Ελλάδα|24.11.2023 06:45

Φυσικά ή τεχνητά χριστουγεννιάτικα έλατα; Καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ εξηγεί ποια πρέπει να προτιμούμε και γιατί

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Υπέρ της χρήσης φυσικού χριστουγεννιάτικου ελάτου, διότι είναι σαφέστατα πολύ μικρότερη έως και μηδαμινή η επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε σύγκριση με τη χρήση του τεχνητού συνθετικού, τάσσεται, μιλώντας στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Ζάγκας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με τη χρήση φυσικών ελάτων ενισχύουμε την αγροτική οικονομία διαφόρων περιοχών και συμβάλλουμε στη μείωση των δασικών πυρκαγιών, χωρίς στην ουσία να επιβαρύνουμε το φυσικό περιβάλλον, διότι τα συγκεκριμένα δέντρα στην πλειοψηφία τους προέρχονται από ειδικές καλλιέργειες.

Στο αντίποδα, ένα συνθετικό χριστουγεννιάτικο απαιτεί την επεξεργασία χημικών ουσιών για να παρασκευαστεί και δεν μπορεί να αποσυντεθεί, μόλις σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε.

«Τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που βλέπουμε να πωλούνται στην αγορά, δεν καταστρέφουν τα δάση. Αποτελούν προϊόν επιβεβλημένων αραιώσεων σε φυσικά δάση και κυρίως προϊόν καλλιέργειας ελάτων σε ορεινές περιοχές σε πρώην καλλιεργούμενους αγρούς. Η παραγωγή τους γίνεται με οδηγίες των πανεπιστημιακών τμημάτων Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Η χρήση φυσικών ελάτων αυξάνει το αγροτικό εισόδημα και επιτυγχάνεται καλύτερη προστασία από δασικές πυρκαγιές. Ενεργοποιούνται οι καλλιεργητές, αφού έχουν ίδιο συμφέρον και μόλις εντοπίσουν μία δασική πυρκαγιά στην περιοχή τους, σπεύδουν αμέσως να τη σβήσουν, για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Η καλλιέργεια των χριστουγεννιάτικων ελάτων γίνεται σε περιοχές με πολύ υψόμετρο, πάνω από τα δάση δρυός και όχι σε περιοχές μεσαίου υψομέτρου, στις οποίες έχουμε και τις περισσότερες πυρκαγιές. Μακάρι και στις τελευταίες περιοχές να είχαμε καλλιέργειες δέντρων για μεγαλύτερη προστασία. Έχουμε τη ρητινοπαραγωγή, αλλά, δυστυχώς, τείνει να εκλείψει», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ζάγκας.

Εφικτή η χρήση των φυσικών δέντρων και μετά τις γιορτές

Κατά τον ίδιο, ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο έλατο δεν είναι παντελώς άχρηστο μετά τις γιορτές και σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η κατάληξή του, δεν έχει κανένα επιβλαβές περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν είναι απαραίτητο να πετάξουμε ένα φυσικό έλατο. Θα μπορούσαν να τα παραλαμβάνουν οι δήμοι και να χρησιμοποιήσουν με διάφορους τρόπους τον κεντρικό κορμό τους. Έτσι, θα αποφεύγαμε τη θλιβερή εικόνα, να βλέπαμε κάθε χρόνο μετά τις γιορτές σωρούς χριστουγεννιάτικων δέντρων δίπλα σε κάδους απορριμμάτων», τονίζει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.

Επίσης, ο ίδιος αναφέρει ότι ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο έλατο θα μπορούσε να θρυμματιστεί μετά την εορταστική του χρήση και να διοχετευτεί ως πέλετ στην αγορά. Παράλληλα, τμήματά του μπορούν να δοθούν για ανακύκλωση και να κατασκευαστούν με αυτά ακόμα και τεχνητά έλατα, αν κάποιοι δε θέλουν στο σπίτι τους τα αμιγώς φυσικά.

Τα τεχνητά δέντρα παράγονται από πετρελαιοειδή

Σε ό,τι αφορά τα τεχνητά, συνθετικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, ο κ. Ζάγκας αναφέρει ότι έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και οικονομικό κόστος για την παραγωγή τους.

«Το περιβάλλον επιβαρύνεται από την εκπομπή ρύπων κατά την παραγωγή τους, αφού αυτά κατασκευάζονται από πετρελαιοειδή. Στην ουσία είναι πλαστικά και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους, μένουν στο φυσικό περιβάλλον, αφού δεν αποσυντίθενται. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι, αντί να τα πετάμε μετά τις γιορτές, να τα δώσουμε για ανακύκλωση, μήπως και χρησιμοποιηθούν κάπου αλλού», αναφέρει στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.    

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκηςπεριβάλλονχριστουγεννιάτικα δέντραανακύκλωσηγιορτές