Ελλάδα|20.11.2023 06:15

Black Friday: Μέχρι και στο 70% αναμένεται να φτάσουν οι εκπτώσεις στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε εκπτώσεις, που θα φτάσουν ακόμα και στο 70%, θα προχωρήσουν οι μικρομεσαίοι έμποροι της Θεσσαλονίκης τη Black Friday, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Παντελής Φιλιππίδης.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, εντελώς διαφορετική θα είναι η εικόνα στα πολυκαταστήματα και στις πολυεθνικές εταιρείες, οι εκπτώσεις των οποίων δε θα ξεπεράσουν το 10%-20% σε σχέση με τις σημερινές προσφερόμενες τιμές των προϊόντων.

«Τη Black Friday περιμένουμε οι τιμές των προϊόντων να είναι πολύ χαμηλές. Οι μικρομεσαίες, κυρίως οικογενειακές, επιχειρήσεις, θα προχωρήσουν σε μείωση τιμών μέχρι και 70%. Στις πολυεθνικές εταιρείες οι εκπτώσεις θα είναι πολύ χαμηλότερες, αφού εκτιμώ ότι θα κυμανθούν γύρω στο 10%-20%. Κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό και έτσι στην ουσία χαλάει το νόημα της Black Friday», λέει στο ethnos.gr ο κ. Φιλιππίδης.

Αναφορικά με την κίνηση του κόσμου στα εμπορικά καταστήματα τη συγκεκριμένη ημέρα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εκφράζει την ελπίδα ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

«Μόνο ελπίδες μπορούμε να εκφράσουμε, αφού, δυστυχώς, η κατάσταση είναι δύσκολη για τον πολύ κόσμο. Είναι άλλοι αυτοί και όχι οι έμποροι, που παίρνουν τα λεφτά του κόσμου μέσα από την τσέπη τους καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Αναφέρομαι στις υψηλές τιμές στα σούπερ – μάρκετ, στα καύσιμα κίνησης, στη θέρμανση και σε άλλους τομείς. Ελπίζω να έχουν μείνει κάποια λίγα χρήματα στον κόσμο, ώστε να πέσουν και στην αγορά τη Black Friday», τονίζει ο κ. Φιλιππίδης.

«Πήγε… άπατη η αγορά τη φετινή χρονιά

Υψηλή κίνηση αναμένει για την αγορά ολόκληρο το Δεκέμβριο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αφού τον χαρακτηρίζει ως τον καλύτερο μήνα του χρόνου για την ένδυση και την υπόδηση. Όπως λέει, αυτό το διάστημα, από τη Black Friday και μέχρι το τέλος του χρόνου, περιμένουν οι έμποροι να τζιράρουν, προκειμένου να αντισταθμίσουν το κακό για την αγορά της Θεσσαλονίκης 2023.

«Το Δεκέμβριο περιμένουμε κίνηση, τουλάχιστον για συγκεκριμένα είδη προϊόντων όπως αυτά της ένδυσης και της υπόδησης και βελτίωση της εικόνας της αγοράς, η οποία πήγε… άπατη τους προηγούμενους μήνες. Οι έμποροι έχουμε μάθει να ελπίζουμε στη ζωή μας. Με την ένδυση και την υπόδηση ασχολείται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι τελευταίες αποτελούν το 96% του εμπορικού κόσμου και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό», σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης.

Πολλά τα άδεια καταστήματα

Το δυστύχημα για την αγορά της Θεσσαλονίκης κατά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άδεια καταστήματα, με την εικόνα να μη απέχει πολύ από την περίοδο της οικονομικής κρίσης κατά την προηγούμενη δεκαετία.

«Μόνο στην οδό Εγνατία, έναν πολύ κεντρικό δρόμο, υπάρχουν σήμερα πενήντα άδεια καταστήματα. Ακόμα και η Τσιμισκή, ο εμπορικότερος δρόμος της πόλης, αλλά και η Μητροπόλεως έχουν κλειστά καταστήματα. Στην αρχή της οικονομικής κρίσης είχαμε λίγο-πολύ όλοι κάποιες οικονομικές δυνατότητες και κάποιο χρηματικό απόθεμα. Αυτό πλέον έχει στερέψει και τα μαγαζιά δεν αντέχουν, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο σήμερα να κλείσει μία οικονομική επιχείρηση. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο, που μπορεί να χαθούν πολλές επιχειρήσεις. Φοβάμαι, μήπως δούμε ξανά τα ίδια με την περίοδο 2013-2014, όταν στη χώρα χάθηκαν 350.000 επιχειρήσεις», σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης. 

καταστήματαΘεσσαλονίκηεκπτώσειςBlack Fridayτιμέςέμποροιαγορά