδωσε εικόνες που το Jumbo Track Multi, το ερπυστριοφόρο πυροσβεστικό όχημα που επιχείρησε και στη φωτιά στη Ρόδο, έχει επιστρατευτεί στην περιοχή Γιάννουλη για να μεταφέρει πολίτες, διασώστες και πυροσβέστες καθώς μπορεί να κινηθεί σε οποιαδήποτε μορφολογία εδάφους.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα με ασφάλεια να μετακινούμε τον κόσμο, με προτεραιοποίηση. Μπήκαν πρώτα οι άνθρωποι που είχαν προγραμματισμένες εξετάσεις στα νοσοκομεία, νεφροπαθείς. Μπήκαν επίσης άνθρωποι που έπρεπε να πάνε στη δουλειά τους και βάλαμε 14 άτομα στο θάλαμο και πάνω στο ερπυστριοφόρο γύρω στα 25. Το όχημα ζυγίζει 35 τόνους και δεν μπορεί να παρασυρθεί από τα νερά. Είναι κομμένη στα δύο η πόλη. Ο δήμος έχει οργανώσει τους ανθρώπους να επιβιβάζονται στο όχημα», αναφέρει διασώστης στην κάμερα του Open.

Με το Jumbo Track Multi μετακινούνται και πυροσβέστες, διασώστες, γιατροί για να βοηθήσουν τον κόσμο σε περιοχές που έχουν ανάγκη αλλά και ασθενείς, αντικαθιστώντας ουσιαστικά το λεωφορείο.

Αποκομμένη οδικά και σιδηροδρομικά η Λάρισα

Την ίδια ώρα, η Λάρισα είναι αποκομμένη, οδικά και σιδηροδρομικά. Σήμερα, μεγάλες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, ενώ και μεγάλο κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου βρίσκεται κάτω από το νερό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και στην κρεμαστή πεζογέφυρα μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών, όπου το ύψος του νερού φτάνει και τα 18 μέτρα.

Επίσης, όπως επισημαίνει η ΕΡΤ, για να δοθεί στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός, πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν ζημιές και διαβρώσεις.

Η Λάρισα είναι αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά γιατί από εκεί περνάνε και οι γραμμές του τρένου.

Η κυκλοφορία είναι εφικτή στο τμήμα Θεσσαλονίκη - Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

ειδήσεις τώραΘεσσαλίακακοκαιρίακακοκαιρία DanielΛάρισα