Επεισόδια στου Ρέντη: Δύο βίντεο βάζουν την ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη του δράστη - Ο ρόλος της ΕΥΠ στις έρευνες
NewsroomΚάθε μέσο που διαθέτουν χρησιμοποιούν οι Αρχές στις έρευνες για τα οπαδικά επεισόδια στου Ρέντη και τον εντοπισμό του δράστη που τραυμάτισε με ναυτική φωτοβολίδα τον αστυνομικό των ΜΑΤ που νοσηλεύεται σε καταστολή και δίνει μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Σε εξέλιξη οι έρευνες
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ οι αρχές έχουν στα χέρια τους δύο βίντεο με αξιοποιήσιμο υλικό και προσπαθούν να εντοπίσουν τον δράστη που πέταξε την ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον αστυνομικό.
Πλέον οι Αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τα κινητά τηλέφωνα των χούλιγκαν με αυτό να συνεπάγεται ότι θα «ανοίξουν» οι συνομιλίες μέσω κλήσεων και μηνυμάτων που τυχών έχουν ανταλλάξει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, στο κάδρο της αστυνομίας βρίσκονται 25 σεσημασμένοι που προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ 10 από αυτούς ερευνώνται ακόμα και τώρα παρά το γεγονός ότι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ ερευνά και δύο άτομα που παρά το γεγονός ότι ήταν στον πυρήνα των χούλιγκαν, δεν είναι γνωστοί στους αξιωματικούς της διεύθυνσης οπαδικής βίας.
Ο ρόλος της ΕΥΠ
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στην έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε τη συμβολή της ΕΥΠ προκειμένου οι Αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης του σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον διοικητή της υπηρεσίας, Θεμιστοκλή Δεμίρη, καθώς, η ΕΥΠ αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στη σύλληψη του δράστη ή των δραστών, που πέταξαν τη ναυτική φωτοβολίδα.
Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα συλλέγει και θα ανταλλάσσει πληροφορίες με την ΕΛΑΣ με σκοπό να επισπευθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Το πρώτο βήμα που αποφασίστηκε είναι να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου σε συγκεκριμένους οπαδούς, προκειμένου να εξεταστεί η επικοινωνία τους πριν, αλλά και μετά την επίθεση.
Θα εξεταστεί μαγνητοσκοπημένο υλικό από την κρατική τηλεόραση
Στα εγκληματολογικά εργαστήρια προσπαθούν να συνδέσουν ευρήματα με ύποπτα άτομα, μέσω συγκριτικών εξετάσεων σε αποτυπώματα ή γενετικό υλικό, μια χρονοβόρα διαδικασία, ενώ αναλύουν και βίντεο. Eπίσης αναμένεται να ζητήσουν και το βίντεο του αγώνα που μετέδιδε η ΕΡΤ-3, καθώς θέλουν να δουν εικόνες από τις κερκίδες τη στιγμή που ξέσπασαν τα επεισόδια έξω από το γήπεδο.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η Ασφάλεια διαθέτει πληροφορίες κατά τις οποίες περισσότερα από δυο άτομα μετά τις επιθέσεις στα ΜΑΤ δεν κατέφυγαν στο γήπεδο , δηλαδή διέφυγαν και δεν προσήχθησαν.
Σκληροπυρηνικοί και επικίνδυνοι χούλιγκαν με πλούσιο ποινικό μητρώο
Αργά χθες το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι οι 423 προσαχθέντες που βρίσκονταν στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη αφού δεν βρέθηκε κάτι επιβαρυντικό εναντίον τους. Ένας από τους προσαχθέντες συνελήφθη καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για άλλη απόφαση.
Περίπου 60 από τους 424 που προσήχθησαν είναι παλιοί γνώριμοι της αστυνομίας για επεισόδια οπαδικης βίας και κάποιοι από αυτούς έχουν βαρύ ποινικό μητρώο.
Οι 20 από αυτούς χαρακτηρίζονται ως σκληροπυρηνικοί και είναι καταγεγραμμένοι στη λίστα με υπόπτους στο τμήμα αθλητικής βίας.
Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ βρίσκονται ακόμα 40 άτομα τα οποία έχουν απασχολήσει κατά περίπτωση για ναρκωτικά, επεισόδια, παράβαση του νόμου περί όπλων, σωματικές βλάβες, κλοπές, ληστείες.
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για αποτελέσματα από τις έρευνες. Στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών βρίσκεται σε εξέλιξη μια χρονοβόρα διαδικασία. Εξετάζονται καρε καρέ τα βίντεο ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τα αποτυπώματα και το DNA. Από την αθλητική βία εστιάζουν στο πληροφοριακό δίκτυο και στις καταθέσεις των αστυνομικών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές μόνο οκτώ φίλαθλοι αρνήθηκαν να δώσουν γενετικό υλικό.
Όσον αφορά τα υπολείμματα από φωτοβολίδα που έχουν βρεθεί, δεν γνωρίζουν ακόμα αν είναι από τη φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον αστυνομικό καθώς εναντίον των ανδρών της αστυνομίας εκτοξεύθηκαν κι άλλες φωτοβολίδες.
Εν τω μεταξύ ο αστυνομικός που παραλίγο να χάσει τη ζωή του παραμένει στην Εντατική του νοσοκομείου της Νίκαιας και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το μεσημέρι η κατάστασή του είναι κρίσιμη. Βρίσκεται σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, και υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειο-συσπαστικά φάρμακα. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι οι αιμορραγίες στο μηρό του. Στο νοσοκομείο βρίσκονται συνεχώς οι γονείς του, ενώ συνάδελφοί του έσπευσαν και έδωσαν αίμα.
Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με το OPEN, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος «το μαχαίρι να μπει στο κόκκαλο» και για αυτό ορισμένα από τα σενάρια που εξετάζονται μοιάζουν ιδιαίτερα αυστηρά. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει την αυστηροποίηση των ποινών για περιστατικά οπαδικής βίας, κάτι που θα φανεί το προσεχές διάστημα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται ότι μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη είχε γίνει ξανά σύσκεψη (και με τη συμμετοχή της UEFA) και είχαν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για τη λειτουργία των συνδέσμων. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η κυβέρνηση θα πάει ακόμα ένα βήμα παραπέρα, με στόχο να βάλει επιτέλους «στο» στην ασυδοσία των χούλιγκαν και το φαινόμενο να χτυπηθεί στη ρίζα του.
Τα σενάρια
Όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη εξετάστηκαν ακόμα και τα πιο αυστηρά σενάρια, ενώ όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
Μία από τις επιλογές που εξετάζεται είναι ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου για παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, κάτι που ζητούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Εάν αποφασιστεί αυτό, τότε η ασφάλεια διεξαγωγής ενός αγώνα θα αφορά αποκλειστικά τις ΠΑΕ τις ΚΑΕ και τα ερασιτεχνικά σωματεία.
Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται, είναι ακόμα πιο αυστηρό και αφορά στη διακοπή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.
Εξετάζεται ακόμα να μπει οριστικό λουκέτο των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Ακης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Γιάννης Μπρατάκος.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα