Τι αλλάζει στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
NewsroomΣτην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου στο πλαίσιο του συνεδρίου για την 30ηεπέτειο της ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί ένα ισχυρό και αποφασιστικό βήμα για τη σύναψη -το επόμενο διάστημα- Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την προστασία, την ανάδειξη, τη διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, ως ενεργού οικισμού που αποτελεί μνημειακό σύνολο παγκόσμιας εμβέλειας.
Mνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988
Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988, αναπτύχθηκε χωρίς συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό γύρω από το φρούριο-ακρόπολη της πόλης της Ρόδου, πιθανώς μετά τον σεισμό του 515. Το φρούριο χωριζόταν σε δύο διακριτά πολεοδομικά σχήματα, το Κολλακιό βόρεια και τη Χώρα νότια.
Στο Κολλακιό περιλαμβάνεται ο πολύ γνωστός δρόμος των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, το Νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι ναοί του Τάγματος και άλλα σημαντικά κτήρια. Στη Χώρα βρίσκεται το τουρκικό παζάρι γύρω από το τζαμί του Σουλεϊμάν, η παλαιά αγορά και άλλα κτήρια περιηγητικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τη συνοπτική περιγραφή στην επίσημη σελίδα της UNESCO, οι Οσπιταλιέροι του τάγματος του αγ. Ιωάννου της Ιερουσαλήμ κατείχαν τη Ρόδο από το 1309 έως το 1522, μεταμορφώνοντας την πόλη σε ισχυρό οχυρό, εξαιτίας της ιδιαίτερης ρευστότητας και των εκτεταμένων συγκρούσεων της εποχής.
Αργότερα η πόλη διατέλεσε αλληλοδιάδοχα υπό Τουρκική και ιταλική κατοχή. Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.
Tι προβλέπει το Μνημόνιο για τη Μεσαιωνική Πόλη
Με το Μνημόνιο Συνεργασίας προσδιορίζονται με σαφήνεια οι στόχοι και οι δράσεις στις οποίες δεσμεύονται τα συμβαλλόμενα μέρη και τίθεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία και την οικουμενική εμβέλεια του πολιτισμικού αποθέματος της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, καθώς και στη σημασία της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του τόπου.
Επισήμανε την ανάγκη να πυκνώσουν και να εξειδικευτούν οι συνέργειες μεταξύ της κεντρικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την ανάδειξη και τη βέλτιστη αξιοποίηση της Μεσαιωνικής Πόλης, πάντα σε σύνδεση με τη σύγχρονη ζωή, την κατοικία και τη λελογισμένη τουριστική ανάπτυξη, με επίκεντρο τον πολιτισμό. Ανάγκη που έρχεται να καλύψει η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει έμπρακτα δείξει το σεβασμό της στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Έχοντας εγκρίνει διάφορα έργα, αλλά ιδίως μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, με πόρους αποκλειστικά εθνικούς και όχι ευρωπαϊκούς, έχει προχωρήσει η συνέχιση του ξύλινου πεζόδρομου, η ανάδειξη της θαλασσινής πύλης και η δημιουργία δικτύου ΑΜΕΑ στην Πόλη.
«Με την υπογραφή του σημερινού Μνημονίου Συνεργασίας, ανοίγεται ο δρόμος έτσι ώστε όλοι να πιστέψουν πως η επόμενη Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, σύντομα θα είναι γεγονός και θα αποτελέσει ένα πεδίο συνεργασίας για όλους μας» είπε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Στρατής, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος Γρηγόρης Ρουμάνης, καθώς και οι πρώην δήμαρχοι Ρόδου, Σάββας Καραγιάννης, Μάνος Κόκκινος, Γιώργος Γιαννόπουλος και Στάθης Κουσουρνάς.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ