Ελλάδα|07.11.2023 06:45

Ζωή υπό τον φόβο των πλημμυρών: 70 οικογένειες του Βλοχού Θεσσαλίας καταθέτουν αίτημα μετεγκατάστασής τους - Τι ακριβώς ζητούν

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αίτημα συγκροτημένης μετεγκατάστασής τους σε περιοχή του Παλαμά, με τη συνδρομή της Πολιτείας, καταθέτουν με τις υπογραφές τους στη διοίκηση του δήμου τις επόμενες ημέρες εβδομήντα από τις 120 οικογένειες του Βλοχού Καρδίτσας, χωριό που καταστράφηκε από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η αιτία, όπως λέει στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μετεγκατάστασης, Θανάσης Μπέης, είναι ότι οι κάτοικοι ζουν συνεχώς με το φόβο πλημμυρών και των καταστροφικών συνεπειών από αυτές, αφού το χωριό βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το αναχώματα του ποταμού που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπέης, ο Βλοχός, από το 1953 μέχρι σήμερα, πλημμύρισε ή κινδύνευσε να πλημμυρίσει οκτώ φορές.

«Κάθε φορά που βρέχει έντονα, κοιτάμε τα αναχώματα και τον ουρανό και προετοιμαζόμαστε να εγκαταλείψουμε το χωριό. Οκτώ φορές πλημμυρίσαμε ή κινδυνεύσαμε να πλημμυρίσουμε από το 1953 μέχρι σήμερα. Αυτή η εμπειρία που αποκτήσαμε αναγκαστικά, μας βοήθησε και δεν είχαμε θύματα από το χωριό μας στις τελευταίες πλημμύρες. Όμως, δεν είναι δυνατό συνέχεια να ζεις με την αγωνία για τη ζωή σου και τις όποιες καταστροφές μπορεί να υποστείς. Αυτό δημιουργεί μία τεράστια ψυχολογική πίεση», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μπέης.

Δύο μήνες ζουν σε ράντζα ή στο ενοίκιο

Κατά τον ίδιο, με εξαίρεση κάποιες κατοικίες στον Άνω Βλοχό, που σημειώθηκαν μικρότερης έκτασης καταστροφές και οι ένοικοί τους εξακολουθούν να μένουν στα σπίτια τους αλλά με πολύ δύσκολες συνθήκες, αφού δεν έχουν πόσιμο νερό, όλο το υπόλοιπο χωριό έχει εγκαταλειφθεί.

Περίπου δύο μήνες μετά την καταστροφή οκτώ άτομα εξακολουθούν να μένουν σε χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου και να κοιμούνται σε ράντζα, ενώ ίδιες είναι και οι συνθήκες διαβίωσης για άλλα 25 άτομα του Βλοχού, τα οποία διαμένουν στο κλειστό γυμναστήριο του Παλαμά.

«Καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων είναι πολύ δύσκολες. Οι υπόλοιποι φιλοξενούμαστε σε συγγενείς και φίλους ή μένουμε στο ενοίκιο. Να αναφέρω, για παράδειγμα, τη δική μου οικογένεια. Εγώ νοικιάζω ένα σπίτι και ο πατέρας μου ένα άλλο. Ο καθένας μας δίνει περισσότερα από 300 ευρώ το μήνα, χωρίς να υπάρχει κάποια οικονομική συνδρομή από την Πολιτεία. Όσες οικογένειες του χωριού μας δε θέλουν να μετεγκατασταθούν, καταλήγουν σε αυτήν την επιλογή, επειδή έχουν εδώ τις επιχειρήσεις τους και δε θέλουν να τις εγκαταλείψουν», λέει ο κ. Μπέης.

Συγκροτημένη μετεγκατάσταση

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μετεγκατάστασης, η πλειοψηφία των κατοίκων του Βλοχού ζητάει να τους παραχωρηθεί έκταση σε περιοχή του Παλαμά και να χτιστούν σε αυτήν κατοικίες, προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτές.

«Έχουμε ήδη συγκεντρώσει υπογραφές και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε επίσημα το αίτημά μας στο δήμο. Η παραχώρηση της έκτασης και η ανέγερση των κατοικιών πρέπει να γίνει με τη συνδρομή της Πολιτείας, αφού εμείς αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά. Θέλουμε να μένουμε στην ίδια περιοχή όλες οικογένειες του Βλοχού, προκειμένου να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή μας. Όλες οι οικογένειες του χωριού μας είμαστε δεμένες μεταξύ μας», αναφέρει ο κ. Μπέης.

Ο ίδιος λέει ακόμα ότι με εξαίρεση πέντε – έξι διώροφα σπίτια του Βλοχού, τα οποία είναι κατοικήσιμα, τα υπόλοιπα έχουν χαρακτηριστεί με κίτρινο χρώμα από την αρμόδια επιτροπή της Πολιτείας, η οποία έκανε τους ελέγχους.

«Το κίτρινο χρώμα σημαίνει ότι τα σπίτια μας είναι επικίνδυνα, ακατάλληλα και δεν μπορούν να κατοικηθούν, μέχρι να γίνουν οι εργασίες επισκευής. Πρέπει εμείς να πληρώσουμε μηχανικό, ο οποίος θα βγάλει την άδεια για τις επισκευές και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες και καταθέσουμε το ακριβές τιμολόγιο στο αρμόδιο υπουργείο, θα πάρουμε πίσω το 80% του κόστους. Μετά θα πρέπει πάλι εμείς να πληρώσουμε μηχανικό, ο οποίος να πιστοποιήσει ότι το σπίτι είναι έτοιμο. Όλο αυτό θα χρειαστεί σίγουρα μία τριετία, προκειμένου να μπορέσουμε να μείνουμε ξανά στο χωριό μας. Και για το λόγο αυτό, εκτός από την ασφάλειά μας, η συγκροτημένη μετεγκατάσταση αποτελεί την καλύτερη λύση«, τονίζει ο κ. Μπέης.  

πλημμύρεςσπίτιακάτοικοιΚαρδίτσαράντζα