Ελλάδα|21.10.2023 16:05

Κάνουν έξωση από τους οικίσκους στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου - «Ζούμε αυτό που θα ζήσουν και οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας σε 6 μήνες»

Μαρία Λιλιοπούλου

Έξωση και από τους λυόμενους οικίσκους που αποτελούν τη μοναδική δυνατότητα στέγασής τους, κάνει η κυβέρνηση στους σεισμόπληκτους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου, οι οποίοι δύο χρόνια μετά τον σεισμό που έπληξε τον τόπο τους αισθάνονται πλήρως εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία καθώς βλέπουν τη μία καταστροφή να διαδέχεται την άλλη.

Στους μήνες που πέρασαν ήρθαν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις των λογαριασμών τους ακόμα και για το ποσό της πρώτης αρωγής, με πλειστηριασμούς στα κατεστραμμένα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, οι οποίοι συνεχίζονται αμείωτοι, αλλά και με την άρνηση των τραπεζών να δώσουν τα θεσμοθετημένα δάνεια (20%) με την εγγύηση του Δημοσίου για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους από τα χαλάσματα.

Πλέον σε όσους από τους σεισμοπλήκτους δεν ήταν ιδιοκτήτες σπιτιών, αλλά ενοικιαστές δίνεται διορία δύο μηνών για να εγκαταλείψουν και τους οικίσκους των 20 τ.μ. στους οποίους αναγκαστικά φιλοξενούνται εδώ και δύο χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται στα σχετικά ειδοποιητήρια, θα «ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία», δηλαδή η απομάκρυνσή τους με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Τα πρώτα δωδεκα ειδοποιητήρια από τον δήμο Μινώα Πεδιάδας έφτασαν στους σειμόπληκτους την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο η νυν δημοτική αρχή γνώριζε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022 ότι επίκειται αυτή η εξέλιξη δεδομένου ότι είχε λάβει σχετικό έγγραφο από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο οποίο επισημαινόταν πως «καθόσον έχει παρέλθει σχεδόν ένα έτος από τους σεισμούς του Ιουλιου 2021 και Σεπτεμβρίου 2021, οι οικίσκοι που παραχωρήθηκαν σε ενοικιαστές θα πρέπει να επιστραφούν. Επίσης επισημαίνεται ότι όσοι διέμεναν στο πληγέν κτίριο ως φιλοξενούμενοι, δε θεωρούνται δικαιούχοι οικίσκου».

Παρόλα αυτά όπως επισημαίνουν στο «Εθνος» μέλη του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα», ο δήμος δεν είχε ενημερώσει επισήμως τους πληγέντες γι΄αυτήν την εξέλιξη, ενώ μερικοί συνδέουν τη στάση αναμονής με το γεγονός ότι η φετινή χρονιά, ήταν χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Το ζήτημα, πάντως, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο δεδομένου ότι η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, η οποία είχε στείλει την ενημέρωση στη δημοτική αρχή έχει πλέον «μετακομίσει» σε άλλο υπουργείο. Οι σεισμόπληκτοι βρίσκονται για άλλη μια φορά μπλεγμένοι στα γρανάζια ενός απίστευτου αλαλούμ της δημόσιας διοίκησης καθώς με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η σχετική αρμοδιότητα έχει φύγει πλέον από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και έχει μεταφερθεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Αποτέλεσμα είναι το εν λόγω έγγραφο να έχει φύγει από ένα υπουργείο, το οποίο πλέον δεν μπορεί να απαντήσει ή να λογοδοτήσει διότι η σχετική αρμοδιότητα υπάγεται πλέον σε άλλο υπουργείο.

Μόνοι χαμένοι για άλλη μια φορά είναι οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι σήμερα είναι αντιμέτωποι με εξώσεις ακόμα και από τους οικίσκους που διαμένουν. Οπως μάλιστα λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος, «ανάμεσα στις οικογένειες που έχουν λάβει ειδοποιητήρια συγκαταλέγονται τρίτεκνες οικογένειες, μονογονεικές οικογένειες, αλλά και άνθρωποι κατάκοιτοι με 90% αναπηρία, οι οποίοι έχουν να βγουν ένα χρόνο από τον οικίσκο».

Παρόλα αυτά, τα ειδοποιητήρια του δήμου είναι σαφή και αναφέρουν ότι επίκειται επιστροφή των οικίσκων που παραχωρήθηκαν λόγω του σεισμού: «Το υπουργειο Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με το υπαριθμ. 386054/2022 έγγραφο του αναφέρει ότι σε όσους είχαν παραχωρηθεί οικίσκοι με την ιδιότητα του ενικιαστή κατοικίας μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021 πρέπει να επιστραφούν.

Παρακαλείσεθε όπως εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και όχι πέραν της 31/12/2023 αποχωρήσετε από τον οικίσκο που σας είχε παραχωρηθεί για τις ανάγκες στέγασης.

Σε περίπτωση που δεν αποχωρήσετε θα εφαρμοστεί η νόμιμη διαδικασία (ΦΕΚ 367/Β/19980».

Το τελεσίγραφο του δήμου έφτασε σε σεισμόπληκτους, οι οποίοι όμως δεν έχουν που αλλού να πάνε, καθώς η Πολιτεία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της με τους εγκεκριμένους φακέλους αποκατάστασης να φτάνουν μόλις τους 29, αφού περίπου 2.250 φάκελοι που έχουν κατατεθεί, «βαλτώνουν» στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών.

Πρόσφατα είχε επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, το οποίο πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους για το ζήτημα της διαχείρισης των οικίσκων και κάλεσε τον δήμο να ενεργοποιήσει το έγγραφο το οποίο η δημοτική αρχή είχε στα χέρια της από τις 6 Δεκεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο, έως και σήμερα σε οικίσκους διαμένουν αναγκαστικά περίπου 600 άτομα: «Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κανείς δεν κατέλαβε οικίσκο παράνομα. Δεν είναι υπαιτιότητα ούτε επιθυμία του πολίτη να ζει σε έναν οικίσκο 20 τ.μ. Εμειναν εκεί διότι δεν έχει προχωρήσει και η διαδικασία της επιδότησης ενοικίου. Εχουμε μάλιστα περίπτωση ανθρώπου, στον οποίο εγκρίθηκε η επιδότηση ενοικίου, πληρώθηκε για το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια διακόπηκε επειδή τελείωσαν τα χρήματα – όπως του είπαν – με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να του κάνει εξωση. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Αρκαλοχώρι. Στη Σάμο επί ένα χρόνο μαθαίνουμε ότι καθυστερούν οι καταβολές. Ο κόσμος δε ζητά να σπείρουμε οικίσκους παντού. Αυτό που θέλει είναι να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε να απεμπλακούν από τη γραφειοκρατία και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους», τονίζει προσθέτοντας πως ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία του δήμου από την 1η Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης της σημερινής δημοτικής αρχής.

Σε εξέλιξη και οι πλειστηριασμοί

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμιστεί, ότι όπως έχει αρκετές φορές αναδείξει το «Εθνος», στους σεισμόπληκτους της περιοχής φτάνουν το ένα μετά το άλλο και κατασχετήρια για πλειστηριασμούς καθώς πλέον βρίσκονται εκτός οποιονδήποτε μέτρων προστασίας: «Τον Ιούλιο έγιναν δύο πλειστηριασμοί σε αγροτεμάχια, ενώ ακριβώς στην επέτειο των δύο ετών από τον σεισμό προχώρησαν άλλοι 4. Μεθαύριο εχει προγραμματιστεί ο πρώτος πλειστηριασμός για επιχείρηση», λέει ο κ Γκαντάτσιος.

Ο ίδιος προειδοποιεί μάλιστα και τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας για την τύχη που τους περιμένει: «Λειτουργούμε περίπου ως προσομοιωτής για όλες τις πληγείσες περιοχές. Χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας. Σε έξι μήνες και μια μέρα θα χτυπήσουν τα πρώτα κατασχετήρια και στη Θεσσαλία κι αυτό που θα γίνει εκεί τότε, είναι αυτό που ήδη περνάμε εμείς σήμερα».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση στις εξώσεις των σεισμοπλήκτων από τους οικίσκους και από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο αρμόδιος τομεάρχης, Χάρης Μαμουλάκης επισημαίνει σε δήλωσή του πως «η αναλγησία της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν έχει όρια. Δεν αρκεί που εδώ και δυο χρόνια εμπαίζει τους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, δεν αρκεί που οι κατασχέσεις σεισμόπληκτων ιδιοκτησιών εξελίσσονται κανονικά την ώρα που 2.250 φάκελοι για αποκαταστάσεις έχουν κολλήσει στην σχετική Υπηρεσία, το Υπουργείο Υποδομών φτάνει στο σημείο να ζητήσει απ’ όσους δεν είναι ιδιοκτήτες σπιτιών, να εγκαταλείψουν τους οικίσκους στους οποίους διαμένουν. Η οργή και η αγανάκτηση από τα πρώτα ειδοποιητήρια είναι έκδηλη και από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο έτσι ώστε να μην υλοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση», τονίζει.



Υπουργείο Υποδομών και ΜεταφορώνσεισμόςΑρκαλοχώρισεισμόπληκτοιειδήσεις τώρα