Ελλάδα|29.09.2023 14:52

ΟΛΘ: Λάστιχα φορτηγών, ποδήλατα, πατίνια και μπαταρίες αυτοκινήτων ανασύρθηκαν από την προβλήτα 1 - Παρουσία μαθητών ο καθαρισμός

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr

Έξι λάστιχα φορτηγών που ζυγίζει διακόσια κιλά το καθένα, ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, καρέκλες, τραπέζια, γυάλινα μπουκάλια, διάφορα πλαστικά, μπαταρίες οχημάτων που προκαλούν τεράστια ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον και πολλά άλλα αντικείμενα έβγαλαν, μέσα σε δύο ώρες, από τον πυθμένα μπροστά από την προβλήτα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, 16 δύτες της Μεσογειακής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος (MEPP).

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης ευαισθητοποίησης μαθητών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την οποία διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), την Antipollution, τη HEC και τη MEPP και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες από τρεις ώρες 270  μαθητές και μαθήτριες εφτά Λυκείων της Θεσσαλονίκης είδαν τα αντικείμενα που έβγαλαν οι δύτες από τη θάλασσα και ενημερώθηκαν για διάφορα ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν «Κοιτάμε κάτω από την επιφάνεια, νοιαζόμαστε βαθιά, μαθαίνουμε πώς να προστατεύουμε τις θάλασσές μας».

Δύσκολη η ανέλκυση

Για περίπου δύο ώρες οι 16 δύτες της MEPP, ανάμεσά τους και ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Λάζαρος Παπαδόπουλος, βυθίστηκαν στο νερό με ελεύθερη κατάδυση και προσπαθούσαν να εντοπίσουν και να ανελκύσουν αντικείμενα με τη βοήθεια μικρού γερανού, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτό, διότι όπως είπε στο ethnos.gr ο γενικός διευθυντής της MEPP, Σωτήρης Νικολάου, εξαιτίας της άπνοιας το νερό ήταν ιδιαίτερα θολό.

«Σήμερα είναι μία πολύ μεγάλη μέρα για τον ΟΛΘ και την πόλη της Θεσσαλονίκης, αφού για πρώτη φορά γίνεται υποθαλάσσιος καθαρισμός στον προβλήτα 1, με τη συμμετοχή μαθητών. Είναι μεγάλη η χαρά μας, αφού οι νεότερες γενιές ευαισθητοποιούνται και μπορούν να δουν, πόσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός της θάλασσας και γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος. Ευχαριστώ την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Γενική Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων για τη στήριξη. Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν, για να έχουμε καθαρές και γαλάζιες θάλασσες», ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Θάνος Λιάγκος.

«Τέτοιες δράσεις κάνουμε σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι σημαντικό να έχουμε φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση και τέτοιες δράσεις βοηθούν. Αν ξανακάναμε την ίδια δράση του χρόνου εδώ, ίδια ποσότητα θα βγάζαμε από τη θάλασσα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, όπου κι αν βρισκόμαστε, αν αφήσουμε ένα σκουπίδι, αυτό θα καταλήξει στη θάλασσα. Το βλέπουμε πολύ καθαρά τώρα αυτό στις πλημμύρες. Στη συνέχεια διάφοροι μικροοργανισμοί πλαστικών θα καταλήξουν στο σώμα μας με τα ψάρια που τρώμε», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Στο γεγονός ότι τα αντικείμενα που μαζεύονται από τη θάλασσα, αξιοποιούνται και αποκτούν και πάλι «ζωή» κάποια υλικά τους με την εκ νέου χρήση τους, αναφέρθηκε η υπεύθυνη Επικοινωνίας της HELMEPA, Ευδοκία Γερασιμίδου. Η ίδια σημείωσε ότι «μία στις δύο αναπνοές μας τις οφείλουμε στις θάλασσές μας».

Για ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων για την προστασία των θαλασσών μας, ώστε να σταματήσουν αυτές οι άσχημες εικόνες στον πυθμένα», έκανε λόγο η Γεωργία Λιναράκη, αντιπρόεδρος της V Group, στην οποία ανήκει η Antipollution, ενώ η Γεωργία Ράππα, διευθύντρια Ανάπτυξης και Ενημέρωσης της HEC, είπε ότι στην Ελλάδα βασιζόμαστε στις θάλασσές μας και γι' αυτό στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούμε όλοι για την προστασία του περιβάλλοντος και «ιδίως τα παιδιά να καταλάβουν, βλέποντας την πηγή της ρύπανσης».               

περιβάλλονΑθανάσιος ΛιάγκοςκαθαρισμόςθάλασσαΟΛΘμαθητές