Ελλάδα | 28.09.2023 09:40

Κακοκαιρία Elias: H εικόνα της καταστροφής στον Βόλο: Κατέληξε «το ποτάμι» της πλημμύρας στη θάλασσα - Γέμισε με λάσπη το λιμάνι - «Κινδύνευσαν ζωές»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η κακοκαιρία Elias σφυροκοπά τον Βόλο (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Η κακοκαιρία Elias σφυροκοπά τον Βόλο (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Η κακοκαιρία Elias σφυροκοπά τον Βόλο (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Η κακοκαιρία Elias σφυροκοπά τον Βόλο (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Η κακοκαιρία Elias σφυροκοπά τον Βόλο (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Η κακοκαιρία Elias σφυροκοπά τον Βόλο (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Η κακοκαιρία Elias σφυροκοπά τον Βόλο (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)
Η κακοκαιρία Elias σφυροκοπά τον Βόλο (ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI)

Απίστευτες εικόνες έρχονται από τον πλημμυρισμένο - για μια ακόμη φορά - Βόλο, όπου τα ποτάμια έσπασαν λόγω της νέας σφοδρής κακοκαιρίας Elias με τους δρόμους να μετατρέπονται σε χείμαρρους. Σπίτια πλημμύρισαν και άνθρωποι εγκλωβίστηκαν, ενώ οικογένειες με μικρά παιδιά αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε ταράτσες. Χαρακτηριστικό της καταστροφής που βιώνει η πόλη είναι οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όπου φαίνεται ότι  η στάθμη της θάλασσας έχει φτάσει μέχρι την προβλήτα του λιμανιού και την παραλία της πόλης, η οποία έχει βυθιστεί στα λασπόνερα και τα φερτά υλικά. Στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Χωρίς ρεύμα το 80% της πόλης - Κινδύνευσαν ζωές»

Για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του Βόλου μετά το νέο χτύπημα της κακοκαιρίας Elias μίλησε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος της πόλης, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος αποκάλυψε ότι το 80% της πόλης έχει μείνει χωρίς ρεύμα.

«Κινδύνευσαν ζωές. Ο κόσμος κινδυνεύει. Προέχει η ανθρώπινη ζωή. Ακόμη και εγώ παρέμεινα εγκλωβισμένος. Το 80% της πόλης παραμένει χωρίς ρεύμα. Το νερό δημιουργεί πρόβλημα. Οι αγωγοί έφυγαν. Ο κόσμος δεν μπορεί να δουλέψει» ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Μπέος, περιγράφοντας την δραματική κατάσταση που προκάλεσε η κακοκαιρία Elias στον Βόλο.

Μιλώντας για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να καθαρίσει ρέματα και φρεάτια και να απομακρύνει φερτά υλικά δήλωσε ότι είναι συνεχείς τονίζοντας ωστόσο ότι οι χειριστές των μηχανημάτων έχουν κουραστεί μετά από 20 ημέρες συνεχούς εργασίας.

«Μιλάμε για εκατομμύρια νερό και λάσπη. Που το είχε τόσο νερό ο Θεός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλου, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τα ελλιπή μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας τη πόλης.

Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που προκάλεσε η νέα κακοκαιρία ανέφερε ότι το νερό δεν έχει διέξοδο να φύγει και το γεγονός ότι η πόλη δεν έχει ρεύμα έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι αντλίες.

«Σταμάτησαν γεωτρήσεις, κόπηκαν σωλήνες» είπε ο κ. Μπέος δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση είναι η ποιότητα του νερού στην πόλη μετά από τη νέα καταστροφή.

Kαι όπως τόνισε οι ζημιές είναι τεράστιες και μεγαλύτερες από αυτές που υπέστησαν οι πολίτες από την κακοκαιρία Daniel περιγράφοντας την τωρινή κατάσταση ως «καταστροφή του Νώε». Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο Βόλος όλος έγινε λίμνη». Λέγοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ο δήμαρχος Βόλου χαρακτήρισε ως πρωτοφανές αυτό το φαινόμενο και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορείς να μαζέψεις τόσο νερό που έρχεται»

«Έσπασε» ο Κραυσίδωνας 

Παράλληλα, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας έχει «σπάσει» στη γέφυρα του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης, πλημμυρίζοντας σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία.

Σημειώνεται ότι στη Μαγνησία επιχειρούν 280 πυροσβέστες με 99 οχήματα καθώς και η 2η, 4η και 8η ΕΜΑΚ, με λέμβους και 2 άρματα καθώς και η 1η και 2η ΕΜΟΔΕ, ενώ συνδράμει και ο στρατός με βάρκες, ερπυστριοφόρα και Hummer.

Χωρίς δρόμους η Αγρία, απεγκλωβισμοί από τις Αλυκές

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Βόλου καθώς επίσης στις Αλυκές και στην Αγριά. 

Στην Αγριά, δεν υπάρχουν δρόμοι, η βροχόπτωση έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της ενώ οι τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα. Και οι τρεις δρόμοι της περιοχής είναι θαμμένοι κάτω από τόνους φερτών υλικών και λάσπης και η περιοχή είναι αγνώριστη.Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν από το σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 06:00 άρχισε πάλι να βρέχει, γεγονός που δυσχέραινε την κατάσταση αφού υπήρχε η ελπίδα πως θα ξεκινήσει η άντληση των υδάτων με ο πρώτο φως της ημέρας.

Στις Αλυκές υπήρξαν δεκάδες κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν με το νερό να ξεπερνά τους 80 πόντους.

Εικόνες καταστροφής και στην πόλη του Βόλου

Η ίδια εικόνα είναι και στον Βόλο, όπου όλοι οι κόμβοι είναι κλειστοί. Δεν επιτρέπεται αλλά και δεν μπορείς να φτάσεις στην πόλη, αφού όλοι οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι και θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, μέχρι και βράχια που είχαν αποκολληθεί και είχαν πέσει στην μέση του δρόμου.

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πολλά αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τους χειμάρρους ενώ παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα οχήματά τους.

Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων απεγκλώβισαν οδηγούς που ήταν έμειναν μέσα στα οχήματά τους 9 ώρες περιμένοντας βοήθεια.

Τραγικές εικόνες στο νοσοκομείο Βόλου: Πλημμύρισε ξανά

Για δεύτερη φορά σε κακοκαιρία πλημμύρισε στο μεταξύ το νοσοκομείο της πόλης του Βόλου.

Τα βίντεο από το νοσοκομείο που έχει γεμίσει νερά συγκλονίζουν την ώρα που όπως έγινε γνωστό, εκεί μεταφέρονται ασθενείς και άτομα με προβλήματα υγείας που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σήμερα Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα και τη Βοιωτία (κυρίως τη δυτική και βόρεια). Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

ειδήσεις τώραΑχιλλέας ΜπέοςπλημμύρεςκακοκαιρίαΒόλος