Ελλάδα|10.11.2023 06:00

Πανάκριβα τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια στην αγορά με τιμές πενταπλάσιες σε σχέση με το χωράφι

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε τιμές - «χρυσάφι» πωλούνται στην αγορά πορτοκάλια και μανταρίνια, με τις αξίες τους να αναμένεται, μάλιστα, να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, λόγω της, όπως υποστηρίζουν, μεγάλης ζήτησης αλλά και της έλλειψής τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, με βάση τα στοιχεία που ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Σπύρος Αντωνόπουλος, για τις τιμές πορτοκαλιών και μανταρινιών που ζητούν οι παραγωγοί από τους εμπόρους, φαίνεται ότι είναι τέσσερις ή ακόμα και πέντε φορές χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές στην αγορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, ζητάει άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού, όπως υποστηρίζει, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «παιχνίδι» στην αγορά, που στόχο έχει την τρομοκράτηση των καταναλωτών και την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων με ψεύτικα επιχειρήματα, όπως έγινε και με το λάδι.

«Θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές»

Λίγο ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι πωλούνται από τους παραγωγούς σε εμπόρους και εξαγωγείς τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, ωστόσο, οι τιμές τους αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

«Τα πρώιμα προϊόντα της ποικιλίας πορτοκαλιού ναβαλίνα τα πουλάμε σήμερα προς 0,40-0,45 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, η τιμή τους ξεκίνησε από τα 0,35 ευρώ το κιλό και ακολούθησε πτωτικές τάσεις. Τα μανταρίνια της ποικιλίας κλημεντίνα τα πουλάμε προς 0,60-0,70 λεπτά το κιλό. Φέτος η πορεία των τιμών θα είναι αυξητική, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει έλλειψη. Στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον καιρό, ενώ έλλειψη υπάρχει και στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Στην Ελλάδα έχουμε καλή παραγωγή και ποιοτικά και ποσοτικά, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πηγαίνει για εξαγωγή. Ωστόσο, υπάρχει παραγωγή, για να καλυφθεί και η εγχώρια ζήτηση. Θεωρώ δεδομένο ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης», λέει ο κ. Αντωνόπουλος.

Η «ψαλίδα» είναι πολύ μεγάλη σε σύγκριση με όσα καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, αφού σε σούπερ – μάρκετ και σε μανάβικα οι τιμές είναι σχεδόν τετραπλάσιες και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πενταπλάσιες.

«Εμείς οι παραγωγοί δουλεύουμε για ένα μεροκάματο, για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Με τις τιμές που πουλάμε, ουσιαστικά ένα μεροκάματο βγάζουμε. Είμαστε ταυτόχρονα και καταναλωτές και νιώθουμε την ακρίβεια. Γι’ αυτό θέλουμε κανένας καταναλωτής να μη στερηθεί προϊόντα. Αν συμβαίνουν κάποια άλλα φαινόμενα στην αγορά, θα πρέπει να τα ελέγξουν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας. Ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να στηριχθεί, διότι διαφορετικά θα κινδυνεύσει σοβαρά η Ελλάδα σε θέματα διατροφής», λέει στο ethnos.gr ο κ. Αντωνόπουλος.

«Παίζεται ‘’παιχνίδι’’ σε βάρος των καταναλωτών»

Για ένα «παιχνίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών και έχει ως στόχο την αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, κάνει λόγο ο κ. Τσεμπερλίδης, τονίζοντας ότι πρέπει να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού γίνεται υπέρβαση των ορίων της κείμενης νομοθεσίας.

«Αυτό το ‘’παιχνίδι’’ με τα γεωργικά προϊόντα θα πρέπει να τελειώσει με ουσιαστική επέμβαση της Πολιτείας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Βγαίνουν και μας λένε ότι το τάδε προϊόν θα πάρει τόση αύξηση, γιατί υπάρχει έλλειψη. Αυτό έκαναν με το λάδι, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι για φέτος περιμένουμε περισσότερη παραγωγή λαδιού από πέρυσι. Άρα σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται οι υψηλότερες τιμές. Τώρα παίζουν το ίδιο παιχνίδι με τα πορτοκάλια. Παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία, για να φοβίσουν τον κόσμο και να οδηγήσουν σε ακρίβεια. Με διάφορες δηλώσεις τους προετοιμάζουν τον κόσμο για να αυξήσουν τις τιμές, διότι, δυστυχώς, ο καταναλωτής δεν έχει φωνή», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσεμπερλίδης.       

παραγωγοίΚέντρο Προστασίας ΚαταναλωτώνΕπιτροπή Ανταγωνισμούπορτοκάλιαμανταρίνιατιμές