Ελλάδα|22.10.2023 18:29

Στην παραβατικότητα από εξαναγκασμό ενηλίκων οδηγούνται τα παιδιά που μένουν στο δρόμο: 1 στα 5 είναι κορίτσια - 163 στη Θεσσαλονίκη από την αρχή του '23

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Στην παραβατικότητα, κυρίως από εξαναγκασμό κάποιου ενήλικα, οδηγείται η πλειοψηφία των παιδιών που μένουν στο δρόμο, σε παραπήγματα ή σε κατοικίες με επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης και χωρίς την παρουσία κάποιου από τους γονείς τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών, που μένουν ή τριγυρίζουν όλη μέρα στους ελληνικούς δρόμους, είναι από χώρες της Ασίας και της Αφρικής που μαστίζονται από πόλεμο ή και από γειτονικές βαλκανικές χώρες, ενώ σχεδόν ένα στα πέντε είναι κορίτσια.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο δικηγόρος της Παιδικής Προστασίας της Εταιρείας Κοινωνικής Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ, Θωμάς Χαραλαμπίδης, σημειώνοντας ότι μόνο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν από την αρχή του χρόνου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 163 ανήλικα άτομα, ηλικίας από 13 έως 18 ετών.

Κατά τον κ. Χαραλαμπίδη, ο στόχος είναι τα παιδιά να πειστούν να εγκατασταθούν σε ξενώνες μιας οργανωμένης δομής. Σε αυτές θα βρουν προστασία και ένα υγιές περιβάλλον, θα εκκινήσουν οι διαδικασίες, ώστε να βγάλουν χαρτιά τα μη Ελληνόπουλα, θα μπορούν να πάνε σχολείο και γενικότερα θα μπει σε μία τάξη η ζωή τους.

«Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά εμφανίζονται θετικά στο να μπουν σε έναν ξενώνα, όμως, χρειάζεται χρόνος, για να ωριμάσει αυτή η σκέψη. Δυστυχώς, συνήθως τα παιδιά αυτά βρίσκονται υπό την επήρεια κάποιου ενήλικα ομοεθνή τους, ο οποίος δεν αποτελεί καλό παράδειγμα. Αυτοί λένε στα παιδιά, για παράδειγμα, ‘’τι θα πας να κάνεις εκεί; Κάθισε στο σπίτι μαζί μου και εγώ θα σε στέλνω σε δουλειές, ώστε να βγάλεις χρήματα και να στέλνεις στους δικούς σου στην πατρίδα’’. Να μη ξεχνάμε ότι ένα παιδί 16 ετών μπορεί να θεωρείται προστάτης οικογένειας με βάση τη νοοτροπία που επικρατεί σε κάποιες χώρες», λέει στο ethnos.gr ο κ. Χαραλαμπίδης.

Αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους

Το να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από επιτήδειους ενήλικες, οι οποίοι με εκβιασμούς ή με δέλεαρ τα χρήματα, οδηγούν τα παιδιά αυτά σε διάφορες μορφές εγκληματικότητας, είναι ένας από τους συνηθέστερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι που μένουν στο δρόμο ή σε επισφαλή περιβάλλοντα χωρίς τους γονείς τους.

«Μπορεί διακινητές να τους πουν ότι συμφωνήσαμε τόσα και δεν μου τα έδωσες ή να ανεβάσουν το ποσό της συμφωνίας. Για να τους ξεπληρώσουν τα παιδιά, τα εξαναγκάσουν να πουλάνε παράνομα τσιγάρα σε κεντρικά σημεία, να εμπλακούν σε διακίνηση ναρκωτικών ή να τα στείλουν στον Έβρο για να μεταφέρουν άλλους παράτυπους μετανάστες. Ακόμα και η έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων αποτελεί αντικείμενο πώλησης από τους επιτήδειους. Επίσης, ανήλικοι, προκειμένου να επιτρέψουν σε ομοεθνή τους παιδιά να μείνουν στο σπίτι τους, τα εξαναγκάζουν σε κλοπές πορτοφολιών σε πολυσύχναστα μέρη ή σε άλλα αδικήματα. Κάποιοι τα στέλνουν σε άλλα σπίτια για δουλειά, όπου παρενοχλούνται με διάφορους τρόπους, Όμως, πλέον αυτοί οι εξαναγκασμοί συμπεριλαμβάνονται στο νόμο για εμπορία ανθρώπων», λέει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Κατά τον ίδιο, άλλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν ανήλικοι, οι οποίοι διαμένουν με ομοεθνείς τους, χωρίς τους γονείς τους, είναι στο σπίτι να τελούνται διάφορα αδικήματα, ακόμα και βιασμοί. Ευτυχώς, το τελευταίο δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.  

Σεξ επιβίωσης

Σε ό,τι αφορά τα ανήλικα κορίτσια, ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει ότι κάποια εξαναγκάστηκαν να κάνουν σεξ, για να επιβιώσουν ή για να αποπληρώσουν διακινητές, αφού δεν είχαν τα χρήματα που τους ζητούσαν.

«Έχουμε περιπτώσεις αδικημάτων σε βάρος της γενετήσιας ελευθερίας, αλλά, ευτυχώς, δεν είναι μεγάλο το ποσοστό. Όμως, κορίτσια βρέθηκαν στους δρόμους της χώρας μας, προκειμένου να ξεφύγουν από έναν γάμο, τον οποίο κανόνισαν οι δικοί τους και τα ίδια δεν τον ήθελαν ή επειδή τα πήραν από τη μάνα τους, διότι εκείνη χώρισε έναν μουσουλμάνο και παντρεύτηκε χριστιανό», τονίζει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Τέλος, ο ίδιος απευθύνει έκκληση μέσω του ethnos.gr σε πολίτες, σε περίπτωση που εκτιμούν ότι ανήλικα άτομα βρίσκονται στο δρόμο και ενδεχομένως χρειάζονται βοήθεια, να καλέσουν στις τηλεφωνικές γραμμές: 2132128888 και 6942773030. Πρόκειται για τις γραμμές του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.       

σεξναρκωτικάδιακινητέςΑΡΣΙΣπαιδιάπαραβατικότητα