Δημόσιο: Ξεκινά νέος γύρος κινητικότητας - Πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις υπαλήλων
Άρης ΧατζηγεωργίουΝέος, τέταρτος γύρος κινητικότητας ξεκινά στο ∆ηµόσιο, µε στόχο να συµµετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι φορείς σε περιοχές µακριά από τα µεγάλα αστικά κέντρα, προκειµένου να ενισχυθούν µε προσωπικό αποµακρυσµένοι δήµοι και πανεπιστηµιακά/τεχνολογικά ιδρύµατα. Σήµερα ή το αργότερο την ερχόµενη Τρίτη αποστέλλεται η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία θα ξεκινήσει τη διαδικασία. Ολοι οι φορείς που θα λάβουν την εγκύκλιο θα πρέπει εντός µηνός να ενηµερώσουν το υπουργείο για τα οργανικά τους κενά, τα οποία θα παραλάβει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας.
Οπως συνέβη και στους τρεις προηγούµενους κύκλους, η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα αιτήµατα µε βάση συγκεκριµένα κριτήρια και θα προκηρύξει τις θέσεις. Από εκεί και µετά, κάθε δηµόσιος υπάλληλος µπορεί να δηλώσει υποψήφιος για µετακίνηση. Κεντρικός προγραµµατισµός Το Ενιαίο Σύστηµα Κινητικότητας θεσπίσθηκε µε τον νόµο 4440/2016 προκειµένου να ισχύουν κοινοί κανόνες, να λειτουργεί κεντρικός προγραµµατισµός και να µην κινείται κάθε ενδιαφερόµενος κατά το δοκούν και µε λογική προσωπικών εξυπηρετήσεων. Κάθε φορέας που ζητά την κάλυψη θέσεων θα πρέπει να έχει καταρτίσει περιγράµµατα θέσεων εργασίας και να έχει καταχωρίσει τα στοιχεία αυτά µαζί µε την κατανοµή θέσεων ανά οργανική µονάδα στο Ψηφιακό Οργανόγραµµα.
Από το 2017 ως τώρα έχουν οργανωθεί τρεις κύκλοι κινητικότητας µε εµφανή την αυξητική τάση. Στον πρώτο το 2017 προκηρύχθηκαν 801 κενές θέσεις, στον δεύτερο 1.115 και στον τρίτο τον Οκτώβριο του 2018, 5.440 θέσεις. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στον τρίτο κύκλο ήταν ο αριθµός των φορέων υποδοχής, που έφθασε τους 165, ενώ µπήκαν για πρώτη φορά δήµοι και περιφέρειες. Στόχος είναι στον ερχόµενο τέταρτο κύκλο να προκύψει αύξηση των φορέων που συµµετέχουν και ενισχύονται µε προσωπικό και όχι τόσο του αριθµού των θέσεων.
Οι αρµόδιοι στο υπουργείο ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης θεωρούν επιθυµητό να ανοίξουν θέσεις σε αποµακρυσµένους δήµους που πάσχουν από βαριά υποστελέχωση. Αλλη κατηγορία είναι τα Πανεπιστηµιακά και Τεχνολογικά Ιδρύµατα της περιφέρειας, όπου διαπιστώνονται σηµαντικές ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό. Αναµένεται να κυριαρχήσουν και πάλι οι θέσεις Πανεπιστηµιακής και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης και οι κλάδοι τεχνικών και διοικητικών ειδικοτήτων. Αγκάθι για τον νέο κύκλο κινητικότητας αποτελεί η διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών σε δύο γύρους, στις 26 Μαΐου-2 Ιουνίου.
Αυτό σηµαίνει ότι δεν µπορούν να υλοποιηθούν οι µετακινήσεις προσωπικού από και προς αυτοδιοικητικούς φορείς και το διάστηµα εµπλοκής ξεκινά έναν µήνα πριν από τις εκλογές και λήγει την 1η Σεπτεµβρίου 2019, όταν θα αναλάβουν οι νέες διοικήσεις. Το πάγωµα των µετακινήσεων, πάντως, δεν µπορεί να εµποδίσει τις διαδικασίες, που µπορούν κάλλιστα να «τρέχουν» προκειµένου να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο.
Αξιολόγηση
Με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης ξεκίνησε η ηλεκτρονική αξιολόγηση των δηµοσίων υπαλλήλων για το έτος 2018, που αναµένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2019. Οπως αναφέρει η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας χθες σε ερώτηση του βουλευτή της Ν∆ Γ. Γεωργαντά, «η διαδικασία αξιολόγησης του πολιτικού προσωπικού του δηµοσίου τοµέα αποτελεί βασική κατεύθυνση και προτεραιότητα της Εθνικής Στρατηγικής για τη ∆ιοικητική Μεταρρύθµιση που υλοποιεί η κυβέρνηση». Αναφερόµενη στην αξιολόγηση του 2017, η υπουργός ανέφερε πως:
- Από το σύνολο των 175.013 υπόχρεων σε αξιολόγηση υπαλλήλων (εξαιρούνται εκπαιδευτικοί-ένστολοι) καταχωρίσθηκαν 155.894 στην ηλεκτρονική πλατφόρµα.
- Το σύνολο των υπαλλήλων που αξιολογήθηκαν ανέρχεται σε 147.889, εξ αυτών 128.770 αξιολογήθηκαν ηλεκτρονικά.
- Συνεπώς το ποσοστό υπαλλήλων που αξιολογήθηκαν (και ηλεκτρονικά και µε έντυπο) αντιστοιχεί στο 84,5% των υπόχρεων σε αξιολόγηση.
Το ποσοστό των υπαλλήλων που αξιολογήθηκαν ηλεκτρονικά αντιστοιχεί στο 82,6%. Οσοι αξιολογήθηκαν κατοχύρωσαν και το δικαίωµα να είναι υποψήφιοι για περισσότερες από 5.400 θέσεις ευθύνης που έχουν προκηρυχθεί ή προκηρύσσονται στο ∆ηµόσιο. Πρόκειται για τις 5.000 θέσεις τµηµαταρχών, σχεδόν 400 θέσεις διευθυντών και ενδεχοµένως κάποιες νέες θέσεις γενικών διευθυντών πέραν των 69 που έχουν ήδη επιλεγεί για τα υπουργεία