Ελλάδα|25.11.2023 07:18

Στα «κάγκελα» οι δήμαρχοι για το χαράτσι από το τέλος ταφής απορριμμάτων - Οι δημότες θα πληρώσουν 240 εκατ. ευρώ

Μαρία Λιλιοπούλου

Τα 240 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι όλης της Ελλάδας από τους πόρους τους για το τέλος ταφής, χαράτσι που όπως επεσήμαναν οι ίδιοι οι δήμαρχοι κατά τη χθεσινή συνεδρίασης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά να μετακυλιστεί στο τέλος στους δημότες.

Οι δήμαρχοι βρίσκονται «στα κάγκελα» ύστερα από την αιφνιδιαστική κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναδρομική πληρωμή του τέλους ταφής για τα έτη 2022, 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά με παρακράτηση του ποσού αυτού από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που θα κατευθύνονταν στους δήμους, όπως αναλυτικά είχε γράψει το «Εθνος».

«Χιονοστιβάδα» οι αντιδράσεις και προσφυγή στο ΣτΕ

Για το θέμα αυτό έχουν ήδη αποφασίσει μάλιστα να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κάτι το οποίο ύστερα από την ψήφιση αυτής της τροπολογίας αναμένεται να γίνει άμεσα.

Οι αντιδράσεις των δημάρχων έλαβαν τη μορφή χιονοστιβάδας με άλλους να κάνουν λόγο για «κεφαλικό φόρο» και «επιδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και άλλους, όπως ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης να επισημαίνουν ότι ακόμα και ο τρόπος καθορισμού του τέλους στα 20 ευρώ ανά τόνο είναι εντελώς αυθαίρετος και δεν έχει στηριχθεί σε καμία μελέτη.

Οι αιρετοί των δήμων τόνισαν ότι με τον τρόπο αυτό στην ουσία εξανεμίζεται η αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ για το 2024 στους ΚΑΠ των δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα.

«Η ψηφισθείσα τροπολογία για την αναδρομική απόδοση από τους δήμους του τέλους ταφής απορριμμάτων προσθέτει νέα βάρη στην ήδη ασφυκτική οικονομική κατάσταση των δήμων», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η οποία διαμαρτύρεται τόσο για την αιφνιδιαστική κατάθεσή της όσο και για το γεγονός ότι δεν είχε καμία προηγούμενη ενημέρωση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι «Στην πραγματικότητα το κεντρικό κράτος προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες και την αποτυχία του να λύσει το διαχρονικό και διακυβερνητικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξωθεί τους δήμους, οι οποίοι θα βρεθούν με προϋπολογισμούς στο κόκκινο, να εντάξουν το κόστος του τέλους ταφής στους δημότες, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα τους επιστραφούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για άδικο μέτρο και για Αυτοδιοίκηση και για τους δημότες μας.

Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ήδη ειλημμένης απόφασής της για δικαστική προσβολή του μέτρου».

Καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσό

Να σημειωθεί ότι το τέλος ταφής είναι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό καθώς υπολογίζεται σε

20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που οδηγείται σε ταφή από 1/1/2022 και

  • αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο έως το 2025.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και
  • αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Αντιδράσεις και για την αλλαγή στη διαδικασία είσπραξης οφειλής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ)

Τις αντιδράσεις των δημάρχων προκάλεσε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, το οποίο βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Βάσει των ρυθμίσεών του, παύει η υποχρέωση προσάρτησης βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) σε συμβολαιογραφικές πράξεις με στόχο την απλοποίηση και επιτάχυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο, σε κάθε ολοκλήρωση καταχώρισης εγγραπτέας πράξης με την οποία μεταβάλλεται η κυριότητα ακίνητου, ενημερώνει κάθε Δήμο:

  • για το εμβαδόν του ακίνητου της περιφέρειάς του, του οποίου η κυριότητα μεταβάλλεται, και
  • για τα στοιχεία δικαιοπάροχου και αποκτώντα την κυριότητα του ακινήτου, όπως αυτά καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου με την καταχώριση.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με την προβλεπόμενη ρύθμιση δεν διασφαλίζεται η είσπραξη του ΤΑΠ από τους δήμους, καθώς αναιρείται η μέχρι τώρα υποχρεωτική προϋπόθεση καταβολής τυχόν οφειλής από τους ιδιοκτήτες πριν τη μεταβίβαση ακινήτων, γεγονός που θα επιφέρει απώλεια εσόδων για τους δήμους. Το θέμα θα τεθεί για συζήτηση από την ΚΕΔΕ σε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το προσεχές διάστημα.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Δύο τροποποιητικές προτάσεις της ΚΕΔΕ

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο η ΚΕΔΕ καταθέτει δύο τροποιητικές προτάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων και την αντικατάσταση του Φόρου Διαμονής με το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση.

Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επηρεάζει αρνητικά τη ζωή της πόλης (αλλαγές χρήσης, οχλήσεις, αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, υπερβάσεις στη φέρουσα ικανότητα της πόλης), δημιουργεί φαινόμενα ανεξέλεγκτης αύξησης αξιών γης, με δυσβάσταχτο αποτέλεσμα για τους ενοικιαστές και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς επίσης ότι δημιουργεί επιπλέον ζήτηση, άρα και επιπλέον κόστος στους Δήμους, για πολεοδομικές - τουριστικές λειτουργίες (καθαριότητα, φωτισμός, πληροφόρηση) και υποδομές.

«Επειδή η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στις πόλεις και αυξάνει το κόστος των δημοτικών προϋπολογισμών για να τα αντιμετωπίσουν προτείνεται το 50% των συγκεκριμένων φορολογικών εσόδων να μεταφέρεται στους οικείους Δήμους» υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ.

Με το άρθρο 28 του προτεινόμενου νομοσχεδίου, αντικαθίσταται ο Φόρος Διαμονής με το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση.

Η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει ότι:

  • Στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές οι πρώτοι που βρέθηκαν στο πεδίο και συμπαραστάθηκαν στους πληγέντες, παρά τα περιορισμένα μέσα, οικονομικούς πόρους και αρμοδιότητες, ήταν οι Δήμοι.
  • Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές απαξίωσαν, κυρίως, τοπικές υποδομές.
  • Σε όλη την Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελβετία) ο τουριστικός φόρος, διαμονής ή ανθεκτικότητας όπως και να ονομαστεί, ανήκει, κατά κύριο λόγο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Για τους λόγους αυτούς προτείνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση να περάσει εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
σκουπίδιααπορρίμματαειδήσεις τώραπληρωμήΚΕΔΕΔήμοιταφή