Ελλάδα|04.11.2023 11:57

Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών: Για αδικία και κεφαλικό χαράτσι κάνουν λόγο εκπρόσωποί τους - Ως μη χείρον βέλτιστον το χαρακτηρίζει καθηγητής του ΠΑΜΑΚ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιτίας του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι θα πρέπει να δηλώνουν ελάχιστα ετήσια φορολογητέα κέρδη 10.920 ευρώ, όσα, δηλαδή, είναι και τα ετήσια έσοδα ενός αμειβομένου εργαζόμενου με τον κατώτατο μισθό.

Εκπρόσωποί τους κάνουν λόγο στο ethnos.gr για κεφαλικό χαράτσι και για ένα ιδιαιτέρως πρόχειρο νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά φέρνει στην ίδια θέση αυτούς που καταγράφουν υψηλούς τζίρους με αυτούς που καταγράφουν ζημιές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αδικία σε βάρος των δεύτερων. Σημειώνουν ακόμα ότι το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο έχει ως στόχο να εξαλείψει τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες και τονίζουν ότι θα προχωρήσουν σε αντιδράσεις.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνών και επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, αναφέρει στο ethnos.gr, ότι, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος φορολόγησης αυτός που επέλεξε το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αφού πιθανότατα θα αδικηθούν κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ωστόσο, αποτελεί το μη χείρον βέλτιστον, μια και κάποιοι επαγγελματίες ξεκάθαρα κοροϊδεύουν κράτος και κοινωνία.

«Είναι παράλογο, αποτελεί κεφαλικό χαράτσι»

Ως παράλογο, αφού θα αποτελέσει ουσιαστικά κεφαλικό χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ο Β΄ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Χρήστος Νικολόπουλος.

«Είναι παράλογο. Δεν μπορούμε να λέμε ότι, όσοι έχουν μαγαζί, κερδίζουν πολλά χρήματα. Υπάρχουν επαγγελματίες με λίγα έσοδα, υπάρχουν και αυτοί με ζημιές. Επιβάλλουν ένα κεφαλικό χαράτσι, όταν μας λένε με το ζόρι ότι βγάζεις τόσα χρήματα. Είναι δεδομένο ότι θα αντιδράσουμε, αφού καλούνται να πληρώσουν και οι μη έχοντες. Άλλωστε, δεν ξέρουμε και κατά πόσο μπορεί να σταθεί νομικά αυτή η οριζόντια διαδικασία για όλους», τονίζει ο κ. Νικολόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι, προκειμένου να πατάξει τη φοροδιαφυγή, το υπουργείο θα έπρεπε να ξεκινήσει από την εκλογίκευση των συντελεστών του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος.

«Πώς θα μπορέσει να πληρώσει κάποιος φόρο, αν δεν έχει έσοδα; Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ζημιές, δεν είναι δυνατόν με το ζόρι να έχουν κέρδη. Είναι πολύ πρόχειρο αυτό που πάνε να κάνουν. Να κάνουν ελέγχους. Να κοιτάξουν πρώτα τις μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής, όπως τα καύσιμα και ο καπνός και να αφήσουν τον κακομοίρη τον ελεύθερο επαγγελματία. Αν κάνουν ελέγχους και βρουν ότι κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν, να τους τιμωρήσουν. Όχι, όμως, όλους, τη στιγμή που βλέπουμε ότι η κατανάλωση μειώνεται. Λένε ότι δεν είναι δυνατό να κρατάει κάποιος μια επιχείρηση με ζημιές. Μα, όταν ανοίγεις μία επιχείρηση και παίρνεις δάνειο γι’ αυτήν, δεν την αφήνεις, το παλεύεις. Όταν, όμως, του βάζεις έναν τέτοιο φόρο, του στερείς τη δυνατότητα ακόμα και να το παλέψει. Θέλουν να κλείσουν τα μαγαζιά των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών, για να μείνουν μόνο οι μεγάλοι στην αγορά», υπογραμμίζει ο κ. Νικολόπουλος.

«Το μη χείρον βέλτιστον»

Ως μία μέση τακτική, μία μέθοδο που χρησιμοποιεί το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να φορολογήσει χιλιάδες μικρούς και μεγάλους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ο κ. Χατζηδημητρίου.

«Κάποιοι δηλώνουν εισοδήματα, που δείχνουν στην ουσία ότι κοροϊδεύουν το κράτος και κατά συνέπεια κοροϊδεύουν και την κοινωνία. Όταν δηλώνεις ετήσια εισοδήματα 8.000 – 9.000 ευρώ και διατηρείς στο κατάστημά σου τέσσερις ή πέντε υπαλλήλους, σημαίνει ότι παίρνεις πολύ λιγότερα από τον κατώτατο μισθό. Αυτό είναι μία μεγάλη υπερβολή. Το υπουργείο δεν είχε άλλο τρόπο να βρει έσοδα αλλά και να φορολογήσει αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Σίγουρα, αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος, για να το πετύχει, όμως, το μη χείρον βέλτιστον», αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κατά τον ίδιο, είναι πιθανό κάποιοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες να αδικηθούν με αυτόν τον τρόπο φορολόγησης.

«Αυτοί θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Αρχή και να το λάβει υπ’ όψη της σε επόμενο στάδιο, ώστε να μην υφίσταται πλέον αυτή η αδικία», σημειώνει ο κ. Χατζηδημητρίου.

ελεύθεροι επαγγελματίεςΠανεπιστήμιο ΜακεδονίαςζημιέςέσοδαΕΕΘφορολογικό νομοσχέδιο