Ελλάδα|08.12.2023 06:00

«Πονοκέφαλος» και για τους ειδικούς η επιλογή τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση με τα… έγχρωμα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αφού περίπου είκοσι μέρες πριν εφαρμοστεί το μέτρο, διάστημα κατά το οποίο οι καταναλωτές θα πρέπει να δηλώσουν, ποιο θα επιλέξουν, ούτε οι ειδικοί μπορούν να πουν με βεβαιότητα, ποια επιλογή είναι η πιο συμφέρουσα ακόμα και για το δικό τους σπίτι.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος (ΣΜΗΒΕ), Βασίλης Αργυρόπουλος, επιστρατεύθηκε η Επιτροπή Ενέργειας του συλλόγου, προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα και τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, ώστε να διαφωτίσει τους καταναλωτές.

Εκείνο που σημειώνει με σιγουριά ο κ. Αργυρόπουλος, είναι ότι το πορτοκαλί τιμολόγιο αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο συμφέρουσα επιλογή για τον κάθε καταναλωτή και γενικότερα για το κοινωνικό σύνολο. Βέβαια, η επιλογή του προϋποθέτει ο καταναλωτής να έχει στο σπίτι του έξυπνο μετρητή και είναι σήμερα μικρός ο αριθμός των πολιτών που τον διαθέτουν.

«Το πορτοκαλί τιμολόγιο είναι πιο συμφέρον, διότι θα δίνεται χαμηλότερη τιμή ρεύματος σε ώρες που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. Δηλαδή, ουσιαστικά θα δίνεται τιμή νυχτερινού τιμολογίου, όμως, σε άσχετες ώρες, τις οποίες δε θα μπορεί να γνωρίζει κανείς από τους καταναλωτές εκ των προτέρων. Οι έξυπνοι μετρητές θα ειδοποιούν και οι καταναλωτές θα μπορούν να προγραμματίσουν τις συσκευές τους. Γι’ αυτό, όσοι έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να βάλουν έξυπνο μετρητή και θα βγουν ωφελημένοι», αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΣΜΗΒΕ.

«Όχι στο μπλε, πιθανότατα το πράσινο»

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τρία τιμολόγια, ο κ. Αργυρόπουλος τονίζει ότι η επιλογή σχετίζεται και με την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον οι τιμές της ενέργειας. Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορεί κάποιος να κάνει με σιγουριά πρόβλεψη, για το αν θα μειωθούν ή θα αυξηθούν.

«Η προσωπική μου εκτίμηση, την οποία εκφράζω ως απλός καταναλωτής και όχι ως κάποιος ειδικός, είναι ότι στο μέλλον θα μειωθεί το κόστος ενέργειας. Γι’ αυτό και θα έκλεινα περισσότερο προς το πράσινο τιμολόγιο, που προβλέπει κυμαινόμενες τιμές για τον καταναλωτή. Δε θα επέλεγα το μπλε, που προβλέπει σταθερές τιμές, διότι, αν μειωθεί στο μέλλον το κόστος ενέργειας, ο καταναλωτής θα βγει χαμένος. Εξάλλου, οι τιμές του μπλε τιμολογίου θα είναι υψηλότερες από αυτές των κυμαινόμενων. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από τις τιμές που θα δώσει ο κάθε πάροχος αλλά και από τα διάφορα κερδοσκοπικά παιχνίδια», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΜΗΒΕ.

Γιατί πράσινο και όχι κίτρινο

Κυμαινόμενα τιμολόγια θα είναι το πράσινο και το κίτρινο. Μεταξύ των δύο ο κ. Αργυρόπουλος στρέφεται περισσότερο προς το πράσινο, διότι, όπως λέει, για το συγκεκριμένου χρώματος τιμολόγιο οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν τις τιμές τους την πρώτη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ώστε να τις γνωρίζει ο καταναλωτής.

«Με το κίτρινο τιμολόγιο ο καταναλωτής δε θα γνωρίζει εκ των προτέρων τις τιμές και έτσι θα είναι εκτεθειμένος σε κερδοσκοπικά παιχνίδια. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την επιλογή μας. Μας ρωτάνε πολύ αλλά ούτε για τα δικά μας σπίτια δεν ξέρουμε, τι να επιλέξουμε. Δεν ξέρουμε, για παράδειγμα, αν οι πάροχοι θα ζητήσουν από τους καταναλωτές συμβόλαια μηνών ή ετών και αν θα υπάρχει κάποια ρήτρα, σε περίπτωση που θέλουμε να αλλάξουμε χρώμα τιμολογίου, πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιο. Επίσης, δεν είμαστε σίγουροι, αν θα υπάρχει κάποια διασύνδεση του χρώματος του τιμολόγιου με το ύψος της κατανάλωσης. Δυστυχώς, θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις την τελευταία στιγμή, όπως πάντα και το μόνο σίγουρο είναι ότι προστίθεται ένα ακόμα πρόβλημα σε αυτά που ήδη έχουμε στο κεφάλι μας», τονίζει ο κ. Αργυρόπουλος.

Στροφή στα φωτοβολταϊκά;

Κατά τον ίδιο, η καλύτερη λύση για τον πολίτη είναι να παράγει ο ίδιος το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει.

«Όσοι βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου ή μένουν σε μονοκατοικίες, μπορούν να παράγουν το δικό τους ρεύμα και έτσι να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Οι τιμές των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν μειωθεί αρκετά. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτές πριν από 7-8 χρόνια. Επίσης, έχει εξελιχθεί και η τεχνολογία. Οπότε βάζει ο καταναλωτής φωτοβολταϊκή μονάδα στη στέγη της μονοκατοικίας ή της επιχείρησής του και ξεμπερδεύει», λέει ο πρόεδρος του ΣΜΗΒΕ.   

καταναλωτέςτιμέςπάροχοιηλεκτρικό ρεύματιμολόγια