Το ethnos.gr στον Παλαμά: Έκκληση για βοήθεια - Τα νερά φτάνουν μέχρι τα Χριστούγεννα, έγινε πλιάτσικο σε αποθήκη
Κώστας ΑσημακόπουλοςΔραματική παραμένει η κατάσταση στον Δήμο Παλαμά και στις δημοτικές ενότητες που βρίσκονται τα ερημωμένα χωριά που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες που προκάλεσε η βιβλική καταστροφή της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» στις 4 Σεπτεμβρίου. Τρεις μήνες μετά τη θεομηνία η αγωνία, η αβεβαιότητα και τα προβλήματα προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στους κατοίκους. Εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που έχουν ξεσπιτωθεί και έχουν μετακομίσει ή φιλοξενούνται από συγγενείς συνειδητοποιώντας πως τα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι όλα διαφορετικά.
Ενόψει των εορτών και εν μέσω φημών πως τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες εξαντλούνται έχουν πυροδοτήσει ανησυχία αλλά και περιστατικά πλιάτσικου. Πιο σοβαρό είναι το περιστατικό που έγινε πριν λίγες ημέρες όπου τα ξημερώματα έγινε οργανωμένο πλιάτσικο στην τελευταία αποθήκη με πόσιμα νερά.
«Τελείωνουν οι προμήθειες και όλοι ανησυχούν»
«Σε λίγο δεν θα έχουμε και νερό να πιούμε. Ο κόσμος ανησυχεί διότι δε βλέπει την κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων. Βλέπει επίσης πως οι καταστροφές στις υποδομές είναι τόσο μεγάλες που θα χρειαστούν μήνες και χρόνια για να φτιαχτούν. Μέχρι τότε τι θα κάνει; Είναι αλήθεια πως πολλές οικογένειες έχουν αποθηκεύσει μία και δύο παλέτες νερών, αλλά ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει όταν έχουν παιδιά και ανήμπορους ηλικιωμένους. Δεν χρειάζεται να μας πουν πως τελειώνουν οι προμήθειες. Το βλέπουμε και μόνοι μας. Σπάνια έρχεται πια κανένα φορτηγό και μόλις ξεφορτώνει εξαφανίζονται τα νερά», λένε άστεγοι που διέμεναν μέχρι και πριν λίγες ημέρες στο κλειστό γυμναστήριο.
Οι άστεγοι του χωριού
Η κυρία Σοφία είδε το παλιό της σπίτι να λιώνει μέσα στο νερό καθώς ήταν παλιό και πλίθινο, ενώ ο κύριος Βαγγέλης έχει ξεσπιτωθεί αλλά δεν δικαιούται επίδομα επειδή το σπίτι του έχει χαρακτηριστεί πράσινο. «Δεν έχει μείνει τίποτα στο σπίτι μου αλλά το κτίριο κρίθηκε πράσινο. Μένω στο σπίτι συναδέλφου μου. Δε μου έχει μείνει τίποτα. Ευτυχώς έχω δουλειά με τετράωρη εργασία. Η μόνη μου περιουσία είναι οι κουβέρτες και μερικά ρούχα που πήρα από το Δήμο. Γέρασα μέσα σε τρεις μήνες».
Εκκληση για βοήθειες σε ξηρά τροφή και νερά
Στην webcamera του ethnos.gr μίλησε ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίδης και ο υπεύθυνος συγκέντρωσης βοήθειας Νίκος Παπαβασιλείου. Αμφότεροι παραδέχτηκαν πως τα αποθέματα σε ξηρά τροφή εξαντλούνται ενώ το πόσιμα νερό φτάνει το πολύ μέχρι τα Χριστούγεννα. Με την ευκαιρία ευχαρίστησαν όλους εκείνους που βοήθησαν όμως κάνουν νέα έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να σταλθούν βοήθειες σε νερά, τρόφιμα και ξηρές τροφές. Αντίθετα τόνισαν πως δεν υπάρχει ανάγκη για ρούχα, πάνες, παιδικές τροφές και χλωρίνες.
Δήμαρχος: «Εχουν μειωθεί οι βοήθειες»
Το ethnos.gr βρέθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των αποθεμάτων στον προαύλιο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου που φιλοξενούσε πλημμυροπαθείς. Ο δήμαρχος Γιώργος Σακελλαρίου είπε: «Οι ανάγκες σε βοήθεια είναι ακόμα πάρα πολλές και μεγάλες ειδικά σε τρόφιμα και ξηρά τροφή. Έχουν μειωθεί οι βοήθειες. Έρχονται αποσπασματικά κάποιες βοήθειες από Συλλόγους, Δήμους αλλά και ιδιώτες. Δεν φτάνουν όμως. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω όσους μας βοήθησαν. Ευελπιστώ πως δεν θα μας ξεχάσουν και τα Μέσα Ενημέρωσης. Για να τα φέρουμε βόλτα θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος. Ο Παλαμάς ενώ είναι μία ευλογημένη περιοχή περνούν από εδώ όλοι οι παραπόταμοι του Πηνειού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίζουμε διαρκώς. Από το 2018 ο Δήμος μας είναι σε έκτακτη ανάγκη».
Πλιάτσικα και ΑΜΚΑ
Σχετικά με την οργάνωση που υπήρξε από την πρώτη στιγμή στη διαχείριση της βοήθειας που έφτανε από κάθε γωνιά της Ελλάδας ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου είπε: «Επειδή γίνεται και πλιάτσικο προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να οργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη συγκέντρωση, την καταγραφή, την ταξινόμηση όλων των αγαθών και μετά ξεκινάει η διανομή τους στους πολίτες. Κάθε εβδομάδα βγαίνουν λίστες με το τι δικαιούται κάθε οικογένεια και με το ΑΜΚΑ τους οι πολίτες λαμβάνουν τη βοήθεια. Η διαχείριση όλης αυτής της κατάστασης είναι ένα μεγάλο και δύσκολο γεγονός. Κάποιες στιγμές είχαμε και καταστάσεις που ξέφυγαν όπως και κάποιες καταχρήσεις από ορισμένους αλλά κατά γενική ομολογία η κατανομή έχει γίνει σωστά και με δίκαιο τρόπο προς όλους τους πολίτες».
«Θα πάρει χρόνια για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση»
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Παλαμά υπάρχουν προβλήματα με τους αστέγους και με όσους τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί πράσινα και δεν έχουν καμία επιδότηση: «Η κατάσταση ήταν τραγική και για να ομαλοποιηθεί θα πάρει χρόνια. Οι ανάγκες του κόσμου είναι ακόμα πολύ μεγάλες. Υπάρχουν χωριά που ακόμα δεν έχει πάει κανείς να μείνει. Είναι ο Βλοχός και η Μεταμόρφωση. Στον Κοσκινά και στη Μαραθέα ένα μεγάλο μέρος των χωριών είναι ακόμα άδειο. Το νερό και η λάσπη έμειναν πολλές ημέρες και κατέστρεψαν τα πάντα. Πριν από το καλοκαίρι δεν πιστεύω πως θα μπορέσουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους αστέγους. Είναι αρκετοί. Φιλοξενούνται σε σπίτια. Υπάρχει επιδότηση ενοικίου και φιλοξενίας αλλά αυτό δε λειτουργεί για όλους και σπίτια πολλά δεν υπάρχουν και η επιδότηση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα και κόκκινα. Αυτό είναι άδικο για τους άλλους διότι πολλά σπίτια στα χωριά που δεν κατοικούνται έχουν χαρακτηριστεί πράσινα και δεν δικαιούνται να πάρουν επίδομα. Στο κλειστό γυμναστήριο φιλοξενούνταν περίπου 35 άτομα και πλέον μεταφέρονται στο διπλανό χωριό Μάρκος σε ένα ανακαινισμένο σχολείο και θα μείνουν εκεί για όσο χρειαστεί. Σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι και βλέπουμε...».
Πέντε χρόνια σε έκτακτη ανάγκη
«Εδώ και 5 χρόνια είμαστε σε έκτακτης ανάγκης. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Τα αναχώματα που έσπασαν με τις πλημμύρες δεν έχουν αποκατασταθεί. Ειδικά εδώ στον Παλαμά που είναι η πρωτεύουσα του Δήμου. Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από την Περιφέρεια για την αποκατάσταση τους αλλά με την παραμικρή βροχή ο κόσμος ανησυχεί», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.
Δύσκολος χειμώνας, νερά μέχρι τα Χριστούγεννα
Ο Νίκος Παπαβασιλείου που είναι ο υπεύθυνος της βοήθειας που συγκεντρώνεται παραδέχτηκε πως υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε τρόφιμα και ξηρά τροφή, πως το πόσιμο νερό επαρκεί μέχρι τα Χριστούγεννα και πως κάθε ημέρα μοιράζονται στους πολίτες περίπου 15 παλέτες με νερά και εκτίμησε πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.
«Μη μας ξεχνάτε»
«Μην μας ξεχνάτε. Έχουμε μεγάλες ανάγκες από πόσιμα νερά και ξηρά τροφή. Δεν τελείωσαν τα βάσανα μας. Το δίκτυο ύδρευσης όλης της περιοχής έχει καταστραφεί και είναι πόσιμο. Πηγαίνουμε κάθε μέρα να πάρουμε τα νερά που δικαιούμαστε αλλά τα νερά τελειώνουν», συμπληρώνουν οι κάτοικοι που όπως λένε βρίσκονται σε μία περιοχή που περιστοιχίζεται από ποτάμια αλλά δεν έχουν νερό να πιουν και ντρέπονται να στέκονται στην ουρά για να πάρουν την εξάδα με τα μπουκάλια που δικαιούνται.
«Εβλεπα κάποτε τα παιδιά στην Αφρική...»
«Έβλεπα αυτές τις εικόνες με τα παιδιά που δεν έχουν νερό στην Αφρική και ζούμε τα ίδια. Ειδικά το ζήτημα με το νερό πρέπει να λυθεί άμεσα για τις επόμενες ημέρες το πρόβλημα θα θεριέψει μαζί με την αγωνία και τις αντιδράσεις των κατοίκων που είναι οργισμένοι αλλά και σοκαρισμένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν», είπαν κάτοικοι του Παλαμά παρουσία και γιατρού της περιοχής που έχασε στις πλημμύρες το ιατρείο του και στέκεται στην ουρά για να πάρει τα νερά που δικαιούται.
Το Πρωτοδικείο βγάζει Δήμαρχο
Πάντως η οργή των κατοίκων αποτυπώθηκε και στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Ο Σωκράτης Δασκαλόπουλος πήρε την πρώτη θέση από τον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Σακελλαρίδη μόλις για 11 ψήφους την β Κυριακή αλλά τα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθούν μετά την επανακαταμέτρηση των ψήφων που έχει οριστεί από το Πρωτοδικείο στις 6 Δεκεμβρίου.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών