Στρατιωτικός αναλυτής για το δυστύχημα στη Λιβύη: «Το λεωφορείο είχε δεξαμενές αερίου - Μπορούσε να αποφευχθεί το τροχαίο»
NewsroomΤην ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για το τροχαίο δυστύχημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και πολίτες, στρατιωτικός αναλυτής μεταδίδει μία πληροφορία, η οποία εάν αληθεύει, εξηγεί γιατί υπήρξε έκρηξη και μεγάλη φωτιά στο λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η ελληνική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι πληροφορίες μου είναι ότι (σ.σ το λεωφορείο) είχε και αυτό δεξαμενές αερίου, εξού και η ανάφλεξη» δήλωσε ο κ. Θεοδωρακίδης. Επιπρόσθετα, ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ τόνισε ότι τα μέτρα ασφαλείας τόσο από το ΓΕΕΘΑ όσο και από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στη Λιβύη δεν ήταν πρέποντα σε μια χώρα που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εμφύλιο πόλεμο.
Χρειαζόταν ανάλυση κινδύνου πριν από την αποστολή
«Ήταν μία άτυχη στιγμή σε μία χώρα η οποία βρίσκεται σε χάος» είπε ο στρατιωτικός αναλυτής προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στη Λιβύη ήταν τέτοια που έπρεπε επιπροσθέτως να ληφθεί μια ανάλυση κινδύνου και ρίσκων ιδιαίτερη».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη λανθασμένη, όπως τη χαρακτήρισε, επιβίβαση των μελών της 19μελούς αποστολής -16 εκ των οποίων στρατιωτικοί- σε ένα τουριστικό λεωφορείο, η κατασκευή του οποίου εξετάζεται από τους πραγματογνώμονες.
Αναφερόμενος στα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να λειτουργήσουν ακόμα και σε ένα κομβόι ειρηνευτικής δύναμης – ασχετα οι ένοπλες δυνάμεις, ανέλαβαν μια ανθρωπιστική προσπάθεια προς τη Λιβύη- δήλωσε εμφατικά ότι «έπρεπε να είναι διαφορετικές οι συνθήκες αυτοπροστασίας, επικοινωνίας και ο σχεδιασμός».
Όλα περνούν από το υπουργείο Εξωτερικών
«Όταν εμπλέκεται το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ξένη χώρα, όλα περνάνε δια του υπουργείου Εξωτερικών. Το υπουργείο Άμυνας και ιδιαίτερα το ΓΕΕΘΑ εκτελεί. Στον τρόπο λοιπόν εφαρμογής έπρεπε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και να αναλυθεί περισσότερο ο κίνδυνος, αλλά η πληροφόρηση που είχαμε για το τι συμβαίνει στη Λιβύη» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Θεοδωρακίδης.
Μιλώντας για το εναλλακτικό οδικό δίκτυο που επελέγη τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε αναλυθεί περαιτέρω η πορεία στη διαδρομή των 280 χλμ. από τη Βεγγάζη προς την κατεστραμμένη από τις πλημμύρες Ντέρνα.
Σχολιάζοντας την περιγραφή του Γιώργου Σαγιάνου, προέδρου του Ελληνικού Σχολείου στη Βεγγάζη ότι το λεωφορείο με τους 19 Έλληνες είχε συνοδεία από δύο τζιπ με Λίβυους στρατιώτες πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η φράση κλειδί».
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή στη Λιβύη εκτός από τα δύο αντιμαχόμενα καθεστώτα υπάρχουν φύλαρχοι και ειδικές αυτόνομες δυνάμεις.
Ιδιαίτερη προσοχή σε χώρες όπως η Λιβύη
«Σαν κρατική υπόσταση η Λιβύη δεν μπορεί να παρουσιαστεί πουθενά. Άρα ο σχεδιασμός έπρεπε να είναι πολύ διαφορετικός. Η δύναμη αυτασφάλισης της αποστολής μαζί με τους υγειονομικούς, οι οποίοι επιχειρησιακά δεν γνωρίζουν τι να κάνουν, δεν σωρεύονται στο ίδιο λεωφορείο κατά την ταπεινή μου άποψη» δήλωσε ο κ. Θεοδωρακίδης.
Και όπως πρόσθεσε «έπρεπε να γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε. Η Λιβύη είναι ένα χάος. Αν δεν συνέβαινε εκεί το τροχαίο, κάτι άλλο θα έβρισκε την ελληνική αποστολή, η οποία ίσως θα έπρεπε να έχει και συνεισφορές από νατοϊκές δυνάμεις που δρουν στη Λιβύη».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πριν από χρόνια ένας Έλληνας υπαξιωματικός είχε σκοτωθεί σε ενέδρα στη Σομαλία. Γι αυτό και όπως εξήγησε οι χώρες αυτές θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.
Θα μπορούσε να αποφευχθεί
«Είχαμε επιτυχημένη αποστολή εκκένωσης με το πραξικόπημα στο Σουδάν, αλλά σε συνεργασία με υπόλοιπες ΝΑΤΟϊκές χώρες, οι οποίες έχουν καλύτερη πληροφόρηση διότι έχοντας πρεσβείες έχουν ακόλουθους άμυνας και έχουν διαδικασίες άλλες. Εμείς δυστυχώς δεν είχαμε την εκπροσώπηση που θα έπρεπε, αν και επιτυχημένα στη Λιβύη είχαμε κάνει το 2014 εκκένωση» εκτίμησε ο κ. Θεοδωρακίδης.
Καταλήγοντας ο στρατιωτικός αναλυτής τόνισε ότι «ο κίνδυνος στην τουρκοκρατούμενη Λιβύη ήταν υψηλός αλλά δεν είναι αυτός ο οποίος στοχοποίησε την αποστολή. Υπήρξε ένα ατύχημα. Από ότι φαίνεται ήταν ένα ατύχημα που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχε περισσότερη συγκέντρωση και διαφορετική διανομή (σ.σ. των μελών της αποστολής) στο κομβόι».
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών