Καθηγητής Οικονομικών ΑΠΘ: Θα ακριβύνει η τιμή της ενέργειας λόγω πολέμου - Αδικαιολόγητο αν υπάρχουν αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΒραχυπρόθεσμη αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά όχι σε πολύ υψηλά επίπεδα, εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αναμένει για το επόμενο διάστημα ο καθηγητής Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαρσακέλης. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, με τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια θα είμαστε αντιμέτωποι για κάποιους μήνες και μετά η αγορά θα ισορροπήσει. Σημειώνει, ωστόσο, ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην περιοχή και βέβαια από τη χρονική διάρκεια του πολέμου.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης και κυρίως των βασικών ειδών διατροφής, ο κ. Βαρσακέλης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επηρεαστούν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, μια και οι χώρες της περιοχής δεν αποτελούν μεγάλους παραγωγούς.
Σημειώνει ακόμα ότι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη παρατηρείται το αδικαιολόγητο γεγονός να πέφτουν οι τιμές των πρώτων υλών, όμως, οι αξίες των ειδών διατροφής στο λιανεμπόριο να ανεβαίνουν. Για το λόγο αυτό τονίζει ότι πρέπει να παρέμβει στο θέμα η Πολιτεία με τους αρμόδιους φορείς της όπως την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ακριβότερη ενέργεια βραχυπρόθεσμα
Ως λογική συνέπεια του πολέμου θεωρεί την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, περισσότερο εξαιτίας της παγκόσμιας ανησυχίας που προκαλεί η σύρραξη, ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ. Σημειώνει, ωστόσο, ότι πολύ δύσκολα η αύξηση θα φτάσει στα επίπεδα αυτής που αντιμετωπίσαμε λίγους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Είναι λογικό να υπάρχουν αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές. Αυτές, όμως, θα είναι βραχυπρόθεσμες και στη συνέχεια η κατάσταση θα ισορροπήσει. Κάτι τέτοιο έγινε και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κατάσταση με την αξία της ενέργειας ισορρόπησε, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι η Ρωσία είναι μεγάλος παίκτης στο χώρο της ενέργειας με τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Ισραήλ και Παλαιστίνη δεν είναι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ώστε να επηρεαστεί η παγκόσμια παραγωγή. Οπότε αυτή η βραχυπρόθεσμη άνοδο των τιμών θα αποτελεί περισσότερο συνέπεια της ανησυχίας των αγορών από την κατάσταση. Όσο νωρίτερα επέμβουν οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και άλλες χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, τόσο γρηγορότερα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Βέβαια, όταν ''τσιμπάει'' η τιμή του πετρελαίου, ανεβαίνει μαζί της και αυτή της βενζίνης, ενώ όταν πέφτει η αξία του πετρελαίου, δε βλέπουμε αντίστοιχη πτώση στη βενζίνη», σημειώνει ο κ. Βαρσακέλης.
Δε δικαιολογούνται αυξήσεις στα άλλα προϊόντα
Κατά τον καθηγητή Οικονομικών του ΑΠΘ, η εμπόλεμη σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία για άνοδο στις τιμές άλλων προϊόντων και ιδίως των ειδών διατροφής.
«Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 είδαμε αυξήσεις στις τιμές κάποιων προϊόντων, όπως στο σιτάρι, στο κριθάρι, και στα μέταλλα. Αυτό ήταν λογικό, αφού Ρωσία και Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί τους. Αυτή η αύξηση των τιμών ήταν, όμως, προσωρινή, αφού από τα μέσα του 2022 άρχισαν να μειώνονται. Σήμερα στην Ευρώπη παρατηρούμε το παράδοξο να μειώνονται οι τιμές των πρώτων υλών και να αυξάνονται αυτές των μεταποιημένων προϊόντων. Αντίθετα στις λαϊκές αγορές τα φρέσκα είδη διατροφής πωλούνται πιο φτηνά. Αυτό συμβαίνει, διότι η βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, κυρίως τα σούπερ-μάρκετ, εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση που έχουν σήμερα στην αγορά. Έχουν τη δύναμη και κρατούν ψηλά τις τιμές. Σε αυτό, όμως πρέπει να επέμβει η Πολιτεία με τους αρμόδιους φορείς της, όπως την Επιτροπή Ανταγωνισμού», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Βαρσακέλης.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών