Ελλάδα|28.09.2023 17:05

Κακοκαιρία Elias: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι σε Βόλο και Εύβοια - Οργή, καταστροφή και απόγνωση στις πληγείσες περιοχές

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι σε Εύβοια και Μαγνησία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε περιοχές που είχαν έρθει αντιμέτωπες και με τη δυναμική του φαινομένου Daniel.

Δύσκολη η επόμενη μέρα για το Βόλο

Για δεύτερη φορά σε 20 ημέρες ο Βόλος ζει την καταστροφή. Τα ποτάμια υπερχείλισαν, σπίτια πλημμύρισαν και τα αυτοκίνητα που παρέσυραν τα νερά έμοιαζαν συγκρουόμενα στους δρόμους της πλημμύρας και της λάσπης. Στις γειτονιές της λεωφόρου Αναλήψεως και στους παρόχθιους η ζωή είναι αφόρητη, ενώ ίδια εικόνα επικρατεί και στις γειτονιές του Αγίου Κωνσταντίνου.

Στην πόλη έφτασαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις για να μεταφέρουν αποκλεισμένες οικογένειες από περιοχές ακόμα και εντός του πολεοδομικού ιστού, που δεν μπορούν να μετακινηθούν από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Όπως μεταδίδει το gegonota.news, τραγική είναι η κατάσταση στις Αλυκές, στο Παλιό Λιμεναρχείο, στο Νέο Δέλτα, στη Μακρινίτσα, στο Διμήνι, στο Σέσκλο. Σημειώνεται ότι η πόλη είναι ακόμα χωρίς νερό και ρεύμα.

Στη Μαγνησία επιχειρούν 280 πυροσβέστες με 99 οχήματα καθώς και η 2η, 4η και 8η ΕΜΑΚ, με λέμβους και 2 άρματα καθώς και η 1η και 2η ΕΜΟΔΕ, ενώ συνδράμει και ο στρατός με βάρκες, ερπυστριοφόρα και Hummer.

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πολλά αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τους χειμάρρους ενώ παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα οχήματά τους.

Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων απεγκλώβισαν οδηγούς που ήταν έμειναν μέσα στα οχήματά τους 9 ώρες περιμένοντας βοήθεια.

Απόλυτη καταστροφή στην Εύβοια

Η κακοκαιρία Elias άνοιξε νέες πληγές και στην Εύβοια. Το βόρειο τμήμα του νησιού βιώνει ξανά τη μανία της φύσης, αλλά αυτή τη φορά των ακραίων καιρικών φαινόμενων που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, ειδικότερα σε Ροβιές, Μαντούδι και Κυμάσι αλλά και σε άλλα χωριά.

Τα ποτάμια «φούσκωσαν», οι χείμαρροι ξεχύθηκαν και τα λασπόνερα παρέσευραν το πάντα στο πέρασμά τους.

Ο δήμος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας βρέθηκε στο επίκεντρο της θεομηνίας και οι καταστροφές σε περιουσίες αλλά και σημαντικές υποδομές είναι ανυπολόγιστες. Στο Κυμάσι η παραλία… αποτελεί παρελθόν, ενώ έπεσε η γέφυρα που συνδέει το χωριό με την Αμίτσα.

Την ίδια ώρα, μεγάλες είναι οι ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι άνθρωποι αναγκάζονται να καταφύγουν  σε ψηλότερους ορόφους και ταράτσες – όπου υπάρχουν – για να σωθούν από τη μανία των ορμητικών νερών.

Σημειώνεται ότι έχει διαλυθεί πλήρως και ο δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι από το Μαντούδι, ένα λιμάνι που συνδέει τη Βόρεια Εύβοια με τις Σποράδες, με Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, και που μέχρι πριν από λίγες ημέρες έσφυζε από ζωή καθώς χιλιάδες τουρίστες προτιμούσαν τα πλοία της συγκεκριμένης γραμμής για τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με το evima.gr, η κραυγή αγωνίας των κατοίκων είναι συγκλονιστική καθώς βλέπουν να καταστρέφεται το βιός τους.

Ο καιρός την Πέμπτη

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, άστατος καιρός θα είναι ο καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα ανατολικά και τα νότια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά. Βελτίωση θα παρουσιαστεί το βράδυ.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς και κατά τόπους τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στην Εύβοια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες έως το μεσημέρι.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με εξασθένηση από το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.