Κρήτη: Πάρτι στο Ηράκλειο κάνουν ποντίκια, κουνούπια και κατσαρίδες λόγω… υγρασίας - Φόβοι για λεπτοσπείρωση
NewsroomΑνησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση ποντικιών αλλά και άλλων παράσιτων στο Ηράκλειο Κρήτης. Ειδικότα, το τελευταίο διάστημα ακόμα και στο φως της μέρας βλέπουν οι πολίτες να κυκλοφορούν ποντίκια που το σώμα τους είναι όσο και μιας...μικρής γάτας!
«Είναι η εποχή που έχει ζέστη και υγρασία και υπάρχει έξαρση γενικότερα στα παράσιτα. Είναι οι συνθήκες της φύσης τέτοιες, που δεν την αφήνουν να ισορροπήσει. Και έτσι όλη αυτή η κατάσταση ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο με τα ποντίκια», όπως εξηγεί στη neakriti ο κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης. «Έχουμε και περισσότερες μύγες. Έχουμε και περισσότερα κουνούπια. Και θα έλεγα πως είναι η χρονιά της ευδαιμονίας και για τα παράσιτα. Μόνο που η φύση δεν μπορεί να ταΐσει και ζορίζονται και αυτά», λέει χαρακτηριστικά ο γνωστός επιστήμονας μιλώντας στην εφημερίδα μας.
Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα στους χώρους στους οποίους ζουν.
«Στις επιχειρήσεις που υπάρχουν και διαχειρίζονται τρόφιμα και πρόκειται και για επιχειρήσεις κοινού ενδιαφέροντος εφαρμόζονται συγκεκριμένα προγράμματα μυοκτονίας. Αλλά και για τον απλό κόσμο, το εξυπνότερο είναι να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ελέγχου, το οποίο σημαίνει ότι ακολουθούμε δολωματικές μεθόδους ή φάκες, που περιορίζουν το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα ποντίκια. Και φυσικά να μην ξεχνάμε πως είναι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα ποντικοφάρμακα, γιατί υπάρχουν ζητήματα με τη διαχείριση αυτών των φαρμάκων. Έτσι θα πρέπει να συνεργαζόμαστε με αυτές τις εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά», κατέληξε ο Αλέκος Στεφανάκης.
Οι ειδικοί, εξάλλου, τονίζουν: «Η σωστή υγιεινή θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στο πρόγραμμα ελέγχου ποντικιών, που περιλαμβάνει επίσης την παγίδευση και τα δολώματα των ποντικών».Μάλιστα, τονίζεται επίσης ότι η σωστή υγιεινή δε θα εξαλείψει τα ποντίκια από το σπίτι, η κακή υγιεινή σίγουρα θα τα προσελκύσει και θα τους επιτρέψει να πολλαπλασιαστούν με γοργούς ρυθμούς.
Επίσης, καλό είναι να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε μεταλλικά δοχεία ή σε άλλους αεροστεγή σκεύη με σφιχτά καπάκια, αντί για σακούλες ή χάρτινες συσκευασίες που είναι εύκολο να σκιστούν.
Να απομακρύνουμε χαρτιά και χάρτινα αντικείμενα από αποθηκευτικούς χώρους, γιατί τα ποντίκια θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν τις φωλιές τους».
«Καμπανάκι» για τη λεπτοσπείρωση
Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια έχουν βρει τον μπελά τους και οι αγρότες, αφού τα ποντίκια τούς τρυπούν τα λάστιχα για να βρουν λίγο νερό... Όμως, εκτός από το οικονομικό κόστος, υπάρχει και η απειλή της λεπτοσπείρωσης, η οποία μπορεί να προσβάλλει τους αγρότες εάν δεν προσέξουν.
Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει ο παραγωγός να συμβουλευτεί τον γεωπόνο με τον οποίο συνεργάζεται και ειδικό συνεργείο να προχωρήσει στην καταπολέμησή του, με ειδικά φάρμακα. Αν το πρόβλημα είναι γενικευμένο, το Υγειονομικό καλεί τους παραγωγούς να απευθύνονται είτε στην Περιφέρεια είτε στους αγροτικούς συλλόγους. Και η Περιφέρεια Κρήτης, από την πλευρά της, προχωρά στη διενέργεια διαγωνισμού και χρηματοδοτεί πρόγραμμα μυοκτονίας με εξειδικευμένα συνεργεία.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα