Ελλάδα|21.11.2023 22:35

Μεροκάματα του τρόμου: Διανομείς εργάζονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες με το νομικό πλαίσιο να αγνοείται

Newsroom

Τα όριά τους δοκιμάζουν οι διανομείς που καλούνται να εργάζονται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Οποιοδήποτε από αυτούς θα μπορούσε να είναι στη θέση του 38χρονου στην Κάτω Τούμπα, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Πολλές φορές οι διανομείς οδηγούν σε χιονισμένους δρόμους, παρασύρονται από ορμητικά νερά εν μέσω καταιγίδας και μεταφέρουν παραγγελίες σε συνθήκες καύσωνα, που προκάλεσαν και τον θάνατο ενός διανομέα το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό δείχνει τον κίνδυνο που διατρέχουν καθημερινά.

Δεκάδες οι νεκροί διανομείς με το νομικό πλαίσιο να αγνοείται

Πάντως, ενώ οι θάνατοι διανομέων από τροχαία τα τελευταία χρόνια είναι δεκάδες - μόνο στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν τους 55 από το 2017 - ακόμα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καθορίζει ξεκάθαρα, πότε πρέπει να σταματούν οι διανομές παραγγελιών.

Τα πράγματα είναι δυσκολότερα για τους διανομείς που δεν είναι μισθωτοί αλλά παρέχουν την εργασία τους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι διανομείς σε αυτή την κατηγορία αν δεν δουλέψουν δεν έχουν μεροκάματο.

Απάνθρωπες συμπεριφορές από πελάτες

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πελάτες που ξεσπούν με απάνθρωπο τρόπο πάνω στους διανομής όταν αργήσει η παραγγελία τους, έστω και για λίγα λεπτά. Πάντως το σωματείο αυτοαπασχολούμενων διανομέων βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις πλατφόρμες, διεκδικώντας καλύτερες αποδοχές.

διανομείςειδήσεις τώρακακοκαιρία