Φαιντανύλη: Τι είναι η «ηρωίνη των φτωχών» που κάνει την εμφάνισή της στις αθηναϊκές πιάτσες και τι σχέση έχει με τους Ταλιμπάν;
NewsroomΣτις πιάτσες ναρκωτικών της Αθήνας έφτασε η φαιντανύλη, το συνθετικό οπιοειδές που είναι γνωστό ως «ηρωίνη των φτωχών». Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, «Στο επίπεδο των ναρκωτικών, ό,τι συμβαίνει στον δρόμο δυστυχώς είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και στους δύο πυλώνες στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ένας είναι η πρόληψη, που επιτελείται και από το ΚΕΘΕΑ, ο άλλος η αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων».
50 φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη
Ο κ. Λιάπης τόνισε ότι «πρόκειται για ένα συνθετικό ναρκωτικό, περίπου 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη και 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη. Το επίσης κρίσιμο σημείο είναι ότι μάλλον μιλάμε για την «ηρωίνη των φτωχών», επειδή ο συνθετικός τρόπος παρασκευής της φαιντανύλης είναι πολύ πιο εύκολος, είναι πολύ πιο κερδοφόρα στη διανομή της και πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη στους χρήστες. Επίσης, φτάνει πολύ εύκολα στα χέρια των εμπόρων και των διακινητών ώστε να νοθεύονται άλλες ουσίες όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, ή όπως ακόμα και χάπια τα οποία μπορεί, μεν να συνταγογραφούνται ιατρικώς και να κυκλοφορούν παράλληλα και παράνομα με τη νόμιμη αλυσίδα της διανομής τους, όπως είναι οι βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά - αγχολυτικά). Φτιάχνονται καινούργια, τοξικά μείγματα, που είναι τέτοιες προσμίξεις φαιντανύλης και βενζοδιαζεπίνες».
Τι σχέση έχει η φαιντανύλη με τους Ταλιμπάν;
Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ τόνισε ότι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, «πρέπει να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να δρούμε τοπικά. Η απαγόρευση, για παράδειγμα, του οπίου από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν οδήγησε ακριβώς στην έκρηξη της φαιντανύλης και στην επιδημία των συνθετικών ναρκωτικών και σε μία νέα επιδημία οπιοειδών με προεξάρχουσα τη φαιντανύλη, στις ΗΠΑ. Εκεί, 70.000 από τους ετήσιους (περίπου 106.000) θανάτους από υπερδοσολογία οφείλονται σε αυτήν. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που, εξαιτίας της χρήσης της φαιντανύλης έχασαν τη ζωή τους, προσδιορίστηκε ότι είναι υψηλότερος από όσους έχασαν τη ζωή τους από εχθρικά πυρά».
Ο κ. Λιάπης τόνισε, ωστόσο, ότι τα πράγματα στη χώρα μας δεν είναι τόσο άσχημα. «Ακόμη είναι μονοψήφιοι οι θάνατοι που καταγράφονται από την ουσία. Τους προηγούμενους μήνες πέρασε το νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της υπερδοσολογία με τη ναλτρεξόνη, το οποίο είναι πολύ σημαντικό καθώς επιτρέπει στους ειδικούς ψυχικής υγείας, χωρίς να είναι γιατροί, ή ακόμα και προσωπικό οργανισμών όπως το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ, να έχουν μαζί τους συγκεκριμένες συσκευές χορήγησης του «αντίδοτου» για υπερδοσολογία, και από ηρωίνη αλλά και από φαιντανύλη, την οποία σε ένα βαθμό αναμένουμε να έρθει στην Ευρώπη», υπογράμμισε. «Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλο ποσοστό στις χώρες της Βαλτικής, με προεξάρχουσα την Εσθονία. Είμαστε προετοιμασμένοι. Είναι ένα φάρμακο το οποίο είναι το συχνότερα χρησιμοποιούμενο αναλγητικό για σοβαρές μορφές καρκίνου» σημείωσε ενώ, σχολιάζοντας τη χρήση ναρκωτικών στη χώρα μας επισήμανε ότι αυτή επηρεάζεται από τις συνεχείς κρίσεις σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και υγειονομικό επίπεδο. «Σε τέτοιες συνθήκες αυξάνεται η καταφυγή των ανθρώπων, ειδικά όσων έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής ευαισθησίας στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Γι’ αυτό είμαστε στην πρώτη γραμμή», τόνισε.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό