Ευθύμιος Λέκκας στο ethnos.gr: Θα περάσουν προσεισμικό έλεγχο 35.000 δημόσια κτίρια - Τα 5.000 εκτιμάται πως είναι προβληματικά
Κώστας ΑσημακόπουλοςΠρόκειται για το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που έχει γίνει ποτέ στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας και στην ασφάλεια των πολιτών. Η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Απογραφής Κτιρίων ανοίγει τις πύλες της για την απογραφή προσεισμικού ελέγχου περίπου 35.000 δημοσίων κτιρίων τα οποία είτε δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ είτε έχουν γίνει πλημμελείς έλεγχοι.
3.000 μηχανικοί θα κάνουν τους ελέγχους
Οι έλεγχοι των κτιρίων θα γίνουν από περίπου 3.000 μηχανικούς σε όλη τη χώρα με την προϋπόθεση πως θα ανταποκριθούν στην ανοικτή πρόσκληση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) που για το σκοπό αυτό θα ανοίξει εντός των ημερών το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών. Το ΤΕΕ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος και το Πολυτεχνείο με επικεφαλής τον καθηγητή Αναστάσιο Σέξτο θα αναλάβούν τη διαδικασία κατάρτισης και ενημέρωσης των μηχανικών ενώ έχουν συγκροτηθεί και σχετικές επιτροπές.
Ποια κτίρια έχουν προτεραιότητα
«Στόχος μας είναι η απογραφή των δημοσίων κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζουν δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια», είπε στο ethnos.gr o γνωστός καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Και για τις ιδιοκτησίες
Οπως τόνισε πρόκειται για τη σπουδαιότερη και σημαντικότερη πρωτοβουλία στον τομέα της προσεισμικής ασφάλειας και ένας μεγάλος στόχος για την επιστημονική κοινότητα που για δεκαετίες προσπαθούσε να πείσει τις κυβερνήσεις για τη δημιουργία του μητρώου κτιρίων. Μάλιστα όπως τόνισε η αρχή θα πρέπει να γίνει με τα δημόσια κτίρια και να ακολουθήσουν και τα ιδιόκτητα χαρακτηρίζοντας το πιστοποιητικό του προσεισμικού ελέγχου πιο σημαντικό από αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης: «Για την ώρα μιλάμε για τα δημόσια κτίρια αλλά μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων όλων των δημόσιων κτιρίων είναι ανάγκη κάποια στιγμή να περάσουμε και στους ελέγχους των ιδιοκτησιών. Φυσικά θα υπάρχει ένα κόστος για τους ιδιοκτήτες αλλά κατά την άποψη μου το πιστοποιητικό ανθεκτικότητας ενός σπιτιού που αγοράζουμε ή νοικιάζουμε για μας και την οικογένεια μας είναι πρώτης προτεραιότητας και βασικό κριτήριο».
Το 15% των κτιρίων είναι προβληματικά
Τι θα γίνει όμως με τα κτίρια που δεν θα κριθούν κατάλληλα μετά τους αυστηρούς προσεισμικούς ελέγχους; Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα το 15% των δημοσίων κτιρίων, δηλαδή, περίπου 5.000 κτίρια θα πρέπει να αναβαθμιστούν ή να γκρεμιστούν: «Εχουμε προβλέψει και αυτή την περίπτωση. Όσα κτίρια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα παραπεμφθούν σε δεύτερο έλεγχο από το δευτεροβάθμιο όργανο. Υπολογίζουμε πως περίπου το 15% των κτιρίων από τα συνολικά 35.000 θα παραπεμφθούν. Από εκεί και πέρα θα γίνουν συστάσεις για αναβάθμιση και εισηγήσεις για το γκρέμισμα τους σε όσα κτίρια δεν είναι δυνατόν να γίνουν βελτιώσεις».
Μόνο στο 20% έχουν γίνει έλεγχοι
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα ο πρώτος νόμος που επέβαλε τους προσεισμικούς ελέγχους ψηφίστηκε το 2002 αλλά μόνο το 20% των δημοσίων κτιρίων έχει περάσει τους σχετικούς ελέγχους επειδή ο θεσμός ατόνησε και δεν υπήρχαν τα κατάλληλα ψηφιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία. «Αυτή τη φορά μετά και την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα φτάσουμε τους ελέγχους μέχρι το τέλος και σε σύντομο διάστημα. Θα εξεταστούν όλα τα κτίρια και έχουμε στόχο να εξετάσουμε όλα τα κτίρια μέσα σε ενάμιση χρόνο».
Έλεγχοι για πλημμύρες και φωτιά
«Το ιδανικό θα ήταν να γίνουν έλεγχοι και για πλημμύρες και για φωτιές αλλά για την ώρα είναι πολύ σημαντικό που κάνουμε την αρχή από τους προσεισμικούς ελέγχους. Θωρακίζουμε τη χώρα μας και βάζουμε σε προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών και αυτός είναι ο κοινός στόχος όλης της επιστημονικής κοινότητας, της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, υπουργείων και δήμων», πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Από την Πολιτική Προστασία στους Δήμους
Οι εμπλεκόμενοι φορείς των προσεισμικών ελέγχων είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη. Σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα καταχωρήσουν τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους εντός δύο μηνών. Αρμόδιος φορέας για την καταχώριση των στοιχείων ταυτότητας των κτιρίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτιρίων του ΟΑΣΠ, είναι ο εκάστοτε φορέας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας και ασφάλειας των κτιρίων και εγκαταστάσεων, ενώ ειδικά για τα δημόσια σχολικά κτίρια είναι οι Δήμοι οι οποίοι φυσικά θα πρέπει να συνεργαστούν άμεσα για την υλοποίηση του προγράμματος.
Κικίλιας: «Να διαπιστωθούν δομικά προβλήματα»
Στους σκοπούς του προγράμματος αναφέρθηκε και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας: «Σκοπός του προγράμματος είναι αρχικά να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, όπως ρηγματώσεις σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία, εκτεθειμένος ή διαβρωμένος οπλισμός λόγω ελλιπούς συντήρησης, κακοτεχνίες, καθιζήσεις κτλ. και για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Να καταγραφούν τα κτίρια της χώρας στα οποία στεγάζονται κρίσιμες εν γένει υποδομές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Να βαθμονομηθούν τα κτίρια αυτά ως προς τη σεισμική τους διακινδύνευση σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΟΑΣΠ και ανάλογα με την κατάταξή τους να ακολουθήσει δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, εφόσον κριθεί απαραίτητο».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό